Alles over het assessment

Hier vind je tips voor jouw assessment!

Als je aan het solliciteren bent, zul je gauw merken dat je bij veel bedrijven een assessment test moet maken. Het maken van een assessment test kan voor veel stress zorgen. Immers, als je de test niet haalt, houdt de sollicitatieprocedure vaak op. Op deze pagina vind je meer informatie over het maken van een assessment test, de reden dat je die moet maken, welke onderdelen je kunt verwachten en hoe je je het beste kunt voorbereiden.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten assessments, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Wat is een assessment test?

Assessment testen, zijn ook bekend als capaciteitentesten en intelligentietesten. Toch zit er wel een verschil tussen deze testen. Een assessment is namelijk een overkoepeling van deze testen. Een assessment kan uit verschillende onderdelen bestaan, zoals een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en rollenspel.

Assessments zijn geen reguliere tests waar je een voldoende of onvoldoende scoort, je concurreert met een vergelijkbare groep. Daarom is het zeer belangrijk dat je je perfect voorbereidt. Een onderdeel waar jij van nature goed in bent, kan ook door anderen goed gemaakt worden. Het is dus zaak om te oefenen zodat je jouw beste prestatie levert. Bedenk ook dat als jij oefent en je medekandidaten niet, je al een voorsprong hebt.

Eigenlijk worden vrijwel alle assessments in Nederland door een handjevol assessmentbureaus afgenomen, maar elk bureau heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken.

Waarom een assessment?

De reden dat je een assessment moet doen, verschilt per keer. Er zijn veel studies die aantonen dat de mate waarin je een assessment goed maakt een zeer voorspellende waarde heeft voor succes in het bedrijfsleven. Dit is zeker belangrijk voor starters op de arbeidsmarkt. Van hen wordt verwacht in de komende jaren snel zaken op te pakken en leidinggevende functies te vervullen.

Voor veel bedrijven heeft het maken van een assessment nog een aanvullende functie. Zij krijgen namelijk ontzettend veel kandidaten voor een functie. Hierdoor is het onmogelijk om alle kandidaten die op het eerste gezicht geschikt lijken te spreken. Om een objectieve maar schaalbare methode toe te passen wordt een assessment ingezet. Door kandidaten verplicht te stellen beter te scoren dan bijvoorbeeld 50% van de normgroep valt ongeveer 50% af. Dat percentage is slechts een voorbeeld, er zijn genoeg bedrijven die de norm nog veel strakker stellen, tot wel 70% ten opzichte van de normgroep.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Hoe ziet een assessment test eruit?

Moet je een assessment uitvoeren? Dan ontvang je als kandidaat vaak een uitnodiging rechtstreeks van het bedrijf waar je solliciteert. Ook kan het zijn dat het assessmentbureau je rechtstreeks uitnodigt. Op de site van het betreffende assessmentbureau tref je vaak oefenopgaven aan. Let op: deze vragen zijn zelden van het daadwerkelijke niveau van de echte test. Daarom raden wij het ten zeerste aan om je goed voor te bereiden op de specifieke bureaus die testen maken.
Zodra je de test start, krijg je per onderdeel een uitgebreide uitleg over wat je kunt verwachten. Onder andere wat voor soort vragen je moet maken en waar je op moet letten. Op basis van deze informatie moet je je strategie bepalen. Zorg dat je goed bent voorbereid door vooraf de website van de assessmentbureaus en onze pagina’s per bureau door te nemen.

Het assessment bestaat uit vier onderdelen:

Voor een uitgebreide uitleg over alle onderdelen kun je kijken bij assessment oefenen.

Wat is een assessment center?

Het assessment center is het hele systeem van opdrachten, interviews en rapportages die deel uitmaken van het assessment. Het is dus geen bedrijf maar een manier van toetsen en rapporteren. Het assessment center bestaat uit:

 • Interview met psycholoog
 • Rollenspel
 • Capaciteitentest
 • Persoonlijkheidstest
 • Rapportage

Het is ook wel de benaming voor het psychologisch onderzoek dat wordt aangevuld met praktijksimulaties (rollenspellen). Een psychologisch onderzoek zonder rollenspel is eigenlijk geen assessment center methode. Of in het kort, eigenlijk geen assessment.

Wat meet een assessment?

De score van het assessment wordt berekend op basis van je prestatie in vergelijking met je normgroep. De manier waarop dit gemeten wordt, verschilt echter per test. Hier is per test een (ingewikkeld) algoritme voor bedacht, wat geheim is. Toch is het aannemelijk dat een paar factoren het resultaat bepalen. Zo is het aantal vragen dat je maakt van belang, en natuurlijk het percentage daarvan wat je goed maakt. Maar er wordt ook gekeken naar welke vragen jij goed of slecht maakt. Wanneer je een vraag goed maakt die alle andere mensen fout maken, telt die extra positief. Wanneer je een vraag fout maakt die alle andere mensen goed maken, telt die extra negatief.

