Assessment oefenen

Moet jij een binnenkort een assessment maken? Begin dan op tijd met jouw voorbereiding! Een e-assessment bestaat meestal uit de volgende onderdelen: capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een rollenspel. Als je jouw assessment voorbereidt, stijgt de kans om het te halen naar 95%. Hieronder kan je alvast 7 gratis assessments oefenen!

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Corstiaan Smit

“Specifieke voorbereiding op alle soorten assessments,
alleen bij Hellotest.”

Wat is een assessment test?

Assessment testen, zijn ook bekend als capaciteitentesten en intelligentietesten. Toch zit er wel een verschil tussen deze testen. Een assessment is namelijk een overkoepeling van deze testen. Een assessment kan uit verschillende onderdelen bestaan, zoals een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en rollenspel.

Assessments zijn geen reguliere tests waar je een voldoende of onvoldoende scoort, je concurreert met een vergelijkbare groep. Daarom is het zeer belangrijk dat je je perfect voorbereidt. Een onderdeel waar jij van nature goed in bent, kan ook door anderen goed gemaakt worden. Het is dus zaak om te oefenen zodat je jouw beste prestatie levert. Bedenk ook dat als jij oefent en je medekandidaten niet, je al een voorsprong hebt.

Eigenlijk worden vrijwel alle assessments in Nederland door een handjevol assessmentbureaus afgenomen, maar elk bureau heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken.

Werving en selectie

Het assessment wordt voornamelijk gebruikt als tool in de werving en selectie van kandidaten. Je komt het assessment vooral tegen als tool om te bepalen of jij als kandidaat geschikt bent voor een bepaalde functie. Maar ook of je geschikt bent voor een business course of een stage.

Daarnaast zien we dat assessments veel als selectie worden gebruikt voor opleidingen. Zo zijn er steeds meer masteropleidingen die een assessment als selectie inzetten. Maar ook als je wilt aantonen dat je de juiste capaciteiten hebt voor een hbo-opleiding.

Waarom een assessment?

De reden dat je een e-assessment moet doen, verschilt per keer. Er zijn veel studies die aantonen dat de mate waarin je een assessment goed maakt een zeer voorspellende waarde heeft voor succes in het bedrijfsleven. Dit is zeker belangrijk voor starters op de arbeidsmarkt. Van hen wordt verwacht in de komende jaren snel zaken op te pakken en leidinggevende functies te vervullen.

Voor veel bedrijven heeft het maken van een assessment nog een aanvullende functie. Zij krijgen namelijk ontzettend veel kandidaten voor een functie. Hierdoor is het onmogelijk om alle kandidaten die op het eerste gezicht geschikt lijken te spreken. Om een objectieve maar schaalbare methode toe te passen wordt een assessment ingezet.

Door kandidaten verplicht te stellen beter te scoren dan bijvoorbeeld 50% van de normgroep valt ongeveer 50% af. Dat percentage is slechts een voorbeeld, er zijn genoeg bedrijven die de norm nog veel strakker stellen, tot wel 70% ten opzichte van de normgroep.

Hoe ziet een assessment test eruit?

Moet je een assessment uitvoeren? Dan ontvang je als kandidaat vaak een uitnodiging rechtstreeks van het bedrijf waar je solliciteert. Ook kan het zijn dat het assessmentbureau je rechtstreeks uitnodigt. Op de site van het betreffende assessmentbureau tref je vaak oefenopgaven aan. Let op: deze vragen zijn zelden van het daadwerkelijke niveau van de echte test. Daarom raden wij het ten zeerste aan om je goed voor te bereiden op de specifieke bureaus die testen maken.

Zodra je de test start, krijg je per onderdeel een uitgebreide uitleg over wat je kunt verwachten. Onder andere wat voor soort vragen je moet maken en waar je op moet letten. Op basis van deze informatie moet je je strategie bepalen. Zorg dat je goed bent voorbereid door vooraf de website van de assessmentbureaus en onze pagina’s per bureau door te nemen.

