Tien fouten die je niet moet maken tijdens je sollicitatiegesprek

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Ga je binnenkort op sollicitatiegesprek? Spannend! Misschien leidt dit sollicitatiegesprek wel tot die ene baan die je heel graag wilt. Moet je natuurlijk wel een goede indruk maken tijdens het gesprek. Welke fouten moet je in ieder geval niet maken?

Jezelf zo goed mogelijk presenteren

Of je die baan krijgt na je sollicitatiegesprek hangt natuurlijk van heel veel factoren af. Het komt er op neer dat jij de beste kandidaat moet zijn voor de functie. Omdat jij niet weet wie die andere kandidaten zijn en welke papieren zij hebben, heb je dat natuurlijk niet helemaal zelf in de hand. Je kunt jezelf niet ineens meer ervaren maken dan je bent. Wat je wel kunt doen, is tijdens het sollicitatiegesprek jezelf zo goed mogelijk presenteren. Vermijd dus onderstaande, veelgemaakte fouten!

Fout 1: je komt te laat

Het is een erg slecht begin van een sollicitatiegesprek als je te laat komt. Ook vijf minuten te laat is ‘not done’. Ga dus ruim op tijd van huis. Hou rekening met vertraging bij de NS of de busmaatschappij, files of een lekke band van je fiets. Als je daardoor veel te vroeg op je bestemming aankomt, kun je altijd nog een rondje in de buurt lopen. Want veel te vroeg je melden voor het gesprek kun je beter ook niet doen. Is er sprake van een vreselijke sneeuwbui of windkracht 10, dan ga je natuurlijk liever niet nog een stukje lopen of zitten kleumen in je auto. Is er geen cafeetje in de buurt, meld je dan wel veel te vroeg. Geef aan dat je met de weersomstandigheden geen risico wilde lopen om te laat te komen en vraag of ze een plekje hebben waar je kunt zitten totdat het tijd is.

Is er wel een vreselijke file of wisselstoring waardoor er helemaal geen treinen meer rijden? Laat dan zo snel mogelijk weten dat het je niet gaat lukken om op tijd te komen en overleg wat je nu het beste kunt doen. Veel te laat komen of is het misschien mogelijk om een andere afspraak te maken?

Fout 2: je hebt de verkeerde kleding aan

Het kan soms best lastig zijn om er achter te komen wat de juiste kleren zijn voor dit sollicitatiegesprek. Investeer even wat tijd om daar achter te komen. Kijk op de website en social media of ga desnoods verdekt opgesteld bij de ingang van het bedrijf staan om te zien wat de dresscode van het bedrijf is. Te casual verschijnen is geen goede binnenkomer, maar overdressed voel je je ook niet fijn. Weet je echt niet wat je aan moet doen? Ga dan voor iets neutraals. Een blauw, zwart of grijs jasje is bijna altijd goed! Natuurlijk zorg je ervoor dat alles schoon, gestreken en heel is.

Fout 3: je laat het geluid van je mobiele telefoon aan staan

Zoals bij elke belangrijke afspraak, laat je je tijdens je sollicitatiegesprek natuurlijk niet afleiden door je mobiele telefoon. Zet hem dus van te voren op ‘stil’. Dat is wel zo beleefd tegenover je gesprekspartners en je wordt ook niet zenuwachtig van alle biepjes die melden dat er weer een whatsappje is.

Fout 4: je gedraagt je te familiair

Schat van te voren in hoe de bedrijfscultuur is. Niet in alle bedrijven wordt het op prijs gesteld als je de directeur begroet met “Hé Piet, hoe is het?” Vaak merk je al snel in het gesprek hoe formeel het er aan toe gaat. Zeg geen ‘jij’ als de anderen ‘u’ tegen jou zeggen. Stel ook geen persoonlijke vragen aan de mensen aan de andere kant van de tafel. En laat zeker niet merken dat je de social media van je gesprekspartners gecheckt hebt door te reageren op een ongenuanceerde tweet of een vakantiefoto op Facebook.

