Online solliciteren: hoe pak je het aan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

In een wereld waar digitalisering in een rap tempo plaatsvindt, is online solliciteren iets wat steeds vaker voorkomt. Een cv en motivatiebrief online opsturen is iets waar we al een tijdje aan hebben kunnen wennen. Toch is het voor veel mensen nieuw om online assessments te doen en echt het gehele sollicitatieproces digitaal te doen.

Zo zijn er veel bedrijven die aan de hand van een video-interview, via Skype, Zoom of Google Hangouts, hun sollicitaties afnemen. Maar hoe bereid je je nu het beste voor? En hoe kun je ondanks de afstand toch indruk maken? Geen zorgen, want met onze tips voor een online sollicitatiegesprek weet je zeker dat je er klaar voor bent.

Oefen je online assessment

Als je een capaciteitentest krijgt als onderdeel van de sollicitatieprocedure moet je deze halen. Wanneer je de test namelijk niet haalt, is de sollicitatieprocedure direct voorbij. Het is zelfs zo dat je hierdoor vaak enkele jaren niet meer bij dat bedrijf kunt solliciteren. Daarom is het van belang dat je goed oefent voor de test die je krijgt.

Dit begint met het kiezen van het juiste oefenpakket. Hellotest biedt oefenpakketten aan die speciaal voor de meest gangbare online assessments ontwikkeld zijn. Als jij een test van bedrijf A moet maken, krijg je bij ons een oefenpakket voor specifiek die test. Elk oefenpakket bestaat vervolgens uit lessen en oefenvragen.

Solliciteer je op de legal afdeling van een bedrijf? Dan ziet deze test er heel anders uit dan wanneer je voor een consultancy functie solliciteert. Lees je dus goed in en maak een keuze uit de juiste assessment mogelijkheden. Oefen dan zeker het onderdeel waarbij je denkt extra oefening nodig te hebben.

Wees technische problemen voor

Ben je door de eerste ronde heen en is het tijd voor de online sollicitatierondes? Dan is het natuurlijk heel belangrijk dat je goed bereikbaar bent en alle apparatuur het doet. Denk hierbij aan de WiFi, je laptop, camera en microfoon. Ook is het belangrijk dat je weet met welk programma je de online sollicitatie moet doen en dat deze applicatie gedownload is en werkt.

Hoe zonde zou het zijn als je middenin een goed lopend sollicitatiegesprek opeens wegvalt of niet goed verstaanbaar bent? Of dat je te laat komt omdat de applicatie nog niet op je computer staat? Zorg er dus voor dat alle benodigdheden gedownload zijn, alle batterijen vol zitten en dat de internetverbinding goed is. Test al deze zaken bijvoorbeeld even door met een vriend of familielid te bellen.

Kleding blijft belangrijk

Het is misschien niet het eerst waar je bij een online solliciteren aan denkt, maar net als bij een sollicitatiegesprek ‘in het echt’ is het van belang om juist gekleed te gaan. Maak het niet te moeilijk en kies voor de kleding die past bij de functie waar je op solliciteert. Als veilige keuze kies je liever voor een iets te formele outfit dan dat je niet serieus overkomt. Kijk van te voren ook even of de kleding die je aan hebt niet afleidt op beeld. Zo kunnen felle kleuren, prints of strepen bijdragen aan onrust op het scherm.

Kies de juiste locatie

De plek waar je gaat zitten is een belangrijk punt. Afleiding vanuit je omgeving kan namelijk zorgen dat je slechter presteert en dat de persoon waarmee je belt geïrriteerd raakt. De online sollicitatie draait om jou, de focus moet dus ook op jou zijn. Kies voor een rustige plek waar het stil is en waar je een rustige achtergrond achter je hebt. Bij veel programma’s kun je de achtergrond ook vervagen of zelfs voor een template kiezen (kies hierbij dan wel voor een rustig template).

Succes met je online sollicitatiegesprek!

We hopen dat met deze basistips voor een online sollicitatie helemaal klaar bent voor de eerste rondes. Wees goed voorbereid, maar wees vooral (de beste versie van) jezelf. Dat is de belangrijkste factor als het op solliciteren aankomt. Wij wensen je in ieder geval heel veel succes en hopen dat er een glansrijke carrière voor je ligt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!