Natuurlijk wordt er ook gekeken naar hoe jij reageert tijdens het interview of rollenspel. Het is daarom verstandig om het assessment goed voor te bereiden.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

De tijdsduur en algemene hulpmiddelen zijn afhankelijk van het assessmentbureau waar je de test gaat doen. Ons advies is om de invulling van de test te checken bij het assessmentbureau waar je je test gaat uitvoeren.

Welke vaardigheden heb je nodig om een assessment te maken?

Bij het maken van een assessment worden meerdere vaardigheden van je gevraagd. Vaardigheden die goed van pas komen bij een assessment zijn:

 • >het vermogen om in een beperkte tijd een capaciteitentest te maken en rustig te blijven
 • complexe informatie kunnen verwerken
 • abstracte, verbale en numerieke problemen oplossen
 • anticiperen op diverse situaties tijdens een rollenspel of interview

Hoe kan ik me op een assessment voorbereiden?

Zoals eerder uitgelegd zijn er vele verschillende manieren om je capaciteiten te meten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je goed weet wat voor test je aan het maken bent. Dat bepaalt namelijk voor een groot deel je voorbereiding en strategie tijdens het maken van de test. Zodra je dit weet, kun je je heel gericht op de test gaan voorbereiden. Dit kun je doen door de oefensite van de assessmentbureaus te bekijken, maar nog beter door onze specifieke cursussen die wij op maat hebben gemaakt naar elk assessmentbureau. Voor een overzicht van onze trainingen kun je hier kijken.

Bedenk ook goed van tevoren wat je kunt verwachten. Wat zou je potentiële werkgever willen testen? Verdiep je grondig in het bedrijf en in de functie. Spit de website door. Misschien ken je wel iemand die er al werkt en kan je bij hem of haar meer over het bedrijf te weten komen.

Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je niet zo sterk bent in rollenspelen? Dan zit er maar één ding op: oefenen, oefenen en oefenen! Verzin een situatie of laat iemand anders die verzinnen en doorloop het hele gesprek. Belangrijk is om achteraf samen het gesprek te analyseren. Wat ging er goed en wat kan nog beter? Wie leidde het gesprek en wie had de meeste inbreng? Hoe vond de ander jou overkomen: intimiderend of juist te schuchter? Stelde je de goede vragen? Luister vooral goed naar die ander en kijk of zijn ervaringen overeenkomen met die van jou.

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Hoe kun je je voorbereiden op een assessment?

De capaciteitentest kun je goed oefenen via Hellotest.nl waar je specifieke oefeningen per testmaker kunt vinden. Elk assessmentbureau heeft namelijk zijn eigen test ontwikkeld. Het is dus belangrijk dat je precies de juiste onderdelen en variaties oefent. Anders heeft het geen zin en is de voorbereiding minder zinvol.

Een persoonlijkheidstest kan je het beste invullen zoals je zelf bent. Als je deze wilt voorbereiden is het goed om je in te lezen in de verschillende soorten testen. Je hebt bijvoorbeeld de big five persoonlijkheidstest waar de meeste testen op gebaseerd zijn.

Het interview gaat vaak in op jouw persoonlijkheidstest. Bedenk goed welke vragen over jouw persoonlijkheid gesteld kunnen worden in combinatie met jouw motivatie en drijfveren. Maar ook hoe jouw persoonlijkheid past in een team en voor jouw functie. Eventueel is het goed om dit met een vriend of vriendin te oefenen die jou goed kent.

Er zijn veel soorten praktijksimulaties. Zo heb je rollenspelen, postbakoefeningen en cases. Zorg dat je je goed inleest in elke vorm en vraag aan de recruiter welke praktijksimulatie je mag verwachten.

Hoe ziet een assessment eruit?

Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.

Wat is het doel van een assessment?

Het doel van een assessment is om een goed beeld van jou als kandidaat te krijgen. Een werkgever wil voordat hij jou aanneemt een aantal dingen weten:

 • Past jouw persoonlijkheid in het team waar je gaat werken?
 • Is jouw persoonlijkheid de juiste voor de functie waar je op solliciteert?
 • Beschik je over de juiste capaciteiten voor de functie en rol die je krijgt?
 • Heb je de juiste motivatie om in het team en bedrijf te werken?

Een assessment geeft antwoord op deze en nog veel meer vragen. Daardoor kan de werkgever een goede keuze maken of jij de beste persoon voor de functie bent. Dat betekent niet altijd dat je niet aangenomen wordt. Het kan ook juist betekenen dat het assessment uitwijst dat je veel beter op je plek bent in een andere functie binnen hetzelfde bedrijf.

Wat te doen bij een assessment?

