Je weet al enige tijd dat je een sollicitatiegesprek hebt en je hebt dat tot in de puntjes voorbereid. Je bent er helemaal klaar voor! Maar dan…… Je wekker gaat niet af, je hebt een migraineaanval of boze boeren blokkeren de weg. Je kunt niet meer (op tijd) naar je sollicitatiegesprek. Wat doe je dan?
Einde van je droombaan of toch niet
Natuurlijk is de kans uiterst klein dat je net op die dag van je sollicitatiegesprek acuut griep krijgt of dat de stroom ’s nachts uitvalt, waardoor je wekker ’s morgens niet afgaat. Maar áls het je overkomt, heb je wel een serieus probleem. Zeker als het om een baan gaat die je heel graag wilt en waarbij de concurrentie groot is. Betekent dit dan gelijk het einde van je droombaan? Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Je moet wel gelijk in actie komen en het bedrijf waarbij je je gesprek hebt, laten weten dat je verhinderd bent om te komen.
Wanneer kun je op het laatste moment afzeggen?
In sommige gevallen zal het gelijk duidelijk zijn dat je het niet gaat redden om (op tijd) op je sollicitatie te verschijnen. Had je om 9 uur je gesprek en je wordt pas om half 10 wakker? Duidelijk geval van een gemiste kans. Voel je je ’s morgens bij het wakker worden doodziek, dan gaat het ook niet lukken. Check wel eerst even bij jezelf of het niet door de zenuwen komt dat je je zo beroerd voelt. Misschien valt het allemaal als je eenmaal op gang bent best mee. Draait de wereld om je heen of komt al je eten er weer uit? Dan ben je duidelijk niet in staat om een sollicitatiegesprek te voeren. Nog zo een: je auto wil niet starten of je krijgt onderweg een lekke band. Of er is een gebroken bovenleiding en jij zit twee uur vast in de trein. Dat zijn allemaal onvermijdelijke redenen om je niet aan je afspraak te kunnen houden.
En wanneer niet?
Er zijn ook gevallen dat je misschien wenst dat je geen afspraak had, maar waarbij je toch niet af kunt bellen. Word je wakker met hoofdpijn of een lichte verkoudheid? Dat is niet ideaal, voor een sollicitatiegesprek wil je je graag optimaal voelen, maar met een paracetamol is het misschien toch wel te doen. Beter niet afzeggen dus en je bij het sollicitatiegesprek even verontschuldigen dat je er een beetje belabberd uitziet. Weten ze gelijk dat jij je niet voor ieder wissewasje ziek meldt.
Ook als je een ziek kind hebt, kun je beter snel een oppas zoeken en niet afzeggen (tenzij het echt erg ziek is natuurlijk). Het bedrijf zal dan verwachten dat je daar ook als je er eenmaal werkt steeds voor zal thuis blijven.
En heb je ’s nachts bedacht dat het toch niet een baan voor je is, dan is het nu echt te laat om het gesprek te cancelen. Beter kun je gewoon gaan en het gesprek als een mooie ervaring zien. Waarschijnlijk ziet de sollicitatiecommissie dan ook wel dat jij niet geschikt bent voor de functie.
Kalm blijven en bellen
Maar wat moet je nu doen als je op het laatste moment niet op je afspraak kunt komen? In ieder geval altijd kalm blijven en zo snel mogelijk bellen! Niet laf een whatsappje of een mail sturen. In het meest ideale geval ben je nog ruim op tijd voor het begin van het gesprek en kun je je potentiële leidinggevende of de recruiter zelf aan de telefoon krijgen. Wordt diens telefoon niet opgenomen, spreek dan in ieder geval de voicemail in. Probeer daarnaast de receptie van het bedrijf te bellen, zodat iemand de boodschap kan doorgeven. Krijg je helemaal niemand te pakken, stuur dan alsnog een whatsappje, sms of mail.
Ook als je al onderweg bent en je ziet door vertraging of autopech aankomen dat je het niet op tijd gaat redden, bel! Je kunt dan aangeven hoeveel later je er waarschijnlijk kunt zijn en vragen of het nog zin heeft om te komen.
Eerlijk vertellen wat er aan de hand is
Als je de leidinggevende, recruiter of wie dan ook aan de telefoon krijgt, vertel dan eerlijk wat er aan de hand is. Ook als je je verslapen hebt! Begin je met leugens vertellen, dan is de kans groot dat je later niet meer precies weet wat je gezegd het en dat je leugens uit zullen komen. Natuurlijk laat je blijken dat je erg mee zit en bied je je excuses aan. Helemaal hysterisch worden en in huilen uitbarsten kun je beter niet doen. Dat pleit namelijk niet voor je stressbestendigheid.
Nieuwe afspraak proberen te maken
Als degene aan de andere kant van de lijn het niet direct aanbiedt, vraag dan of het mogelijk is om een nieuwe afspraak te maken. Dit zal niet altijd gehonoreerd worden, zeker niet als de afspraak naar een andere datum verzet moet worden. Soms is het lastig om op korte termijn de sollicitatiecommissie weer bij elkaar te krijgen, omdat alle agenda’s al vol zitten. De meeste kans heb je als je later op de dag alsnog kan komen. Vertel in ieder geval dat je erg enthousiast bent over de functie en dat je graag in de gelegenheid gesteld wilt worden om alsnog kennis te maken.
Toon echter begrip en blijf respectvol als een nieuwe afspraak niet mogelijk is. De andere partij kan het tenslotte niet helpen dat jij je afspraak hebt afgezegd.
Tweede kans
Hopelijk lukt het je wel om alsnog te laten zien dat jij de perfecte kandidaat voor de functie bent. Bedank dan gelijk aan het begin van het gesprek ervoor dat je een tweede kans hebt gekregen. Verontschuldig je nogmaals dat je de eerste keer op het laatste moment moest afzeggen en ga dan over tot de orde van de dag: laat zien dat je het waard was om alsnog te mogen komen. Toon al je kwaliteiten en ga verder naar de volgende ronde!