Loopbaan Assessment Oefenen

Moet of wil jij een Loopbaan Assessment maken? Een Loopbaan Assessment kan soms best spannend zijn. Zeker als het tijdens een reorganisatie gebeurt. Je denkt dan al snel dat jouw baan ervan afhangt. Dat is niet het doel van een zo’n Assessment. Het is een hulpmiddel om vast te stellen  hoe jouw loopbaan eruit kan zien. Om te ontdekken welk carrière pad het beste bij jou past.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Corstiaan Smit

“De beste voorbereiding op het loopbaanassessment,
alleen bij Hellotest.”

Eelloo Q1000

2.000+ oefenvragen

NOA MCT

2.900+ oefenvragen

PiCompany

1.600+ oefenvragen

SHL

2.500+ oefenvragen

Belangrijkste tip voor het Loopbaan Assessment

Het Loopbaan Assessment is niet een toets waar “geschikt” of “ongeschikt” uitkomt. Je gaat samen met een psycholoog op zoek naar de voor jou beste loopbaan of carrièrepad. Het is een hulpmiddel dat je met beide handen kunt aangrijpen!

Hoe bereid je het Loopbaan Assessment voor?

Het is belangrijk om elk onderdeel van het loopbaan assessment goed voor te bereiden. Daarom is de eerste stap om uit te zoeken welke onderdelen en testen je precies moet maken. In principe krijg je de volgende onderdelen:

 1. Capaciteitstest
 2. Persoonlijkheidstest
 3. Rollenspel

Hieronder beschrijven we elk onderdeel en hoe je je het beste hierop voorbereidt. Het assessment rapport dat je aan het eind krijgt, hoef je natuurlijk niet voor te bereiden. Het is wel goed om te weten wat je daarmee kunt doen. Dat lees je onderaan deze pagina.

De capaciteitentest

De capaciteitstest is meestal de eerste test die je moet maken. In deze test worden jouw abstracte, numerieke en verbale capaciteiten beoordeeld. Het belangrijkste om te weten, is dat je elke capaciteitentest kan voorbereiden. Ook al zegt jouw werkgever dat het niet nodig is, is het verstandig om dat wel te doen. Want dan krijg je een eerlijkere uitslag.

De eerste stap die je moet zetten is uitzoeken wélke test je moet maken. Daarvoor volg je onderstaande stappen:

 1. Controleer de uitnodiging van jouw assessment. Staat daar een test of een testontwikkelaar in? Klik eventueel op de link naar het assessment. Kom je dan op de website van een ontwikkelaar uit? Bijvoorbeeld LTP, HFM, PiCompany of SHL.
 2. Als je niks wijzer wordt van de uitnodiging kijk je in ons bedrijvenoverzicht. Daarin staan ruim 1.000 bedrijven en de test(en) die zij gebruiken. 
 3. Kom je er dan nog niet uit? Dan kan je ons een mailtje sturen. Zet zoveel mogelijk informatie als in jouw bericht. Dan zoeken we samen uit welk oefenpakket het beste past.

Als je weet welke test je moet maken, moet je die zo specifiek mogelijk voorbereiden. Dat doe je met ons oefenpakket. Dat is namelijk op maat ontwikkeld voor de test die jij moet maken. Wat betekent dat? Dat houdt in dat jij precies de variant cijferreeksen oefent die je ook echt moet maken. Dat komt omdat wij als enige een database hebben van 10.000 vragen om uit te kiezen.

De persoonlijkheidstest

De persoonlijkheidsvragenlijst is een onderdeel waar veel mensen tegenop kijken. Terwijl dit eigenlijk één van de meest behulpzame onderdelen is. Het belangrijkste wat je tijdens de persoonlijkheidstest moet doen, is eerlijk zijn. Geef gewoon eerlijk antwoord op de vragen. Als je twijfelt, kies dan voor jouw eerste gedachte. Blijf niet te lang stilstaan.

Er zijn verschillende soorten persoonlijkheidstesten. De bekendste daarvan is de Big Five. Deze toetst jouw persoonlijkheid op vijf aspecten:

 1. Extravert versus introvert.
 2. Zorgvuldig versus laks.
 3. Neurotisch versus stabiel.
 4. Openheid voor ervaring versus geslotenheid.
 5. Vriendelijk versus antogonisme.

Je krijgt op de test een flink aantal vragen. Daar zitten ook controle vragen tussen. Dus kijk niet gek op als je dezelfde vraag in verschillende bewoordingen tegenkomt. Als je controlevragen niet vaak genoeg hetzelfde beantwoordt, is jouw test onbetrouwbaar. Dan kan je minder harde conclusies trekken uit de resultaten.

Het rollenspel

Het rollenspel of de praktijksimulatie komt niet altijd voor tijdens het loopbaan assessment. Maar het is wel goed om te weten wat je hiervan kunt verwachten. Tijdens het rollenspel krijg je een rol bedeeld, bijvoorbeeld leidinggevende of sales medewerker. In die rol kom je in een onverwachte situatie terecht. Hoe reageer je dan? Het belangrijkste is om altijd kalm te blijven en antwoord te geven.

Enkele tips voor het rollenspel zijn:

 • Lees de informatie die je krijgt goed door. Maak gebruik van alle tijd die je krijgt. Schets alvast een plan van aanpak uit. Dit plan is natuurlijk een schets en geen blauwdruk.
 • Bedenk welke structuur je wilt volgen. Wat wil je in welke volgorde bespreken? Geef dit ook in het begin aan maar geef de medespeler ook ruimte voor input. 
 • Luister naar je medespeler! Het is een gesprek, geen wedstrijd informatie overbrengen. Luister wat de ander zegt, reageer daar op en doe wat met die informatie.

Het assessmentrapport

Het rapport van een loopbaan assessment zal voornamelijk gericht zijn op jouw sterke en zwakke punten. Dat kunnen zowel motivatie, competenties, drijfveren en andere persoonlijke trekken zijn. Het doel is niet om een oordeel te vellen dat je ergens “zwak” of “sterk” in bent. Het gaat erom dat je aan de hand van dit rapport jezelf kunt ontwikkelen.

Als uit jouw loopbaanassessment blijkt dat je zwak bent in leidinggeven of motiveren. Dan zijn dat vaardigheden die je kunt ontwikkelen als je wel een leidinggevende functie ambieert.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Veelgestelde vragen

Het loopbaanassessment is bedoeld om jou inzicht te geven in jouw loopbaan kansen en carrière pad. Het is erop gericht om kansen in kaart te brengen. Dus niet om te beoordelen of jij geschikt bent voor een bepaalde functie.

Het loopbaan assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest en soms een rollenspel. Als je naar locatie moet komen, reken dan op een halve tot een hele werkdag.

Als je alles online kunt invullen, zul je er 1 tot 4 uur mee bezig zijn.

Totaalpakket assessment oefenen voor 69,99

Het totaalpakket is de ultieme voorbereiding op het assessment: 650+ oefentesten met 12.000 oefenvragen.