Als je een assessment moet maken, moet je verschillende stappen doorlopen. Het belangrijkste is dat je je van tevoren goed voorbereidt op de verschillende onderdelen. De onderdelen die je kunt verwachten zijn: capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een rollenspel.

Hoe oefenen voor assessment?

Oefenen voor een assessment kan op verschillende manieren. Het is belangrijk dat je eerst weet wie het assessment afneemt. Dat staat vaak in de uitnodiging, kan je vragen aan de recruiter, of nazoeken in ons overzicht.

Als je weet wie het assessment afneemt, kan je daarvoor oefenen. Dat kan vaak op de website van de testmaker zelf maar dat oefenmateriaal sluit nooit perfect aan. Daarom is het belangrijk dat je je specifiek voorbereidt met gericht oefenmateriaal zoals dat van Hellotest.

Wat is een assessment bij een sollicitatie?

Het assessment wordt tijdens de sollicitatie gebruikt om te beoordelen of jij geschikt bent voor de functie waarop jij solliciteert. Om daar achter te komen, moet je een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en praktijksimulatie doorlopen. Afhankelijk van de uitslag van deze onderdelen, ben je wel of niet geschikt voor de functie.

Wat betekent assessment center?

De assessment center methode is de naam voor de huidige vorm waarin assessments worden afgenomen. Deze methode beoordeelt talenten en motivaties van kandidaten.

Wat is een assessment maken?

Als je een assessment moet maken, moet je verschillende testen doen om jouw talenten en motivatie te beoordelen. Je moet onder andere een capaciteitentest maken en een persoonlijkheidstest maken.

Wat is de aanleiding voor het assessment?

De aanleiding voor het assessment is om te bepalen of jij geschikt bent voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt. Aan de hand van de uitslag van het assessment kan de werkgever zien of jij past in de functie, team en het bedrijf.

Wat voor soort assessments zijn er?

Er zijn drie soorten assessments: het selectieassessment, het ontwikkelingsassessment en het loopbaan assessment.

Het selectieassessment wordt gebruikt om te bepalen of jij geschikt bent voor een bepaalde functie binnen een bepaald bedrijf. Hierbij wordt aangegeven of jij geschikt of ongeschikt bent voor een functie. Dit assessment is een harde eis om aangenomen te worden.

Bij een ontwikkelingsassessment gaat het erom om te zien voor welke functies binnen het bedrijf waar je al werkt goed past. Het gaat niet om geschikt of ongeschikt maar om het vinden en ontwikkelen van jouw potentieel.

Een loopbaanassessment geeft aan welke beroepen en organisaties bij jou passen op basis van jouw profiel. Hierbij ga je dus op zoek naar de perfecte baan die bij jou past.

Wat is een assessment bij een selectieprocedure?

Het assessment bij een selectieprocedure wordt gebruikt om te bepalen of jij geschikt bent voor een functie in een bedrijf. De uitslag van het assessment geeft aan of je wel of niet doorgaat binnen de selectieprocedure. Als jouw scores en uitslagen niet goed passen, ga je niet door naar de volgende ronde in de procedure.

Hoe lang oefenen voor assessment?

Voor de capaciteitentest van een assessment moet je minstens rekenen op twee dagdelen van elk vier uur om goed voorbereid te zijn. Hoe verder het assessment van jouw studie of opleiding afligt, hoe meer tijd je nodig zult hebben. Bijvoorbeeld: een rechtenstudent zal vaak meer tijd nodig hebben om numerieke onderdelen te oefenen en minder om syllogismen te oefenen.

Hoe moeilijk is een assessment?

In principe is elk assessment moeilijk en je moet ook altijd het gevoel hebben dat het moeilijk is. Maar met een goede voorbereiding is het altijd te doen als je voldoet aan de voorwaarden van de functie. Als een functie op hbo/wo niveau is, moet in principe iedereen met een hbo/wo werk- en denkniveau deze test kunnen halen met de juiste voorbereiding.

Hoe belangrijk is een assessment?

Een assessment is vrij belangrijk omdat dit vaak een harde eis is om aangenomen te worden. Als jouw score onvoldoende is voor de capaciteitentest ga je simpelweg niet door naar de volgende ronde. Meestal mag je dan ook ruim een jaar niet meer solliciteren bij de werkgever waar je solliciteert. Het is dus heel belangrijk om het assessment goed te maken.

Wat betekent assessment center?

De assessment center methode (of assessment centre methode) is de naam voor de huidige vorm waarin assessments worden afgenomen. De assessment center methode beoordeelt talenten en motivaties van kandidaten.

Hoe bepalend is een assessment?

Het assessment is heel bepalend. Je haalt het of je haalt het niet. Als je het assessment niet haalt, ga je niet door in het sollicitatieproces. Of je wordt niet toegelaten tot jouw nieuwe opleiding. Daarom is het heel belangrijk om goed te oefenen voor jouw assessment.