Het assessment bestaat uit vier onderdelen:

  • Capaciteitentest: bestaat vaak uit abstract redeneren, numeriek redeneren en verbaal redeneren.
  • Persoonlijkheidstest.
  • Interview.
  • Rollenspel of praktijksimulatie.

Wat is een assessment center?

Het assessment center is het hele systeem van opdrachten, interviews en rapportages die deel uitmaken van het assessment. Het is dus geen bedrijf maar een manier van toetsen en rapporteren. Het assessment center bestaat uit:

  • Interview met psycholoog
  • Rollenspel
  • Capaciteitentest
  • Persoonlijkheidstest
  • Rapportage

Het is ook wel de benaming voor het psychologisch onderzoek dat wordt aangevuld met praktijksimulaties (rollenspellen). Een psychologisch onderzoek zonder rollenspel is eigenlijk geen assessment center methode. Of in het kort, eigenlijk geen assessment.

Wat meet een assessment?

De score van het e-assessment wordt berekend op basis van je prestatie in vergelijking met je normgroep. De manier waarop dit gemeten wordt, verschilt echter per test. Hier is per test een (ingewikkeld) algoritme voor bedacht, wat geheim is. Toch is het aannemelijk dat een paar factoren het resultaat bepalen.

Zo is het aantal vragen dat je maakt van belang, en natuurlijk het percentage daarvan wat je goed maakt. Maar er wordt ook gekeken naar welke vragen jij goed of slecht maakt. Wanneer je een vraag goed maakt die alle andere mensen fout maken, telt die extra positief. Wanneer je een vraag fout maakt die alle andere mensen goed maken, telt die extra negatief.

Natuurlijk wordt er ook gekeken naar hoe jij reageert tijdens het interview of rollenspel. Het is daarom verstandig om het assessment goed voor te bereiden.

Hoe moet ik het assessment oefenen?

Zoals eerder uitgelegd zijn er vele verschillende manieren om je capaciteiten te meten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je goed weet wat voor test je aan het maken bent. Dat bepaalt namelijk voor een groot deel je voorbereiding en strategie tijdens het maken van de test.

Zodra je dit weet, kun je heel gericht het assessment oefenen. Dit kun je doen door de oefensite van de assessmentbureaus te bekijken, maar nog beter door onze specifieke cursussen die wij op maat hebben gemaakt voor elk assessmentbureau. Voor een overzicht van onze trainingen kun je hier kijken.

Bedenk ook goed van tevoren wat je kunt verwachten. Wat zou je potentiële werkgever willen testen? Verdiep je grondig in het bedrijf en in de functie. Spit de website door. Misschien ken je wel iemand die er al werkt en kan je bij hem of haar meer over het bedrijf te weten komen.

Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je niet zo sterk bent in rollenspelen? Dan zit er maar één ding op: oefenen, oefenen, oefenen! Verzin een situatie of laat iemand anders die verzinnen en doorloop het hele gesprek. Belangrijk is om achteraf samen het gesprek te analyseren.

Wat ging er goed en wat kan nog beter? Wie leidde het gesprek en wie had de meeste inbreng? Hoe vond de ander jou overkomen: intimiderend of juist te schuchter? Stelde je de goede vragen? Luister vooral goed naar die ander en kijk of zijn ervaringen overeenkomen met die van jou.

Welke assessments zijn er?

Assessments worden gemaakt door verschillende assessmentsbureaus. Hieronder zie je een compleet overzicht van de assessmentbureaus die in Nederland actief zijn:

Welke assessmentonderdelen zijn er?

Een assessment bestaat bijna altijd uit een abstract, numeriek en verbaal onderdeel. Alle mogelijke onderdelen zie je hieronder:

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw assessment.

Waarom Hellotest?

Veelgestelde vragen

Een assessment is vrij belangrijk omdat dit vaak een harde eis is om aangenomen te worden. Als jouw score onvoldoende is voor de capaciteitentest ga je simpelweg niet door naar de volgende ronde. Meestal mag je dan ook ruim een jaar niet meer solliciteren bij de werkgever waar je solliciteert. Het is dus heel belangrijk om het assessment goed te maken.