Fout 5: je let niet op je non-verbale communicatie

In je zenuwen concentreer je je misschien heel erg op wat je precies moet zeggen. Vergeet echter je non-verbale communicatie niet! Geen oogcontact maken, een slappe handdruk geven of onderuitgezakt zitten zorgen niet voor een goede indruk. Ook aan je haar zitten friemelen of op je stoel heen en weer schuiven leidt af van hetgeen je te zeggen hebt.

Fout 6: je verschijnt onvoorbereid op het gesprek

Een goed sollicitatiegesprek begint al thuis. Zorg dat je alles van het bedrijf weet, wat er te vinden is. Een gedegen voorbereiding zal je bij lastige vragen het gesprek door helpen. Dus zoek dat lijstje met lastige vragen op die vaak bij een sollicitatiegesprek gesteld worden. Oefen desnoods met iemand anders een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je jezelf kunt presenteren met een goede elevatorpitch en dat je je competenties kunt beschrijven met de STAR-methode. Er zal altijd een vraag komen die je niet verwacht had, maar als je rest wel onder controle hebt, rol je misschien wel gemakkelijk het gesprek door.

Fout 7: je vertelt onwaarheden of schept op

Natuurlijk wil je een zo gunstig beeld van jezelf scheppen tijdens een sollicitatiegesprek. Dat doet iedereen, maar blijf wel bij de waarheid. Liegen kan echt niet! Behalve dat het gewoon niet netjes is, kan het op een later moment ook tegen je keren als de waarheid toch boven komt. Verzin dus geen functies die je niet werkelijk heb bekleedt en dik ook je ervaring niet te veel aan. Op opscheppen zit ook niemand te wachten. Als er naar gevraagd wordt, kun je rustig vertellen hoe je een bepaald probleem prima opgelost hebt. Maar leg er niet de nadruk op hoe geweldig je was en dat iedereen zo blij met je was.

Fout 8: je vertelt negatieve dingen over anderen

Blijf bij jezelf in een sollicitatiegesprek en houd de toon positief. Vertel dus geen negatieve verhalen over je huidige of voormalige werkgever of collega’s. Kun je er niet onderuit om toch iets te vertellen over de omstandigheden van je huidige werk of je ervaring met je collega’s, kies dan neutrale bewoordingen. Wordt er gevraagd waarom je van baan wilt veranderen? Zeg dan niet dat je schoon genoeg hebt van dat zooitje bij je huidige bedrijf, maar zeg dat je je graag verder wilt ontwikkelen.

Fout 9: je praat te veel en luistert te weinig

Een goed sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. Natuurlijk is de andere partij gespreksleider, maar dat wil niet zeggen dat alleen jij aan het woord moet zijn. Een veel gemaakte fout is om niet goed naar de anderen aan tafel te luisteren en te veel met jezelf bezig te zijn. Je moet kunnen inspelen op een ander als die wat vertelt wat van belang is voor de functie. Daarnaast moet je de anderen ook niet overrompelen met ellenlange verhalen over jezelf als er een vraag gesteld wordt. Je kunt ook te veel informatie geven!

Fout 10: je stelt geen vragen

Misschien heb jij een heel positief gevoel over het gesprek en heeft de tegenpartij dat niet, omdat hij niet de indruk heeft dat je echt in de functie geïnteresseerd bent. Je bent namelijk vergeten om vragen te stellen! Zorg dus dat je altijd een lijstje met vragen paraat hebt, die je tijdens het gesprek kunt stellen. Je hoeft deze niet allemaal tot het eind te bewaren. Als er een onderwerp aan de orde komt waar jij een vraag over hebt, kun je deze ook gelijk stellen. Hiermee gaat het gesprek over en weer en word je een gelijkwaardige gesprekspartner.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!