Alles over het assessment

Hier vind je tips voor jouw assessment!

Als je aan het solliciteren bent, zul je gauw merken dat je bij veel bedrijven een assessment test moet maken. Het maken van een assessment test kan voor veel stress zorgen. Immers, als je de test niet haalt, houdt de sollicitatieprocedure vaak op. Op deze pagina vind je meer informatie over het maken van een assessment test, de reden dat je die moet maken, welke onderdelen je kunt verwachten en hoe je je het beste kunt voorbereiden.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten assessments, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Wat is een assessment test? 

Assessment testen, zijn ook bekend als capaciteitentesten en intelligentietesten. Toch zit er wel een verschil tussen deze testen. Een assessment is namelijk een overkoepeling van deze testen. Een assessment kan uit verschillende onderdelen bestaan, zoals een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en rollenspel. 

Assessments zijn geen reguliere tests waar je een voldoende of onvoldoende scoort, je concurreert met een vergelijkbare groep. Daarom is het zeer belangrijk dat je je perfect voorbereidt. Een onderdeel waar jij van nature goed in bent, kan ook door anderen goed gemaakt worden. Het is dus zaak om te oefenen zodat je jouw beste prestatie levert. Bedenk ook dat als jij oefent en je medekandidaten niet, je al een voorsprong hebt.

Eigenlijk worden vrijwel alle assessments in Nederland door een handjevol assessmentbureaus afgenomen, maar elk bureau heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken.

Waarom een assessment?

De reden dat je een assessment moet doen, verschilt per keer. Er zijn veel studies die aantonen dat de mate waarin je een assessment goed maakt een zeer voorspellende waarde heeft voor succes in het bedrijfsleven. Dit is zeker belangrijk voor starters op de arbeidsmarkt. Van hen wordt verwacht in de komende jaren snel zaken op te pakken en leidinggevende functies te vervullen.

Voor veel bedrijven heeft het maken van een assessment nog een aanvullende functie. Zij krijgen namelijk ontzettend veel kandidaten voor een functie. Hierdoor is het onmogelijk om alle kandidaten die op het eerste gezicht geschikt lijken te spreken. Om een objectieve maar schaalbare methode toe te passen wordt een assessment ingezet. Door kandidaten verplicht te stellen beter te scoren dan bijvoorbeeld 50% van de normgroep valt ongeveer 50% af. Dat percentage is slechts een voorbeeld, er zijn genoeg bedrijven die de norm nog veel strakker stellen, tot wel 70% ten opzichte van de normgroep.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Hoe ziet een assessment test eruit?

Moet je een assessment uitvoeren? Dan ontvang je als kandidaat vaak een uitnodiging rechtstreeks van het bedrijf waar je solliciteert. Ook kan het zijn dat het assessmentbureau je rechtstreeks uitnodigt. Op de site van het betreffende assessmentbureau tref je vaak oefenopgaven aan. Let op: deze vragen zijn zelden van het daadwerkelijke niveau van de echte test. Daarom raden wij het ten zeerste aan om je goed voor te bereiden op de specifieke bureaus die testen maken.

Zodra je de test start, krijg je per onderdeel een uitgebreide uitleg over wat je kunt verwachten. Onder andere wat voor soort vragen je moet maken en waar je op moet letten. Op basis van deze informatie moet je je strategie bepalen. Zorg dat je goed bent voorbereid door vooraf de website van de assessmentbureaus en onze pagina’s per bureau door te nemen.

Het assessment bestaat uit vier onderdelen: 

Voor een uitgebreide uitleg over alle onderdelen kun je kijken bij assessment oefenen.

Wat meet een assessment?

De score van het assessment wordt berekend op basis van je prestatie in vergelijking met je normgroep. De manier waarop dit gemeten wordt, verschilt echter per test. Hier is per test een (ingewikkeld) algoritme voor bedacht, wat geheim is. Toch is het aannemelijk dat een paar factoren het resultaat bepalen. Zo is het aantal vragen dat je maakt van belang, en natuurlijk het percentage daarvan wat je goed maakt. Maar er wordt ook gekeken naar welke vragen jij goed of slecht maakt. Wanneer je een vraag goed maakt die alle andere mensen fout maken, telt die extra positief. Wanneer je een vraag fout maakt die alle andere mensen goed maken, telt die extra negatief.

Natuurlijk wordt er ook gekeken naar hoe jij reageert tijdens het interview of rollenspel. Het is daarom verstandig om het assessment goed voor te bereiden. 

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

De tijdsduur en algemene hulpmiddelen zijn afhankelijk van het assessmentbureau waar je de test gaat doen. Ons advies is om de invulling van de test te checken bij het assessmentbureau waar je je test gaat uitvoeren. 

Welke vaardigheden heb je nodig om een assessment te maken?

Bij het maken van een assessment worden meerdere vaardigheden van je gevraagd. Vaardigheden die goed van pas komen bij een assessment zijn: 

  • het vermogen om in een beperkte tijd een capaciteitentest te maken en rustig te blijven
  • complexe informatie kunnen verwerken
  • abstracte, verbale en numerieke problemen oplossen
  • anticiperen op diverse situaties tijdens een rollenspel of interview 

Hoe kan ik me op een assessment voorbereiden?

Zoals eerder uitgelegd zijn er vele verschillende manieren om je capaciteiten te meten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je goed weet wat voor test je aan het maken bent. Dat bepaalt namelijk voor een groot deel je voorbereiding en strategie tijdens het maken van de test. Zodra je dit weet, kun je je heel gericht op de test gaan voorbereiden. Dit kun je doen door de oefensite van de assessmentbureaus te bekijken, maar nog beter door onze specifieke cursussen die wij op maat hebben gemaakt naar elk assessmentbureau. Voor een overzicht van onze trainingen kun je hier kijken.

Bedenk ook goed van tevoren wat je kunt verwachten. Wat zou je potentiële werkgever willen testen? Verdiep je grondig in het bedrijf en in de functie. Spit de website door. Misschien ken je wel iemand die er al werkt en kan je bij hem of haar meer over het bedrijf te weten komen. 

Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je niet zo sterk bent in rollenspelen? Dan zit er maar één ding op: oefenen, oefenen en oefenen! Verzin een situatie of laat iemand anders die verzinnen en doorloop het hele gesprek. Belangrijk is om achteraf samen het gesprek te analyseren. Wat ging er goed en wat kan nog beter? Wie leidde het gesprek en wie had de meeste inbreng? Hoe vond de ander jou overkomen: intimiderend of juist te schuchter? Stelde je de goede vragen? Luister vooral goed naar die ander en kijk of zijn ervaringen overeenkomen met die van jou.

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers