Een motivatiebrief schrijven in 4 stappen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat je gevraagd wordt om een motivatiebrief te schrijven van circa 200 woorden. Alhoewel je in eerste instantie misschien denkt dat het fijn is een minder lange tekst te hoeven schrijven, kan het ook juist een uitdaging zijn. Hoe kan je zo’n korte motivatiebrief schrijven en er dan zeker van zijn dat alles erin staat? Daar gaan wij je bij helpen. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het schrijven van een korte motivatiebrief en delen we een voorbeeld motivatiebrief.

Aan de slag met een motivatiebrief schrijven

1. Zet de belangrijkste punten op een rijtje

Om het kort en krachtig te houden is het belangrijk om alles wat er in de motivatiebrief moet komen te staan alvast te noteren. Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Waarom spreekt het bedrijf je aan?
  • Wat maakt je enthousiast over de functie?
  • Hoeveel relevante werkervaring heb je opgedaan?
  • Waarom sluit jij aan bij het geschetste functieprofiel?
  • Wat breng jij het bedrijf dat een ander niet brengt?

Het is belangrijk om in je brief in te gaan op de functieomschrijving. Zorg er dus voor dat je ook de vaardigheden en functie eisen in dit lijstje opneemt.

2. Schrijf een korte en bondige intro

Als je de belangrijkste punten op een rij hebt staan, kan je beginnen met het schrijven van je introductie. En een sterke introductie is alles. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je vanaf het eerste moment al een verpletterende indruk maakt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door te schrijven over je eigen ambitie, je visie op het bedrijf te delen of een passende anekdote op papier te zetten. Wat je plan ook is, zorg dat je snel een bruggetje vindt om over te gaan op je échte motivatie. Je hebt immers maar 200 woorden.

Tip: Wil je inspiratie voor een sterkte intro? Check dan ons korte motivatiebrief voorbeeld onderaan dit artikel.

3. Selecteer alleen de highlights

Na de introductie is het tijd om dieper in te gaan op je motivatie. Kijk hiervoor weer naar het lijstje dat je bij stap één gemaakt hebt. Het liefst zou je alles uit dit lijstje op papier zetten, maar omdat je het kort moet houden, raden we aan om maximaal drie kenmerken van de functie te kiezen waar je dieper op ingaat. Zorg ervoor dat dit kenmerken zijn waar je relevante ervaring mee hebt. Daarnaast scoor je extra bonuspunten als je tastbare resultaten kunt delen. Bijvoorbeeld: “Ik heb hier in 4 jaar tijd een team van 5 marketeers opgezet.”

4. Schrijf vanuit de behoefte van het bedrijf

De motivatiebrief is in het leven geroepen om een bedrijf ervan te overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent. Focus je in je brief dan ook op de behoefte van het bedrijf en wat jij hen kan brengen. Het is op dit punt nog niet interessant om te benoemen wat jij er zelf uit wilt halen. Bewaar het “Ik zoek dit in een baan” verhaal dus voor een later moment.

Voorbeeld motivatiebrief

Hieronder staan wat voorbeelden van korte motivatiebrieven.

Korte motivatiebrief voorbeeld 1 (+/-200 woorden)

Beste meneer/mevrouw,

Ik keek al lange tijd uit naar een vacature van [bedrijfsnaam], en toen ik vanochtend voor de 799e keer op jullie website keek, was het ineens raak. De rol als Content Marketeer bij [bedrijf] is mij op het lijf geschreven en ik vertel graag waarom.

Ik ben van kinds af aan al bezig met het schrijven van teksten. Wat begon met het schrijven van verhalen in mijn dagboek, werden artikelen in de schoolkrant en uiteindelijk zelfs artikelen voor [magazine] waar ik nu zo’n 2 jaar werkzaam ben. Ik schrijf hier een eigen wekelijkse column die maarliefst x bezoekers per maand krijgt.

Zodoende heb ik al veel ervaring opgedaan in het schrijven van content voor de Nederlandse cultuurliefhebber. Een doelgroep die perfect aansluit bij jullie magazine. Het lijkt me dan ook erg leuk om op strategisch niveau mee te denken aan de inhoud van [magazine] en samen met het team content te maken waar de wauw-factor vanaf spat.

Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn kennis en ervaring het aantal lezers van [magazine] kan laten groeien en veel succesvolle edities kan publiceren.

Ik kijk er naar uit mijn motivatie mondeling toe te lichten.

Met vriendelijke groet,

[naam]

Korte motivatiebrief voorbeeld 2 (+/- 200 woorden)

Beste meneer/mevrouw,

Van mijn vriendin, [naam], hoorde ik dat er momenteel een vacature openstaat voor winkelmedewerker bij [bedrijf]. Ik ben, als vaste klant, zeer geïnteresseerd in deze functie, en ik wil mijn enthousiasme voor [bedrijf] middels deze motivatiebrief overbrengen.

Ik zou graag voor [bedrijf] werken, omdat ik de klanten een ervaring mee wil geven waardoor zij met een voldaan en ontspannen gevoel de winkel verlaten. Ik wil er door middel van een leuk gesprek of goede productervaring voor zorgen dat de klant graag nog eens terug komt.

In mijn 4 jaar werkervaring bij [bedrijf x] heb ik ervaring opgedaan binnen alle werkzaamheden die op de werkvloer gedaan moeten worden. Van verkoop, tot kassa draaien en magazijnwerk. Ondanks deze ervaringen zijn er altijd nog nieuwe dingen te leren en ik sta hier dan ook zeker voor open.

Bij mijn huidige werk heb ik ook de bevoegdheid om de winkel te openen en te sluiten en nieuwe collega’s op te leiden. Ik vind het leuk om van het team te leren, maar met het team ook mijn visie en/of ervaringen te delen.

Ik kijk uit naar een reactie en hoop snel samen een kop koffie te drinken om mijn motivatie verder toe te lichten.

Met vriendelijke groet,

[naam]

Succes met het schrijven van een motivatiebrief. Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Lees dan hier hoe je je op het sollicitatiegesprek kan voorbereiden. Niets gehoord na je sollicitatiebrief? Geef de moed niet op, er komen nog genoeg kansen aan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!