Sollicitatievragen: goede en slechte eigenschappen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

De meest gestelde vraag tijdens een sollicitatiegesprek is misschien wel: “Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?” Wat antwoord je dan? Vertel je eerlijk dat je altijd overal te laat komt en dat je lastige klusjes het liefst in de schoenen van een collega schuift? Of toch liever niet?

Voorbereiden

Omdat je weet dat de kans groot is dat je de vraag over goede en slechte eigenschappen tijdens je sollicitatiegesprek krijgt, kun je er maar beter van te voren over nadenken. Wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen? Niet iedereen vindt het even gemakkelijk om hier antwoord op te geven. Opmerkelijk genoeg leveren vooral de goede eigenschappen problemen op. De negatieve kanten van zichzelf beschrijven gaat mensen vaak gemakkelijker af. Als je echt niets kunt verzinnen, moet je het maar eens aan mensen in je omgeving vragen. Familieleden of vrienden weten vast wel iets te noemen. Probeer wel met een eigenschap te komen die relevant is voor je werk. Dat je een ster bent in tunisch haken, is misschien alleen interessant als je handwerkles wilt geven.

Goede eigenschappen

En krijg je dan de gevreesde vraag, begin dan maar positief met je goede eigenschappen. Dit hoeft geen lange monoloog te worden over hoe geweldig je wel niet bent. Twee of drie goede eigenschappen noemen is voldoende. Je kunt zo’n eigenschap natuurlijk alleen noemen en kijken hoe je gesprekspartner er op reageert en of hij er over doorvraagt. Je kunt ook gelijk een praktijkvoorbeeld noemen waaruit blijkt dat jij echt over deze eigenschap beschikt. Een goede manier om dit te doen is de STAR-methode.

STAR-methode

De STAR-methode is een manier om een competentie op een gehttps://www.hellotest.nl/omschrijf-je-structureerde manier kort en bondig toe te lichten. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Je noemt een gebeurtenis uit je (werk)verleden en beschrijft vervolgens de situatie die er was (vaak een probleem), jouw taak, de actie die je ondernomen hebt (om het probleem op te lossen) en het resultaat dat hieruit volgde. Deze methode kun je ook bij andere vragen tijdens je sollicitatiegesprek toepassen. Als antwoord op de vraag naar je goede eigenschappen, moet hieruit natuurlijk wel die goede eigenschap naar voren komen. Je klantvriendelijkheid blijkt bijvoorbeeld uit de grote moeite die jij je getroost hebt om de klant tevreden te stellen nadat het hem niet gelukt was om een product via jullie website te bestellen.

Goede eigenschappen die bij de functie passen

Weet je niet welke goede eigenschappen bij de functie passen? Kijk dan eens in de vacaturetekst of ga op internet op zoek naar vergelijkbare functies. Levert dit niets op, bedenk dan zelf welke eigenschappen voor de functie relevant kunnen zijn. Aan eigenschappen als ‘goed kunnen samenwerken’ en ‘flexibel zijn’ kun je je trouwens nooit een buil vallen. Alle werkgevers stellen die eigenschappen op prijs. Noem ‘goed kunnen samenwerken’ alleen niet als je echt het liefst alles alleen doet en collega’s zo veel mogelijk mijdt.

Voorbeelden goede eigenschappen

Nog steeds moeite met iets verzinnen? Bekijk dan eens onderstaande opsomming met goede eigenschappen. Er zit vast wel een eigenschap tussen die zowel bij jou als bij de functie past.

Goede eigenschappen:

goed kunnen plannen en organiseren – accuraat – klantgericht –resultaatgericht – zelfstandig – stressbestendig – besluitvaardig – goed kunnen samenwerken – ambitieus – flexibel – creatief – doorzettingsvermogen – leergierig – commercieel inzicht – integer – sociaal – assertief – enthousiast – betrokken – gestructureerd – analytisch – proactief – initiatiefrijk – betrouwbaar – veelzijdig – behulpzaam – inventief – energiek – doortastend.

Slechte eigenschappen

Je slechte eigenschappen benoemen is nog lastiger dan je goede. Je weet ze misschien wel, maar je wilt natuurlijk niet je eigen glazen ingooien door iets te noemen waarmee je kansen op de functie zienderogen afnemen. Zeggen dat je je nooit aan afspraken houdt is dus niet zo slim; daar zit geen werkgever op te wachten. Helemaal geen slechte eigenschappen noemen is ook niet goed, enige zelfreflectie wordt meestal wel op prijs gesteld.

Wat wel zeggen?

Wat je wel kunt doen, is een slechte eigenschap noemen die niet zo erg slecht is. Zo is perfectionistisch zijn alleen slecht als dit ten koste gaat van je werk op tijd af hebben. Je kunt dit dus noemen als je valkuil, maar gelijk er bij zeggen dat je weet dat je er op moet letten. Je kunt ook een slechte eigenschap noemen, die niet relevant is voor je functie. Als je een heel dynamische functie hebt en bijna altijd onderweg bent, is het niet zo erg als je je niet urenlang achter elkaar op iets kunt focussen.

Je kunt ook benoemen waarin je je nog verder wilt ontwikkelen. Zijn je verkooptechnieken nog niet op orde? Benoem dat dan en geef aan dat je hier graag een cursus in wilt volgen. Alleen als verkopen de hoofdactiviteit van de functie is, is dit weer niet zo’n goed antwoord. Waarschijnlijk is het dan ook geen baan die bij je past.

Voorbeelden slechte eigenschappen

Het valt dus niet mee om een goede slechte eigenschap te noemen. Onderstaande eigenschappen zijn voorbeelden die je, afhankelijk van de situatie, zou kunnen noemen.

Slechte eigenschappen:

perfectionistisch – veeleisend – niet kunnen stilzitten – niet zo goed zijn met cijfers – niet zo goed zijn met taal – moeite hebben met prioriteiten stellen – vaak te veel hooi op je vork nemen – moeite hebben met ‘nee’ zeggen – slecht kunnen delegeren – dingen tot het laatste moment uitstellen – anderen niet uit laten praten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!