Het assessment is heel bepalend. Je haalt het of je haalt het niet. Als je het assessment niet haalt, ga je niet door in het sollicitatieproces. Of je wordt niet toegelaten tot jouw nieuwe opleiding. Daarom is het heel belangrijk om goed te oefenen voor jouw assessment.

In principe is elk assessment moeilijk en je moet ook altijd het gevoel hebben dat het moeilijk is. Maar met een goede voorbereiding is het altijd te doen als je voldoet aan de voorwaarden van de functie. Als een functie op hbo/wo niveau is, moet in principe iedereen met een hbo/wo werk- en denkniveau deze test kunnen halen met de juiste voorbereiding.

Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.

De assessment center methode is de naam voor de huidige vorm waarin assessments worden afgenomen. Deze methode beoordeelt talenten en motivaties van kandidaten.

De aanleiding voor het assessment is om te bepalen of jij geschikt bent voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt. Aan de hand van de uitslag van het assessment kan de werkgever zien of jij past in de functie, team en het bedrijf.

Het assessment bij een selectieprocedure wordt gebruikt om te bepalen of jij geschikt bent voor een functie in een bedrijf. De uitslag van het assessment geeft aan of je wel of niet doorgaat binnen de selectieprocedure. Als jouw scores en uitslagen niet goed passen, ga je niet door naar de volgende ronde in de procedure.

Het assessment wordt tijdens de sollicitatie gebruikt om te beoordelen of jij geschikt bent voor de functie waarop jij solliciteert. Om daar achter te komen, moet je een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en praktijksimulatie doorlopen. Afhankelijk van de uitslag van deze onderdelen, ben je wel of niet geschikt voor de functie.

Als je een assessment moet maken, moet je verschillende testen doen om jouw talenten en motivatie te beoordelen. Je moet onder andere een capaciteitentest maken en een persoonlijkheidstest maken.

Het doel van een assessment is om een goed beeld van jou als kandidaat te krijgen. Een werkgever wil voordat hij jou aanneemt een aantal dingen weten:

  • Past jouw persoonlijkheid in het team waar je gaat werken?
  • Is jouw persoonlijkheid de juiste voor de functie waar je op solliciteert?
  • Beschik je over de juiste capaciteiten voor de functie en rol die je krijgt?
  • Heb je de juiste motivatie om in het team en bedrijf te werken?

Een assessment geeft antwoord op deze en nog veel meer vragen. Daardoor kan de werkgever een goede keuze maken of jij de beste persoon voor de functie bent. Dat betekent niet altijd dat je niet aangenomen wordt. Het kan ook juist betekenen dat het assessment uitwijst dat je veel beter op je plek bent in een andere functie binnen hetzelfde bedrijf.

Als je een assessment moet maken, moet je verschillende stappen doorlopen. Het belangrijkste is dat je je van tevoren goed voorbereidt op de verschillende onderdelen. De onderdelen die je kunt verwachten zijn: capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een rollenspel

Er zijn drie soorten assessments: het selectieassessment, het ontwikkelingsassessment en het loopbaan assessment.

Het selectieassessment wordt gebruikt om te bepalen of jij geschikt bent voor een bepaalde functie binnen een bepaald bedrijf. Hierbij wordt aangegeven of jij geschikt of ongeschikt bent voor een functie. Dit assessment is een harde eis om aangenomen te worden.

Bij een ontwikkelingsassessment gaat het erom om te zien voor welke functies binnen het bedrijf waar je al werkt goed past. Het gaat niet om geschikt of ongeschikt maar om het vinden en ontwikkelen van jouw potentieel.

Een loopbaanassessment geeft aan welke beroepen en organisaties bij jou passen op basis van jouw profiel. Hierbij ga je dus op zoek naar de perfecte baan die bij jou past.

Een goede voorbereiding op het assessment begint met weten welk assessment je moet maken. Er zijn veel verschillende assessmentbureaus actief. Die hebben elk een eigen test ontwikkeld. Die testen verschillen onderling enorm. De ene test bestaat namelijk uit 3 onderdelen en de ander uit 8. Als je weet welke test je moet maken, kun je je specifiek voorbereiden.

