Hoe was je sollicitatiegesprek? Tien tekenen dat het goed ging

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Je loopt met een tevreden gevoel naar buiten na een sollicitatiegesprek, maar even later slaat de twijfel toe. Hoe weet je eigenlijk hoe het ging? Welke tekenen wijzen erop dat het gesprek echt top was?

Topgesprek voor topvacature

De ene sollicitatie is de andere niet. Sommige vacatures spreken je nu eenmaal meer aan dan andere. Heb je echt een topvacature gevonden en word je dan ook nog uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan hoef je je potentiële werkgever er alleen nog maar van te overtuigen dat je geknipt bent voor de functie. Je doet er dan natuurlijk alles aan om dat gesprek goed te laten verlopen. Als je dan met een voldaan gevoel bij het gesprek vandaan komt, is het natuurlijk de vraag of niet alleen jij tevreden bent over het verloop van het gesprek. De bedoeling is immers dat de andere partij er hetzelfde over denkt. Was het nu een topgesprek of niet?

Wel of niet oké

Je kunt natuurlijk rustig afwachten totdat je gebeld wordt. Dan hoor je vanzelf wat ze er van vonden. Maar je kunt ook nog voor jezelf het hele gesprek scannen op dingen die wel en niet oké gingen. Heus niet alles zal helemaal goed gegaan zijn, maar dat hoeft ook niet. Onderstaande tekenen duiden er op dat je gelijk hebt: het gesprek verliep prima. Dikke kans dat je dan voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd!

1. Het gesprek duurde lang

Duurt een gesprek lang, dan is dat altijd een goed teken. De mensen aan de andere kant van de tafel zijn duidelijk geïnteresseerd in jou. Ze vertellen veel over de functie, stellen veel vragen, laten je uitgebreid antwoorden en voor je het weet, ben je anderhalf uur verder. Weet je van te voren hoeveel tijd er voor het gesprek is uitgetrokken en het gesprek duurt beduidend langer, dan is dat zonder meer positief. Houden ze zich wel precies aan de geplande tijd, dan hoeft dat overigens niet negatief te zijn. De volgende sollicitant kan wel strak na jou ingepland zijn.

2. Je kreeg positieve reacties op wat je zei

Je hebt van die gesprekken waarbij je nauwelijks reactie krijgt op wat je zegt. De interviewer heeft een neutrale blik en gaat inhoudelijk niet in op wat je zegt. Er zijn echter ook gesprekken waarbij je gelijk positieve feedback krijgt op wat je inbrengt. Dat is altijd een goed teken. Zijn ze onder de indruk van je prestaties uit het verleden, lachen ze om je grapjes en gaan ze uitgebreid in op je vragen? Dan is er duidelijk sprake van een goede match tussen jou en de interviewers.

3. Ze gingen in op details

Er wordt altijd gezegd dat in de eerste dertig seconden van een sollicitatiegesprek al wordt bepaald of jij in aanmerking kan komen voor de vacante functie. Als de interviewers zo al aan het begin van het gesprek het idee hebben dat jij het niet gaat worden, dan zullen ze puur uit beleefdheid het gesprek uitzitten. Het heeft voor hen geen enkele zijn om uitgebreid op details in te gaan. Dus als ze wel alle ins en outs over een functie of het bedrijf vertellen, betekent dat meestal dat je nog in de race bent. Ze zullen ook veel gedetailleerder vragen naar jouw werkervaring of kennis van relevante zaken.

4. Ze spraken over het bedrijf alsof je daar deel van uitmaakt

Altijd een goed teken is als ze over het bedrijf spreken alsof jij daar deel van uitmaakt. “Jij als projectleider moet er voor zorgen dat iedereen daar tijdig over geïnformeerd wordt.” of “Jij als accountmanager bent er voor verantwoordelijk dat het aantal klanten in jouw regio volgend jaar met 10% toeneemt.” Ze zien jou dus al op die positie zitten. Aan jou de taak dat ze dat ook blijven doen.

