Hoe het halo- en horn-effect je sollicitatie kunnen beïnvloeden
Je weet dat jouw eerste indruk bepalend is voor het verloop van een sollicitatiegesprek. Maar heb je weleens van het halo- en horn-effect gehoord?
Subtotaal: €0,00
Het assessment wordt ingezet om jouw capaciteiten en kwaliteiten te meten tijdens de sollicitatie. Vroeger gebruikten alleen grote bedrijven een assessment. Tegenwoordig kan je bijna altijd een assessment verwachten. Een assessment bestaat uit : capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een rollenspel / praktijksimulatie.
De assessment center methode, kortweg assessment, wordt in sollicitaties gebruikt. Het assessment duurt vaak één of meerdere dagen. In sommige gevallen mag jij een aantal onderdelen thuis maken. Dan maak je bijvoorbeeld de capaciteitentest en de persoonlijkheidstest thuis. Als deze goed zijn, mag je door naar het interview, rollenspel en een praktijksimulatie.
Capaciteitentest
De capaciteitentest, ook wel intelligentietest, is vaak het eerste onderdeel van het assessment. In dat geval moet jij een aantal vragen maken en als jouw score hoog genoeg is, ga je door.
Persoonlijkheidstest
Jij moet een vragenlijst invullen waaruit een beeld komt van jouw persoonlijkheid. Vul dit eerlijk in. Immers, een werkgever wil namelijk een goed team met verschillende persoonlijkheden opbouwen.
Interview
Het interview gaat dieper in op jouw persoonlijkheid en motivatie voor een functie. Dat interview wordt vaak afgenomen door een psycholoog maar ook door HR medewerkers of manager.
Rollenspel / praktijksimulatie
In het rollenspel of de praktijksimulatie wordt bekeken hoe jij reageert in een situatie die je op de werkvloer kan tegenkomen. Je wordt dus geconfronteerd met onverwachte situaties.
Hieronder vind je artikelen die met assessments te maken hebben. Daarin vind je tips, tricks en andere informatie om het assessment zo goed mogelijk te halen.
Voor meer informatie over capaciteitentesten, klik je hier.
Je weet dat jouw eerste indruk bepalend is voor het verloop van een sollicitatiegesprek. Maar heb je weleens van het halo- en horn-effect gehoord?
In sommige vacatures staat vermeld, dat je als je wordt aangenomen een Verklaring omtrent gedrag (VOG) moet overhandigen. Wat is zo’n verklaring?
Ben je uitgenodigd voor een groepssollicitatie? Lees hier hoe dat in zijn werk gaat en wat je anders moet doen dan in een 1-op-1-gesprek. 10 tips.
Ai, je hebt een fout gemaakt tijdens je assessment. Je merkt het zelf of iemand anders wijst je erop. Wat doe je dan? Kun je die fout nog corrigeren?
Als je niet aan de gestelde eisen voldoet, kan de verleiding groot zijn om je cv op te pimpen. Kan dat geen kwaad of moet je dat echt nooit doen?
Er is op het ogenblik veel vraag naar leerkrachten. Ga jij solliciteren in het onderwijs? Lees hier welke vragen je kunt verwachten tijdens dit gesprek.
Dat je je zwemdiploma niet op je cv hoeft te zetten, spreekt voor zich. Maar hoe zit het met die andere certificaten die je hebt? Wat vermeld je op je cv?
Het is handig om een elevatorpitch bij de hand te hebben tijdens een sollicitatiegesprek. Wat moet je niet doen bij een elevatorpitch?
Wat zijn je verwachtingen van een baan? Het is een vraag die vaak gesteld wordt tijdens een sollicitatiegesprek. Hoe beantwoord je die vraag?
Je bent klaar voor je sollicitatiegesprek, maar dan… Je wekker gaat niet af of boze boeren blokkeren de weg. Je kunt niet naar je gesprek. Wat doe je?