Hoe maak je een positieve indruk tijdens een stagegesprek

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je op gesprek mag bij een stagebedrijf, wil je natuurlijk een goede indruk maken. Je wilt daar immers graag stage gaan lopen. Hoe doe je dat, een goede indruk achterlaten?

Goede indruk maken is belangrijk

Het is niet altijd gemakkelijk om een geschikte plek te vinden om stage te lopen. Misschien heeft het je wel heel veel moeite gekost om voor een gesprek uitgenodigd te worden bij een stagebedrijf. Als je hebt gereageerd op een stagevacature kan het zo zijn dat ze verschillende studenten hebben uitgenodigd voor een gesprek, terwijl er maar één stageplaats beschikbaar is. Je moet dan concurreren met de andere kandidaten. Een goede indruk maken is dan superbelangrijk, zodat ze voor jou kiezen en niet voor een van je concurrenten. Maar ook als je als enige op gesprek mag komen, wil dat nog niet zeggen dat je zeker bent van je stage. Een bedrijf wil graag een goede stagiair hebben en jij moet bewijzen dat jij dat bent!

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk! Wat zou een bedrijf liever hebben? Een stagiair die nauwelijks weet wat het bedrijf doet of iemand die zich grondig verdiept heeft in het bedrijf? Precies, met kennis over het bedrijf heb je gelijk een voorsprong. Je moet kunnen laten zien, dat je niet toevallig bij dit bedrijf naar stagemogelijkheden hebt geïnformeerd of gesolliciteerd hebt op een stagevacature. Nee, dat was een gerichte actie, omdat je dit een interessant bedrijf vindt. Bijvoorbeeld omdat je affiniteit hebt met het product of de dienst die ze leveren of omdat het bedrijf zo mooi aansluit op de richting waarin jij je wilt specialiseren.

Verdiep je in het bedrijf

Als het goed is, heb je je tijdens het solliciteren al grondig verdiept in het bedrijf. Lees de informatie die je gevonden hebt, nog even na voordat je op gesprek gaat. En als je nog niet zo veel weet over het bedrijf, probeer dan zo veel informatie bij elkaar te krijgen. Begin met de website van het bedrijf, maar zoek ook verder op internet of je interessante informatie kunt vinden.

Als je weet met wie je het gesprek hebt, dan je kun je hem of haar ook nog even opzoeken op internet. Vaak heeft deze persoon wel een LinkedIn-profiel en kun je zien wat zijn of haar functie precies is bij het bedrijf.

Presenteer jezelf

Zie het stagegesprek als een moment waarop je jezelf als stagiair moet verkopen. Je moet je dus goed presenteren. Vaak krijg je de vraag of je iets over jezelf wilt vertellen. Als je daar niet op bent voorbereid, is het misschien lastig om ter plekke te verzinnen wat je moet zeggen. Maak daarom van te voren een kort verhaaltje over jezelf dat je uit je hoofd leert. Een ‘elevator pitch’ wordt dit ook wel genoemd. Je vertelt dan in ongeveer een minuut wie jij bent, wat jij kunt en wat jij wilt.

Je kunt hierin informatie over je opleiding kwijt en eventueel wat je werkervaring al is. Wat je wilt is echter ook heel belangrijk. Denk er van te voren goed over na wat je van je stage verwacht. Waarin wil je ervaring opdoen en wat wil je leren?

Kleding

Bij het presenteren van jezelf is je kledingkeuze ook belangrijk. Pas je kledingkeuze aan het bedrijf en de afdeling aan. Op een accountantskantoor stellen ze meestal andere eisen aan je kleding dan bij bijvoorbeeld een gemeente. Verdiep je er dus in wat er van je verwacht wordt. Als stagiair hoef je meestal niet in een driedelig pak te verschijnen, maar kleed je wel netjes als dat de norm is. Zorg er wel voor dat je je prettig voelt in de kleding die je aan hebt. Draag je nooit een rok en naaldhakken, doe dat dan ook niet tijdens een stagegesprek. Als je je niet lekker voelt in bepaalde kleding, dan straal je dat vaak ook uit.

Op tijd komen

Natuurlijk kom je keurig op tijd bij je stagegesprek. Te laat komen kan echt niet. Kom je met openbaar vervoer, plan dan alles ruim in. Is er dan ineens wisselstoring, dan heb je genoeg tijd voor een alternatieve route. Ook als je met de auto komt, kun je beter voor wat marge zorgen, zodat een verkeersopstopping er niet gelijk voor zorgt dat je te laat komt. Gebeurt er echt een ramp waardoor op tijd komen er niet meer in zit, bel dan even op naar het bedrijf en leg uit waarom je later bent.

Tijdens het gesprek

Bij binnenkomst geef je de aanwezigen een hand en stel je je voor. Je gesprekspartners spreek je met ‘u’ aan, tenzij er wordt aangegeven dat dat niet hoeft. Tijdens het gesprek neem je een actieve houding aan. Je hangt dus niet op je stoel of half over de tafel.

Meestal wordt er eerst wat over het bedrijf verteld, voordat ze het over jou gaan hebben. Behalve dat er meestal gevraagd wordt om wat over jezelf te vertellen, zullen ze nog veel meer van je willen weten. Het hoeft echter geen eenzijdig gesprek te worden, waarbij zij vragen en jij antwoordt. Stel gerust de vragen die je hebt, dat maakt zeker een goede indruk. Bijvoorbeeld over de afdeling waarop je komt te werken, de taken die je te doen krijgt of bij wie je terecht kunt met vragen. Als je heel graag met bepaalde werkzaamheden ervaring wilt opdoen, kun je dat aangeven en vragen of dat mogelijk is.

En daarna

Meestal zal een stagegesprek ongeveer een uur duren. Aan het einde zal verteld worden hoe de procedure verder gaat. Gaan ze met elkaar overleggen over jou of komen er nog meer kandidaten op gesprek? Als je gesprekspartners dit niet aan de orde stellen, vraag er dan zelf naar, zodat je weet wat je kan verwachten en niet de eerste drie dagen voor niets op een telefoontje zit te wachten.

Totdat het bedrijf wat laat weten, heb je de tijd om het gesprek even te laten bezinken. Is de stage wat je er van verwacht hebt? Lijkt het je heel erg leuk om er aan de slag te gaan of viel het gesprek wat tegen? Als je er achter komt dat het bedrijf je niet de stage kan bieden die je wilt, dan kun je besluiten om nog verder te zoeken. Je moet dit natuurlijk wel aan het bedrijf laten weten. Willen zij wel met jou in zee, dan moeten ze weten dat ook zij nog verder moeten zoeken.

Leuk en leerzaam

Lijkt het je wel wat om je stage bij dit bedrijf te vervullen? Dan maar hopen, dat je een positieve indruk hebt gemaakt tijdens het stagegesprek en dat je er stage mag gaan lopen. En dat het een leuke en leerzame stage wordt!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!