5. Ze probeerden de baan en de organisatie te verkopen

Helemaal goed zit je als de rollen tijdens het gesprek omgekeerd worden. Niet jij moet er alles aan doen om die baan te krijgen, maar de interviewers doen er alles aan om jou te interesseren voor die baan. Ze beginnen als het ware de functie en het bedrijf aan jou te verkopen. Dat kan gaan over de missie van het bedrijf, de bedrijfscultuur, de ontwikkelingsmogelijkheden die geboden worden, de verantwoordelijkheden die je krijgt en je competenties en ervaring die zo mooi passen bij wat nodig is. Voor jou is dit een heel luxe positie. Nu ben jij degene die kritische vragen kan stellen.

6. Er werden moeilijke vragen gesteld

Meestal zit er een opbouw in de vragen die tijdens een sollicitatiegesprek worden gesteld. Het begint meestal met wat algemene vragen over jou. Of je jezelf wilt voorstellen, wat je positieve en negatieve eigenschapen zijn, want anderen over je zeggen…. Daarna wordt er wat meer op de functie ingezoomd en wordt er naar je ervaring gevraagd. Als je interviewers tegen die tijd een positieve indruk van je hebben gekregen, zullen ze geneigd zijn om wat moeilijkere vragen te stellen. Uit die vragen moet dan blijken in hoeverre jij over de functie hebt nagedacht, hoe je problemen kan oplossen en wat jouw toekomstvisie is. Ook kan er ineens een vraag gesteld worden die je totaal niet verwacht. Hierbij wordt er gekeken naar hoe jij met onverwachte situaties om gaat. Het gaat dan niet zo zeer om je antwoord, maar om je benadering en logica.

7. Er werd om referenties gevraagd

Een recruiter zal alleen om referenties vragen als hij serieus overweegt om met jou in zee te gaan. Hij zal heus niet zijn tijd verdoen met inlichtingen inwinnen over iemand die hij zelf niet ziet zitten. Dus zie het checken van referenties niet als iets vervelends, maar als positief. Men is enthousiast over jou en wil meer weten over jouw achtergronden.

8. Er werd gesproken over arbeidsvoorwaarden

Als bij het eerste gesprek al over arbeidsvoorwaarden wordt gepraat, dan heb je een serieuze kans op de baan. Het kan dan gaan om een salarisindicatie, maar er kan ook gevraagd worden hoeveel uur per week je wilt werken, of je bereid bent om te verhuizen en wat je opzegtermijn is. De vraag of jij een salarisindicatie kan geven is overigens een lastige. Je wilt niet je eigen glazen ingooien door gelijk te hoge eisen te stellen, maar ook zeker niet te laag inzetten. In het eerste gesprek kun je een concreet antwoord op deze vraag beter proberen te vermijden.

9. Je kreeg een rondleiding door het bedrijf

Ook een goed teken is als je aansluitend op je gesprek een rondleiding door het bedrijf krijgt. Voor jou is het ook fijn als je op deze manier wat meer van het bedrijf te zien krijgt, zeker als je nog twijfelt over de functie. Soms is de rondleiding ook een manier om je kort kennis te laten maken met je eventueel toekomstige collega’s. Vaak krijgen zij dan ook de gelegenheid om te vertellen wat zij van jou vonden.

10. Bij het afscheid werd gesuggereerd dat jullie elkaar snel weer zien

Het afscheid na een sollicitatiegesprek kan wat ongemakkelijk zijn. Jij wilt meestal wel graag dat je op korte termijn weer je opwachting moet maken. Het is echter wat gênant om dat te zeggen als de andere partij daar anders over denkt. Als je interviewers echter enthousiast doen, zeggen dat ze het een leuk gesprek vonden en uitkijken naar een vervolg, dan kun je daar rustig op in gaan. Als ook precies wordt uitgelegd hoe de vervolgprocedure is en aan je wordt gevraagd of je de volgende week nogmaals op gesprek kunt komen, dan ben je waarschijnlijk door naar de volgende ronde.

Tekenen dat je het er goed van af hebt gebracht

Als je bovenstaande tekenen herkent, dan weet je dat je het er goed van af hebt gebracht. De sollicitatiecommissie zal ongetwijfeld een goede indruk van je hebben gekregen. Of die functie echt de jouwe wordt, hangt echter van meer zaken af. Van je medekandidaten bijvoorbeeld. En je tweede sollicitatiegesprek en de resultaten van een eventueel assessment natuurlijk!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!