Solliciteren naar een stageplek: hoe schrijf je een goede motivatiebrief

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je op zoek bent naar een stageplek, is dat misschien wel je eerste ervaring met solliciteren. Om voor een stageplek in aanmerking te komen moet je namelijk vaak net als voor een echte baan een motivatiebrief schrijven. Hoe doe je dat?

Wel of geen vacature

Er zijn verschillende manieren om aan een stageplek te komen. Misschien lukt het ‘via-via’ of bemiddelt je opleiding. Het kan ook zo zijn dat je zelf actief op zoek moet. Waarschijnlijk moet je dan een motivatiebrief schrijven. Daarvoor maakt het uit of je reageert op een vacature voor een stage of dat je zelf een bedrijf benadert waarbij je graag stage zou willen lopen. In het eerste geval is je brief vergelijkbaar met een gebruikelijke sollicitatiebrief, in het tweede geval is het meer als bij een open sollicitatie.

Reageren op een vacature voor een stage

Als je reageert op een vacature voor een stage, kun je ervan uitgaan dat je niet de enige bent die solliciteert naar die stageplek. Je moet dan de lezer van je brief ervan overtuigen dat jij beter bent dan de andere kandidaten. Een goede motivatie is daarom erg belangrijk. Een stagebedrijf heeft graag een stagiair die bewust voor het bedrijf kiest en wil natuurlijk de beste kandidaat hebben. Verdiep je daarom voordat je aan je brief begint goed in het bedrijf. De informatie die je zo verzamelt, kun je gebruiken bij je motivatie

Inhoud van de motivatiebrief

Belangrijk bij een motivatiebrief is dat je kort en krachtig weergeeft waarom jij bij dit bedrijf stage wilt lopen en waarom je daarvoor geschikt bent. Maak er geen ellenlang verhaal van. De recruiter of de leidinggevende die je brief te zien krijgt, heeft meer te doen op een dag. Geef alleen informatie die relevant is.

Een motivatiebrief zal gewoonlijk een aantal vaste items bevatten, namelijk:

  • opening;
  • motivatie waarom jij die stage graag wilt vervullen;
  • onderbouwing waarom jij geschikt bent als stagiair;
  • afsluiting.

Opening

Een fantastische openingszin waarmee je gelijk de aandacht weet te trekken van de lezer van je brief zou natuurlijk mooi zijn. Weet je die niet te verzinnen, volsta er dan gewoon mee dat je reageert op die en die vacature waarin een stagiair gevraagd wordt en eventueel waar je die vacature bent tegengekomen. Meer hoeft de opening niet te bevatten!

Motivatie waarom jij die stage graag wilt vervullen

Daarna kun je gelijk door met de motivatie. Die is natuurlijk erg belangrijk. Waarom wil je bij dit bedrijf deze stage vervullen? Waar ken je het bedrijf van en wat vind jij zo interessant aan dit bedrijf? Nu hoef je dat zeker niet ingewikkelder te maken dan dat het is. Wil je heel graag in een ziekenhuis stage lopen, dan verwacht niemand dat je motiveert waarom je voor het ziekenhuis in je woonplaats kiest en niet voor een aan de andere kant van het land. Wil je echter graag op een bepaalde afdeling werken, dan moet je dat wel kunnen motiveren.

Geef ook aan waarom je die functie wilt vervullen die in de vacature voor de stage wordt aangeboden. Sluit het aan op de richting die je hebt gekozen of wil je meer te weten komen van een bepaald vakgebied?

Onderbouwing waarom jij geschikt bent als stagiair

Ook heel belangrijk: wat heb jij als stagiair het bedrijf te bieden? Heb je bepaalde competenties die jou geschikt maken? Werk je altijd erg hard of beschik je over fantastische communicatieve vaardigheden? Of heb je al bepaalde werkervaring opgedaan in een bijbaan of in een bestuursfunctie? Misschien weet je wel alles over social media en kun je daar het bedrijf nog het een en ander over leren. Kortom, verzin iets waarom het bedrijf er beter van wordt om jou een stageplek aan te bieden.

Afsluiting

Beëindig de brief met een goede afsluiting. Iets van dat je hoopt dat je de stage mag vervullen en dat je graag komt kennismaken in een gesprek. Vergeet ook niet te verwijzen naar je cv, waarin nog meer informatie over jou staat. Daarna eindig je met ‘Met vriendelijke groet(en)’, gevolgd door je naam. Zet onder je naam je adres, telefoonnummer en e-mailadres.

Cv

Net als bij een sollicitatiebrief voor een ‘echte’ baan, voeg je bij je motivatiebrief voor een stage een cv (curriculum vitae) toe. In je cv geef je op een overzichtelijke manier alle relevante informatie over jezelf weer. Het gaat dan om: personalia (adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum), je opleiding, gevolgde cursussen, extracurriculaire activiteiten (bijvoorbeeld bestuurservaring), werkervaring en eventuele relevante hobby’s. Ook kun je nog je competenties en vaardigheden toevoegen. Bij vaardigheden kan het gaan om je skills om met bepaalde software om te gaan of een taal die je spreekt. Als jij bijvoorbeeld Chinees spreekt en het bedrijf waarbij je stage wilt lopen drijft handel met China, dan moet je dat zeker vermelden.

Je opleiding en werkervaring vermeld je in omgekeerd-chronologische volgorde. De meest recente opleiding of ervaring staat dus bovenaan.

Zorg voor een overzichtelijke lay-out. Als je wilt, kun je ook een foto van jezelf toevoegen aan je cv. Zorg er wel voor dat dat een professionele foto is en niet eentje waarop je op het strand ligt.

Open sollicitatie bij een stagebedrijf

Is er geen vacature bij het bedrijf waar jij graag stage wilt lopen? Dan is het handig dat je eerst even telefonisch contact zoekt of er überhaupt stagemogelijkheden zijn. En zo ja, tot wie je je moet richten om voor een stageplek in aanmerking te komen. Vaak zal ook in dat geval gevraagd worden of je een motivatiebrief wilt schrijven. In die brief moet je dan duidelijk maken waarom je zo graag bij juist dat bedrijf wilt werken en wat voor soort stage je zoekt. Het bedrijf vindt het ook interessant om te horen wat jij het bedrijf te bieden hebt. Zeker als er niet eerder stagiairs van jouw opleiding in het bedrijf zijn geweest, is het goed om informatie over jouw opleiding toe te voegen. Wat is het niveau van de opleiding en wat is het doel van de stage? En ook heel belangrijk: wat wil jij leren tijdens je stage?

Voorbeelden op internet

Voor zowel je motivatiebrief als voor je cv geldt, dat je niet alles helemaal zelf hoeft uit vinden. Het internet staat vol met voorbeelden van beide. Doe hier je voordeel mee, zowel inhoudelijk als qua lay-out. Bekijk motivatiebrieven en cv’s, maar kopieer ze nooit letterlijk! Het gaat erom dat je een persoonlijke brief maakt en geen standaardbrief van iemand anders gebruikt. Maar als inspiratiebron kun je zeker gebruik maken van dingen die anderen al hebben verzonnen.

Taalfouten

Van groot belang is dat je brief en cv geen taalfouten bevatten. Lees als je klaar bent, je brief even rustig door om je fouten er uit te halen. Laat hem bijvoorbeeld een dagje liggen voordat je hem verstuurt, zodat je er met een frisse blik naar kunt kijken. Of nog beter: laat dit door iemand anders doen die goed is in taal. Een brief of cv met fouten staat heel slordig en vermindert je kans op een uitnodiging voor een gesprek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!