Hoe ga je om met een afwijzing na een assessment

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Meer lezen over assessments? Neem eens een kijkje op deze pagina’s:

Assessment, Assessment Oefenen, Assessment Center, Assessment Interview, Assessment in de sollicitatieprocedure, Assessment maken met faalangst, Assessmentrapport, Rechten tijdens het assessment, Assessmentdag, Assessment nabespreking, Online assessment, Ontwikkelassessment, Veelgemaakte fouten voorkomen.

Als je ver komt in de sollicitatieprocedure voor een bepaalde functie, dan kan het zijn dat je een assessment moet ondergaan. Meestal vindt dat plaats na het tweede sollicitatiegesprek. Je bent dan voor je gevoel misschien al bijna aangenomen. De teleurstelling kan dan ook groot zijn als je na het assessment toch nog wordt afgewezen.

Onderdelen assessment

Tijdens het assessment wordt er van alles en nog wat getest. Het bedrijf waarbij je gesolliciteerd hebt, wil weten of jij geschikt bent voor de vacante functie. Als het goed is, is van te voren met het assessmentbureau besproken wat van belang is voor deze functie en waarop je dus getest moet worden. Meestal krijg je capaciteitstesten voorgelegd. Hieruit moet dan blijken wat je cognitieve vaardigheden op verschillende gebieden zijn (bijvoorbeeld op abstract redeneren of op taalgebied). Ook maken persoonlijkheidsvragenlijsten meestal deel uit van het assessment. Daaruit komt naar voren wat jouw karaktereigenschappen zijn en hoe je reageert in bepaalde situaties.

Tenslotte kan in praktijksimulaties worden gekeken hoe je in de praktijk handelt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een groepsopdracht moeten uitvoeren of een case-interview krijgen.

Uitslag van het assessment

Na het assessment moet je een poosje wachten op de uitslag. Over het algemeen zal het minimaal een week duren totdat je scores van de verschillende testen verwerkt zijn en er een conclusie uit kan worden getrokken. Meestal worden de uitslagen weergeven in een rapport. Per test is dan aangegeven hoe je hebt gescoord. Bij de capaciteitstesten staat in percentages of aantallen vermeld hoeveel vragen je goed hebt. Er is meestal ook aangegeven hoe je resultaat is ten opzichte van een referentiegroep, bijvoorbeeld mensen met hetzelfde opleidingsniveau als jij.

Bij persoonlijkheidstesten wordt aangegeven hoe je tussen twee uitersten scoort. Bijvoorbeeld bij stabiliteit staat links ‘instabiel’ en rechts ‘stabiel’, waarbij in vijf stapjes van links naar rechts wordt gegaan. Ben je heel erg instabiel, dan staat het kruisje links. Ben je heel erg stabiel, dan staat het kruisje rechts. En ben je iets er tussenin, dan staat het kruisje dat ook.

De uitslag van de praktijksimulaties wordt meestal in de vorm van een kort verslagje weergegeven. Er wordt dan vermeld wat opviel: was je afwachtend of nam je juist initiatief, dacht je eerst goed na of handelde je gelijk, enzovoort.

Conclusie van het assessment

Leuk natuurlijk al die resultaten. Weet je eindelijk eens hoe intelligent je echt bent. Maar het belangrijkste uit het rapport is natuurlijk de conclusie: ben jij geschikt voor die baan? Je kunt het aan de uitslagen van de testen vaak al zien. Als je steeds beneden het niveau van de referentiegroep scoort, is de kans niet zo groot dat de conclusie positief is. En vinden ze de competentie ‘leiderschap’ erg belangrijk en heb jij die niet laten zien, dan zullen ze je ook niet echt aanbevelen voor de functie.

In het algemeen zal de opdrachtgever de conclusie van het assessmentbureau overnemen. Zeggen zij dat je niet geschikt bent voor de functie, dan zal je niet zo snel aangenomen worden.

Nabespreking

Nu is het niet zo dat je alleen maar een rapport toegestuurd krijgt. Op een assessment volgt altijd een nabespreking. Dit kan telefonisch of op het assessmentbureau plaatsvinden. Er wordt dan toegelicht wat de resultaten inhouden en jij kan vragen stellen.

Naar aanleiding hiervan kun je besluiten dat het assessmentbureau het rapport niet naar de opdrachtgever mag sturen. Het assessmentbureau mag dat namelijk nooit zonder jouw toestemming doen. Laat je het wel doorsturen, dan zal de opdrachtgever daarna aan jou laten weten of je op grond van het assessment wel of niet bent aangenomen.

Afgewezen?

En ja, je kan dan dus ook te horen krijgen dat je bent afgewezen. Het kan zijn dat je dat aan de hand van de conclusies van het assessmentbureau al zag aankomen. Maar het is ook mogelijk dat je eigenlijk heel goed gescoord hebt, maar dat een andere kandidaat nóg beter was. Het is dus belangrijk dat je doorvraagt als je een afwijzing krijgt. Als de afwijzing als een verrassing komt, zal je misschien met stomheid geslagen zijn en het gesprek zo snel mogelijk willen beëindigen. Maak dan later nog een afspraak met de recruiter of je contactpersoon bij de opdrachtgever om er achter te komen waar het mis ging. Vraag bijvoorbeeld wat nu precies de doorslag heeft gegeven om die ander aan te nemen en niet jou. Daar heb je nu verder niets aan, maar dat kan je een volgende keer dat je solliciteert misschien wel net aan die baan helpen.

Evaluatie

Maak in ieder geval voor jezelf een evaluatie van dit assessment en kijk wat je verbeterpunten zijn. Scoorde je slecht op de capaciteitstesten? Je kunt je resultaten waarschijnlijk verbeteren door van te voren uitgebreid te oefenen. Als je precies weet wat je kunt verwachten, hoef je er niet zenuwachtig voor te zijn. Ook krijg je door te oefenen meer handigheid in het oplossen van de verschillende soorten opgaven.

Word je afgewezen op bepaalde competenties? Ga dan bij jezelf te rade of je dit herkent. Had je gewoon je dag niet of ben je echt niet zo’n geboren leider? In dat geval kun je misschien beter een ander soort functie zoeken. Of je competenties proberen te vergroten door het volgen van een training.

Niet blijven balen

Als je bent afgewezen als je al zo ver bent gekomen in de race om een bepaalde baan, dat mag je echt wel even balen. Maar zet je hier ook weer overheen. Er zijn nog meer bedrijven en banen op de wereld! Je weet in ieder geval dat je tijdens de sollicitatiegesprekken een goede indruk hebt gemaakt, anders had het bedrijf niet voor jou in een assessment geïnvesteerd. Neem deze ervaring mee bij een volgende sollicitatie, dan zal een assessment zeker een keer tot een positieve uitslag leiden!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!