Wat is een vaardigheden-cv en hoe maak je die

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Meestal geef je op een cv een chronologisch overzicht van je opleidingen en werkervaring. Maar je kunt ook een ander soort cv maken: een vaardigheden-cv. Hoe ziet zo’n vaardigheden-cv eruit?

Uitgebreid visitekaartje

Je cv kun je zien als een uitgebreid visitekaartje dat je bij je sollicitatiebrief doet. Je wilt hiermee laten zien wie je bent en wat je kunt. Daarom wordt op een cv een opsomming gegeven van alle informatie die voor een werkgever interessant kan zijn, zoals personalia, profielschets, werkervaring, opleidingen, cursussen, nevenactiviteiten, vaardigheden, vrijetijdsbesteding en interesses. Werkervaring en opleiding nemen hierbij meestal de meeste ruimte in. Gewoonlijk vermeld je in (omgekeerd) chronologische volgorde de verschillende functies die je vervuld hebt en de verschillende opleidingen die je gevolgd hebt.

Vaardigheden-cv

Meestal voldoet zo’n cv met de standaardindeling, maar soms kun je beter een andere opzet gebruiken. Dit kan het geval zijn als je nog niet zo veel werkervaring hebt, een gat in je cv hebt of als je op een heel andere functie solliciteert dan waar je ervaring in hebt. In dat geval kun je een vaardigheden-cv maken, ook wel een competenties-cv of een thematisch cv genoemd. Hierin leg je niet de nadruk op je werkervaring, maar op je vaardigheden en prestaties.

Indeling van een vaardigheden-cv

Net als bij een standaard-cv werk je bij een vaardigheden-cv met een aantal rubrieken waarin je je informatie rangschikt. Een aantal rubrieken is op beide cv’s hetzelfde, je personalia en je profielschets bijvoorbeeld. De rubrieken die je op een vaardigheden-cv kunt maken, zijn bijvoorbeeld:

  • personalia;
  • profielschets;
  • vaardigheden;
  • prestaties;
  • werkervaring aan de hand van de rollen die je vervuld hebt;
  • opleidingen en cursussen.

Personalia

Je personalia bestaan uit feiten over jezelf: wie je bent en hoe je te vinden bent, dus behalve je naam en geboortedatum komt hier je adres, telefoonnummer, e-mailadres en eventueel de link naar je LinkedIn-profiel.

Profielschets

Je profielschets is een soort samenvatting van de rest van je cv. Je kunt hier iets zeggen over je persoonlijkheid en je belangrijkste competenties. Bij een open sollicitatie kun je hier ook kort omschrijven naar welk soort werk je op zoek bent of in welke functies jij inzetbaar bent. Als je wilt, kun je hier ook een foto van jezelf toevoegen (dat kan ook bij je personalia).

Vaardigheden

De belangrijkste rubriek op je vaardigheden-cv is uiteraard ‘Vaardigheden’. In deze rubriek moet jij je vooral presenteren. Hierin vermeld je dus waar jij goed in bent en wat relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Dat hoeven dus niet alleen vaardigheden te zijn die je door je werk of je opleiding hebt verworden, maar ook door je vrijetijdsbesteding of vrijwilligerswerk. Let er wel op dat je alleen relevante zaken vermeld. Dat je heel goed bent in koekjes bakken, zal voor veel functies niet relevant zijn.

Het beste kun je die vaardigheden zo veel mogelijk laten aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Lees de vacaturetekst dus goed en kijk welke competenties er gevraagd worden. Bedenk welke vaardigheden daarnaast nog meer relevant kunnen zijn.

Nu heb jij misschien wel heel veel vaardigheden, maar het is niet de bedoeling dat je cv tien kantjes wordt. Beperk je dus tot vier of vijf vaardigheden.

Voorbeelden vaardigheden

Van al je vaardigheden geef je een omschrijving waaruit blijkt dat jij ze hebt, bijvoorbeeld met behulp van de STAR-methode.

Ben je erg goed in Engels, benoem dan het niveau dat je hebt (bijvoorbeeld C2 of ‘near native’) en ook hoe je dat verkregen hebt, zoals door een Engelstalige studie, een tussenjaar dat je in de Verenigde Staten hebt doorgebracht, veel contacten met Engelstalige klanten of wat dan ook.

Of omschrijf je vaardigheid ‘organiseren’ door te vertellen dat jij medeorganisator was van een studiedag en dat dankzij jou daar toen vijf bedrijven een presentatie hebben gegeven.

Prestaties

Bij je prestaties kun je tastbare resultaten van je werkzaamheden noemen. Dit kan om van alles en nog wat gaan. Het kunnen aantallen klanten zijn die je hebt binnengehaald, artikels die je hebt gepubliceerd, omzetcijfers die je gehaald hebt of websites die je hebt ontworpen. Voeg als het kan concrete informatie toe, zoals titels, cijfers of links.

Werkervaring

Op een vaardigheden-cv omschrijf je je werkervaring aan de hand van de rollen die je vervuld hebt. Je neemt dus niet de bedrijven waarbij je hebt gewerkt en de periode die dat besloeg als uitgangspunt, maar het werk dat je verricht hebt. Heb je een aantal korte banen achter elkaar gehad bijvoorbeeld als commercieel medewerker, dan neem je die gewoon samen. Tijdens een baan kun je ook verschillende rollen vervuld hebben. Die neem je dan als aparte kopjes, bijvoorbeeld projectleider, planner en vertrouwenspersoon. Per rol beschrijf je wat deze inhield en wat je er in bereikt hebt, bijvoorbeeld ook weer met behulp van de STAR-methode.

Opleidingen en cursussen

Een werkgever zal altijd graag willen weten wat voor opleiding je gevolgd hebt. Geen cv is dan ook compleet zonder de rubriek ‘Opleidingen’, ook een vaardigheden-cv niet. Je vermeldt hier de opleidingen die je gevolgd hebt: de middelbare school en vervolgopleiding(en). Geef per opleiding de informatie die voor de functie relevant is. Dat kan een bepaalde specialisatie zijn, het onderwerp van je scriptie of een bepaald project waaraan je hebt deelgenomen.

Heb je ook nog cursussen gevolgd die relevant zijn voor de functie? Vermeld die dan ook.

Tot slot

Wat voor een standaard-cv geldt, geldt ook voor je vaardigheden-cv: zorg dat deze er qua lay-out verzorgd uitziet en maak geen taal- en typfouten. Laat je cv een dagje liggen en lees hem dan nog een keertje door om te kijken of er nog fouten in zitten. Of laat hem door iemand anders lezen!

Wil je je vaardigheden-cv nog een keer gebruiken, kijk er dan heel kritisch naar. De vaardigheden die je noemt zullen steeds aangepast moeten worden aan de functie waarop je solliciteert. Als je je vaardigheden-cv voor de ene baan klakkeloos kopieert voor een andere baan, dan sluiten jouw genoemde vaardigheden misschien niet aan bij de competenties die gevraagd worden!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!