Solliciteren naar een traineeship: hoe doe je dat

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Veel grotere bedrijven bieden traineeships aan. Voor jou als starter op de arbeidsmarkt kan dat een goede manier zijn om aan het werk te gaan. Maar hoe gaat een sollicitatie naar een traineeship in zijn werk?

Je carrière starten met een traineeship

Een traineeship is een mooie kans op een carrière bij een groot bedrijf. Je vervult dan een startersfunctie en krijgt tegelijkertijd een opleiding binnen het bedrijf. Je krijgt ook een coach toegewezen die je gedurende het opleidingstraject begeleidt. Meestal word je om de zoveel tijd overgeplaatst naar een andere afdeling of zelfs een andere locatie, in binnen- of buitenland. Op deze manier leer je het bedrijf en veel verschillende collega’s goed kennen. Soms is aan het begin van je traineeship al duidelijk voor welke functie bij het bedrijf je wordt opgeleid. Het kan ook zo zijn dat er aan het eind van je opleiding wordt bekeken welke functie het beste bij je past.

Maak je keuze

Lijkt het je wat, zo’n traineeship? Zoek dan goed uit wat je wilt en waar je dat wilt. Wil je bijvoorbeeld bij een groot internationaal bedrijf een traineeship doen of ga je liever bij een overheidsinstantie aan de slag? Traineeships zijn over het algemeen bedoeld voor afgestudeerden met een hbo-opleiding of een universitaire opleiding. Veel bedrijven die traineeships aanbieden zijn dan ook regelmatig aanwezig op recruitment-evenementen die georganiseerd worden door de studieverenigingen van die opleidingen. Door deze evenementen te bezoeken en daar met de aanwezige bedrijven in gesprek te gaan, kun je er achter komen wat jou het leukste lijkt. De bedrijven zelf organiseren ook vaak inhousedagen, waarbij je op het bedrijf zelf een kijkje achter de schermen kunt nemen. Uiteraard is dat ook een goede manier om uit te vinden of werken bij dat bedrijf je iets lijkt.

Sollicitatieprocedure

Als je je keuze gemaakt hebt bij welk bedrijf of bij welke bedrijven je graag een traineeship zou willen doen, dan moet je je gaan verdiepen in de sollicitatieprocedure. Bij een inhousedag komt dat ongetwijfeld aan de orde. Wordt er echter geen inhousedag georganiseerd, dan zal je er zelf achteraan moeten om er achter te komen wanneer en hoe je kunt solliciteren. Deze informatie is over het algemeen op de website van het bedrijf te vinden. Even bellen naar het bedrijf kan natuurlijk ook, kun je gelijk laten weten dat je interesse in een traineeship hebt.

Aanmelding

Vaak vindt de aanmelding voor het traineeship plaats via een sollicitatieformulier op de website van het bedrijf. Behalve dat je dit formulier helemaal moet invullen, moet je meestal ook je cv en een motivatiebrief uploaden. Vaak zijn er heel veel aanmeldingen voor een beperkt aantal traineeships. Bedrijven kunnen dan ook kiezen wie ze willen, ze zijn echt op zoek naar de beste kandidaten. Raffel je motivatiebrief en cv dus niet even snel af, maar besteed er tijd en aandacht aan.

Motivatiebrief

Schrijf niet even een standaardbriefje, maar motiveer echt waarom je kiest voor een traineeship bij dit bedrijf. Je hebt tenslotte van te voren grondig onderzoek gedaan naar waar je een traineeship wilt volgen, dus die motivatie moet niet echt een probleem zijn. Je kunt je daarbij toespitsen op de soort functie, het werkveld waarin het bedrijf zich bevindt of het bedrijf zelf. Laat merken dat je je goed hebt ingelezen op de bedrijfswebsite en dat je je ook nog op andere manieren in het bedrijf verdiept hebt. Ben je naar hun inhousedag geweest, vergeet dit dan vooral niet te vermelden. Hetzelfde geldt voor een gesprek dat je met een medewerker hebt gehad op bijvoorbeeld een carrièrebeurs of tijdens een netwerkevent.