Je voorbereiding bestaat uit het leren en maken van oefenopgaven voor het assessment. Als je cijferreeksen moet maken, leer je eerst wat cijferreeksen zijn. Vervolgens leer je de specifieke soorten cijferreeksen die je op jouw test krijgt. Daarna ga je die cijferreeksen oefenen. Hetzelfde geldt voor de andere onderdelen die je moet maken.

De persoonlijkheidstest, motivatievragenlijst en drijfverentest hoef je niet te oefenen. Dat zijn vragenlijsten die je gewoon eerlijk moet invullen. 

De praktijksimulaties kun je oefenen maar vaak is het voldoende om hier je over in te lezen. Dan weet je namelijk wat er van je verwacht wordt. Maar ook wat je wel en niet moet doen.

Het assessment maak je tegenwoordig bijna altijd online. Daarom heet het ook wel een online assessment of een e-assessment. Je krijgt dan online een aantal vragenlijsten over jouw persoonlijkheid, motivatie en drijfveren. Daarna moet je verschillende testen maken. Meestal is dat een abstracte, numerieke en verbale test.

Een assessment duurt over het algemeen 2 tot 4 uur. Het ligt er volledig aan welk assessment je moet maken. Voor een persoonlijkheidstest, motivatievragenlijst en drijfverentest staat meestal geen vaste tijd. Maar het zijn vaak veel vragen waardoor je hier al snel 1 of 2 uur mee bezig bent inclusief pauze. 

De capaciteitentest heeft meestal wel een strakke tijd. Tegenwoordig is de trend om deze testen kort te houden. Meestal korter dan 45 minuten. Maar het kan ook zo zijn dat je drie testen van een half uur moet maken. 

Zorg dus dat je van tevoren weet welke test je moet maken. Je kunt dan zien hoe lang je nodig hebt voor het assessment.

Een assessment kan best spannend zijn maar uiteindelijk is het gewoon een test. Het assessment bestaat uit meerdere onderdelen: capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een rollenspel. De capaciteitentest kan je heel goed voorbereiden met het oefenmateriaal op Hellotest. De persoonlijkheidstest moet je gewoon eerlijk invullen en daar is geen oefening voor nodig. Het interview kan best pittig zijn maar je kunt je op die vragen voorbereiden. Op het Hellotest blog vind je ruim 100 artikelen om je op het interview voor te bereiden. Een rollenspel klinkt moeilijker dan het is. Meestal moet je namelijk de rol vervullen die je wilt hebben. Doe wat je zou doen als je aangenomen bent. Dan krijg je de beste feedback en het eerlijkste beeld.

Als je het assessment online moet maken, moet je alle vragenlijsten en testen online invullen. Dat kan vaak thuis of op kantoor. Soms moet je daarvoor naar een locatie toe zodat je niet kan valsspelen. Voor de vragenlijsten staat meestal geen tijd. De capaciteitentest wisselt tussen de 12 minuten en 2 uur. 

Daarna moet je vaak nog een interview en rollenspel doen. Zo’n interview duurt meestal 1 à 2 uur. Terwijl het rollenspel langer kan duren. Deze onderdelen zijn meestal op locatie. Maar kunnen tegenwoordig ook remote worden afgenomen.

Als je het assessment niet haalt, word je niet aangenomen voor jouw nieuwe baan of opleiding. Dus het assessment weegt vrij zwaar. Daarom is het zo belangrijk om het assessment goed voor te bereiden. Dat doe je het beste bij Hellotest.

Over het algemeen is het assessment een bindende voorwaarde om toegelaten te worden of aangenomen te worden. Je kunt wel voor bepaalde zaken meer tijd krijgen of uitstel. Bijvoorbeeld voor dyslexie, kleurenblindheid of een zwangerschap. Vraag altijd naar de mogelijkheden als je denkt dat je meer tijd of uitstel nodig hebt.

Het belangrijkste waar je bij een assessment op moet letten, is welk assessment je moet maken. Dan kan je je namelijk specifiek voorbereiden.

Het assessment wordt gebruikt om te toetsen of jij geschikt bent voor een bepaalde functie of opleiding. Door het assessment met goed gevolg af te ronden, laat je zien dat jij goed op je plek zult zijn.

