Fouten die je kunt maken tijdens een assessment

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Meer lezen over assessments? Neem eens een kijkje op deze pagina’s:

Assessment, Assessment Oefenen, Assessment Center, Assessment Interview, Assessment in de sollicitatieprocedure, Assessment maken met faalangst, Assessmentrapport, Rechten tijdens het assessment, Assessmentdag, Assessment nabespreking, Online assessment, Ontwikkelassessment, Veelgemaakte fouten voorkomen.

Ai, je hebt een fout gemaakt tijdens je assessment, bijvoorbeeld tijdens een rollenspel of een groepsdiscussie. Je merkt het zelf of iemand anders wijst je erop. Wat doe je dan? Kun je die fout nog corrigeren?

Verschillende onderdelen bij assessment

Een assessment bestaat gewoonlijk uit heel veel verschillende onderdelen. Vaak begin je de dag met allerlei capaciteitstesten waarbij onder andere je reken- en taalvaardigheden worden getest. Maar ook je vermogen om logisch te redeneren en analytisch te denken en je ruimtelijk inzicht komen meestal aan bod. Daarna krijg je vaak nog persoonlijkheidsvragenlijsten voorgelegd, waarbij je vragen moet beantwoorden over je gedrag en je eigenschappen. Later op de dag staan er dan ook nog een of meer praktijksimulaties op het programma, zoals een rollenspel, groepsdiscussie of postvakoefening.

Fouten bij capaciteitstesten

Niemand zal van je verwachten dat je gedurende de dag geen enkele fout maakt. Bij de capaciteitstesten zal dat je waarschijnlijk ook niet lukken. Daarbij krijg je ook pas aan het eind van de dag of nog later te horen hoe het gegaan is. Je kunt natuurlijk zelf wel het idee hebben dat je een test helemaal verprutst hebt, maar daar is dan niets meer aan te doen. Als dat je overkomt, kun je het beste rustig blijven en er niet te lang bij stil blijven staan. Gewoon vol goede moed weer met de volgende test aan de gang gaanDie ene test is misschien niet jouw ding, maar de andere testen kunnen dat zo maar wel zijn!

Fouten bij persoonlijkheidstesten

Bij persoonlijkheidstesten kun je in principe niets fout doen. Bepaalde eigenschappen of reacties op bepaalde situaties kun je niet per definitie als goed of fout bestempelen. Wel is het zo dat uit die testen een persoonlijkheidsprofiel kan komen, waarvan je potentiële werkgever vindt dat het niet bij de functie past. Wil hij een proactief, extravert iemand hebben en volgens de test ben jij afwachtend en introvert, dan kan hij op grond daarvan besluiten dat jij niet geschikt bent voor de vacante functie. Dat wil echter niet zeggen dat jij fouten hebt gemaakt bij de test!

Fouten bij praktijksimulaties

Tijdens praktijksimulaties kan er wel het een en ander misgaan. Je ziet bijvoorbeeld een belangrijk feit over het hoofd bij een case-interview, waardoor je bij de oplossing van een businesscase volkomen op het verkeerde spoor zit. Of tijdens een groepsdiscussie gebruik je precies de verkeerde argumenten, waardoor je tegenspelers je niet meer serieus nemen. Of misschien ben je tijdens je postvakoefening zo zenuwachtig dat je alles verkeerd doet en de oefening niet op tijd af hebt.

Je merkt je fout zelf op

Tja, wat doe je dan? Soms zul je zelf opmerken dat je een fout gemaakt hebt. Je kunt dan natuurlijk doen alsof je neus bloedt en stug doorgaan op de ingeslagen weg. Als je tijd er voor de opdracht bijna opzit als je achter je fout komt, kun je deze natuurlijk niet meer helemaal herstellen. Je kunt dan beter doorgaan in de lijn waarop je al bezig was. Het is wel goed om dan aan het eind een opmerking te maken waarin je laat blijken dat je weet dat je in het begin een fout hebt gemaakt. Dit maakt een betere indruk dan wanneer je net doet alsof er niets aan de hand is. Kom je eerder achter je fout, dan kun je meestal beter je fout herstellen en opnieuw beginnen.

Een ander merkt je fout op

Pijnlijker is het als een ander je fout opmerkt, terwijl je zelf niets in de gaten hebt. Bedenk dan dat het belangrijker is hoe je hier mee omgaat dan het feit dat je een fout hebt gemaakt. Het is ook belangrijk dat je met kritiek kunt omgaan en fouten kunt toegeven. Ga dus niet meteen in de verdediging en zeg niet dat de ander onzin praat. Onderzoek eerst even of die ander gelijk heeft of vraag of hij zijn opmerking kan toelichten. Luister goed naar hem en probeer hem niet te onderbreken om hem alsnog van jouw gelijk te overtuigen. Stel eventueel verhelderende vragen. Ben je niet onder de indruk van zijn argumenten, dan kun je deze alsnog weerleggen. Heeft die ander wel een punt, geef dan ruiterlijk je fout toe. Is de praktijksimulatie nog niet afgelopen, dan kun je deze feedback gebruiken voor de rest van de opdracht. Krijg je je fout pas aan het einde te horen, dan heb je daar misschien voor een volgende keer nog iets aan.

Fouten voorkomen

Kun je alle fouten voorkomen? Nee, natuurlijk niet. Je krijgt meestal complexe opgaven voorgelegd, dus een fout is snel gemaakt. Wat je wel kunt doen, is je assessment zo goed mogelijk voorbereiden. Zoek uit welke onderdelen je krijgt en wat je hierbij precies kunt verwachten. Door van te voren goed te oefenen, verklein je je kans op het maken van fouten wel aanzienlijk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!