Cv

Voor je cv geldt hetzelfde als voor je motivatiebrief: doe niet zo maar wat, maar zorg dat de cv past bij de functie waar op je solliciteert. Als je net je opleiding hebt afgerond, zal niemand van je verwachten dat je een heel lange cv hebt. Zorg er echter wel voor dat de relevante informatie voor deze sollicitatie er op staat. Afhankelijk van het soort traineeship, kan dit een specifiek vak zijn dat je gevolgd hebt, je onderwerp van je afstudeerscriptie, buitenlandervaring (bijvoorbeeld door een uitwisseling tijdens je studie), een gevolgde stage, andere werkervaring, bestuurservaring of andere nevenactiviteiten.

Zorg voor een overzichtelijke lay-out en een logische volgorde van je informatie. En maak geen taal- en typfouten! Dat geldt uiteraard ook voor je motivatiebrief.

Verschillende ronden

Als je na je aanmelding een positieve reactie krijgt, betekent dit nog niet dat je er al bijna bent. Een traineeship is een traject waarin een bedrijf veel moet investeren; het wil dit traject dan ook alleen aangaan met de beste kandidaten. Het bedrijf wil natuurlijk zo min mogelijk risico lopen dat je voortijdig afhaakt of dat je toch niet blijkt te voldoen. Om die beste kandidaten te selecteren zullen er verschillende ronden in het sollicitatieproces zijn die je allemaal moet doorlopen. Afhankelijk van het bedrijf kunnen deze ronden bijvoorbeeld bestaan uit een of meer gesprekken, een selectiedag en een assessment. De volgorde en onderdelen van deze ronden zijn niet bij alle bedrijven gelijk. Sommige bedrijven beginnen met een assessment en gaan dan alleen verder met de kandidaten die hierop het beste gescoord hebben. Andere bedrijven sluiten de sollicitatieprocedure juist af met een assessment als soort laatste check of je echt goed genoeg bent.

Gesprek

Een gesprek is natuurlijk het ultieme middel om jou persoonlijk beter te leren kennen. Voor jou is dit het uitgelezen moment om te laten zien hoe gemotiveerd je bent. Bereid je gesprek(ken) dan ook goed voor. Lees je terdege in het bedrijf in en bedenk welke vragen je kunt verwachten en bereid je antwoorden hierop voor. Natuurlijk maak je ook een elevator pitch waarmee je jezelf in het kort kunt voorstellen. Een gesprek is ook de gelegenheid om jouw vragen te stellen. Doe dat ook, want dat wordt ook van je verwacht.

Selectiedag

Op een selectiedag worden verschillende kandidaten tegelijk uitgenodigd. Vaak moet je op zo’n dag een presentatie geven en in een team werken aan een case. Het kan ook zijn dat speeddaten een onderdeel is. Je moet dan korte gesprekjes houden met bijvoorbeeld een leidinggevende en toekomstige collega’s. Aan jou dan de taak om dit allemaal zo goed mogelijk te volbrengen, zodat het bedrijf met jou verder wilt.

Assessment

Ook maakt een assessment vaak deel uit van de selectieprocedure. Het assessment kan uit verschillende onderdelen bestaan, zoals capaciteitstesten waarbij je bijvoorbeeld figuurreeksen moet aanvullen of een tekstanalyse moet doen. Ook krijg je dikwijls persoonlijkheidsvragenlijsten voorgelegd. Je krijgt dan vragen of stellingen voorgelegd, waarbij jij moet aangeven wat het meest van toepassing is op jou. Hieruit wordt dan afgeleid wat voor soort persoonlijkheid jij hebt. Daarnaast kun je ook een praktijksimulatie krijgen zoals een rollenspel. Hierin wordt een situatie uit je toekomstige werk nagebootst en wordt er gekeken hoe jij bijvoorbeeld een probleem oplost of met anderen samenwerkt.

Na de selectieronden

Als je alle selectieronden goed doorkomt, heb je een goede indruk gemaakt en kun je als trainee bij het bedrijf aan de slag. Een traineeship duurt gewoonlijk een of enkele jaren. Als het goed is kun je daarna bij het bedrijf verder in een reguliere baan. Als het traineeship tenminste van beide kanten is bevallen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!