Bedrijven en opleidingen gebruiken assessments om te bepalen of jij geschikt bent voor die opleiding of functie. Als jouw score niet goed genoeg is, zal je waarschijnlijk niet goed op je plek zitten.

Een bijkomende reden is dat het een selectiemiddel is. Daardoor hoeven bedrijven en opleidingen niet meer zelf door honderden aanmeldingen te filteren. In plaats daarvan laten ze 50% afvallen in het assessment. Dat bespaart ze heel veel tijd en personeelskosten.

Als je het assessment niet haalt, word je niet toegelaten tot jouw opleiding of aangenomen voor jouw baan. Dat betekent meestal ook dat je 1 jaar niet meer mag aanmelden.

In sommige gevallen kan je om een herkansing vragen. Maar die wordt meestal niet gegund. Daarom is het belangrijk dat je goed oefent voor jouw assessment zodat je dus wel meteen aangenomen wordt.

Als je het assessment voor jouw gevoel slecht maakt, is dat niet altijd iets slechts. Tegenwoordig zijn er veel adaptieve testen. Die worden steeds moeilijker als jij een vraag goed hebt. Daardoor heeft eigenlijk iedereen het idee dat de test slecht ging. Maar hoe moeilijker de test was, des te beter je dus de vragen hebt gemaakt. Anders zou je namelijk geen moeilijke vragen krijgen.

Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.

Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.

Je krijgt jouw score altijd uitgedrukt ten opzichte van de normgroep. Een goede assessment score is dan altijd beter dan het gemiddelde van de normgroep.

Een HR assessment wordt gebruikt als selectiemiddel bij een openstaande vacature. Kandidaten moeten dan het assessment maken om aan te tonen dat ze geschikt zijn voor de functie. Als de score niet hoog genoeg is, worden ze niet aangenomen.

Een assessment meet jouw abstracte, numerieke en verbale capaciteiten. Daarnaast wordt een profiel opgesteld van jouw persoonlijkheid, competenties, motivatie en drijfveren. Samen geeft dat een goed beeld van jou als kandidaat. Dat bepaalt of jij wordt aangenomen voor een baan of toegelaten tot een opleiding.

Het assessment meet jouw abstracte, numerieke en verbale capaciteiten. Het wisselt per assessment wat je moet kunnen, maar over het algemeen is het goed als je het o.a. volgende kan/hebt:

  • basisrekenvaardigheden,
  • goede woordenschat,
  • vermogen om verbanden te herkennen en leggen en
  • kritisch lezen.

Het assessment bestaat uit de volgende onderdelen:

  • capaciteitentest of intelligentietest,
  • persoonlijkheidstest,
  • drijfverentest,
  • motivatievragenlijst,
  • rollenspel en een 
  • assessment interview.

Daarnaast heb je een assessment dat op locatie plaatsvindt. Maar ook een online assessment of e-assessment.

Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.

Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.

In principe laat het assessment zien of jij geschikt bent voor een bepaalde baan of opleiding. Maar er zijn wel een aantal kanttekeningen te plaatsen. Allereerst is het assessment een momentopname. Als jij een slechte dag hebt, kan je lager scoren op jouw capaciteitentest. Als je net een vervelende ervaring hebt gehad, kan je feller reageren op jouw persoonlijkheidstest waardoor die een vertekend beeld geeft. 

Ook veranderen er dingen in jouw leven. Als jij (nu) niet goed bent in rekenen maar een jaar lang numerieke problemen moet oplossen. Dan zal je over een jaar beter scoren op dat onderdeel. Ook jouw persoonlijkheid, drijfveren en motivatie veranderen. Misschien ben je nu niet zorgvuldig maar als je een paar maanden met buskruit hebt gewerkt juist wel.

Trek je daarom niet teveel aan van de uitslag van het assessment. Beschouw het als een kans om te zien waar je op dat moment staat. Gebruik de uitslag om punten te verbeteren.

Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.

Totaalpakket assessment oefenen voor 69,99

Het totaalpakket is de ultieme voorbereiding op het assessment: 650+ oefentesten met 12.000 oefenvragen.