NS assessment

Moet jij een assessment maken voor de Nederlandse Spoorwegen (NS)? Dankzij ons oefenpakket kan jij je perfect voorbereiden. Onze oefenpakketten zijn geschikt voor het machinist assessment, (hoofd)conducteur assessment maar ook voor IT, kantoor en managementfuncties.

Geschikt voor alle NS assessments:
Wat je ontvangt in de cursus

34,99

Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

Ook te koop als onderdeel van ons totaalpakket.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Probeer een gratis quiz!

Klik op onderstaande knop om een gratis NS test te oefenen.

Werken bij de Nederlandse Spoorwegen betekent dat jij hét verschil kunt maken in de wereld van duurzame mobiliteit. Je zorgt ervoor dat miljoenen Nederlanders van deur tot deur in beweging worden gebracht.

De NS als werkgever

Als je gaat werken bij de NS, maak je deel uit van een organisatie die midden in de maatschappij staat en Nederland in beweging brengt. Van deur tot deur. Het is het grootste spoorwegbedrijf van Nederland. Werken bij de NS kan variëren van functie als conducteur, machinist tot werken op het hoofdkantoor.

Ondanks de grote verscheidenheid in werkzaamheden blijft één ding overal hetzelfde: er wordt gekeken naar jou als persoon en wat jij nodig hebt om je werk goed te kunnen uitvoeren. Zo heb je een professionele ontwikkelingsmogelijkheden en een keuzeplan wat betreft secundaire voorwaarden. En, ook mooi meegenomen, mag je altijd vrij reizen in de tweede klas van de trein.

Sollicitatieprocedure bij NS

Afhankelijk van de functie waar je op solliciteert, krijg je een andere sollicitatieprocedure. Hieronder beschrijven we drie procedures:

 1. Machinist (MCN) sollicitatieprocedure,
 2. conducteur (HC) sollicitatieprocedure,
 3. kantoor sollicitatieprocedure.

Machinist sollicitatieprocedure

Als je machinist wilt worden, zijn er twee mogelijkheden. Als je al over mbo werk- en denkniveau hebt, kan je solliciteren op één van de openstaande functies. Als je wordt aangenomen, start je met een leertraject van één jaar. Daarin leer je alles wat je moet weten om aan de slag te kunnen als machinist.

De sollicitatieprocedure voor machinist ziet er als volgt uit:

 • Brief + CV
 • Gesprek met psycholoog
 • Vigilantietest
 • Stresstest
 • Capaciteitentest van LTP of Ixly

Als je nog moet studeren, kan je ook voor een opleiding tot machinist kiezen. Deze volg je aan het ROC van Amsterdam, ROC van Twente, STC Rotterdam of Koning Willem I College. Als je toegelaten wilt worden tot deze opleidingen heb je een diploma van je middelbare school nodig én je moet een psychologisch onderzoek maken. Daarbij hoort het maken van de AMN test.

Conducteur sollicitatieprocedure

Ook als je conducteur wilt worden, zijn er twee mogelijkheden. Als je al over een mbo diploma of werkervaring beschikt, kan je solliciteren op de functie van conducteur. Je krijgt dan een opleiding van 18 weken en bent daarna geschikt om als conducteur te starten.

De sollicitatieprocedure voor conducteur (hc) ziet er als volgt uit:

 • Brief + CV
 • Gesprek met psycholoog
 • Rollenspel
 • Capaciteitentest van LTP of Ixly

Als je nog moet studeren, kan je er ook voor kiezen om een mbo-opleiding tot conducteur te doen. Deze opleiding kan je doen aan MBO Amersfoort, NOVA College of het Koning Willem I College. De opleiding duurt 2 jaar. Om toegelaten te worden moet je over een geldig diploma beschikken. Je hoeft géén capaciteitentest te maken.

Kantoor sollicitatieprocedure

Als je op het kantoor van NS wilt komen te werken op hbo- of wo-niveau moet je aan strenge eisen voldoen. Afhankelijk van de exacte functie waarop je solliciteert kan jouw procedure er iets anders uitzien. Maar over het algemeen moet je volgende doen:

 • Brief + CV
 • Gesprek met psycholoog
 • Rollenspel
 • Capaciteitentest van LTP of Ixly

Overzicht assessments per functie

 Via vacatureVia opleiding
MachinistLTP, IxlyAMN
ConducteurLTP, Ixlyn.v.t.
OverigLTP, Ixlyn.v.t.

Overige eisen werken bij NS

Voor alle functies bij de NS geldt dat je een achtergrondonderzoek moet laten uitvoeren. Dat betekent dat je een VOG moet laten zien. Ook moet je een integriteitsverklaring en een geheimhoudingsverklaring tekenen.

Andere assessments

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw assessment.

Waarom Hellotest:

De test duurt twee keer 30 minuten. Je ziet blokjes verschijnen bij bepaalde voorwaarden moet je op een knop drukken. Je hoort ook piepjes waarbij je op bepaalde momenten op een knop moet drukken. Tijdens deze test moet je dus zeer goed concentreren.

Je krijgt verschillende kleuren op een scherm te zien. Het idee is dat je op een knop klikt met dezelfde kleur als die je ziet. De kleuren verschijnen steeds sneller waardoor het uiteindelijk niet meer mogelijk is om snel genoeg te drukken. Het idee is dat je dan (korte) pauze neemt. Dan vertragen de kleuren weer en kan je weer doorgaan. Blijf dus niet in paniek doordrukken!

Het rollenspel is meestal geen situatie uit de praktijk. Maar een willekeurige situatie waarin je vaak met een lastig persoon moet omgaan. Bij de NS moet je natuurlijk rustig kunnen blijven in stressvolle situaties. Geef je grenzen aan maar blijf rustig en kalm. 

Ga nu de NS test oefenen voor 34,99