Omgaan met vervelende sollicitatievragen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Noem acht landen in Afrika? Wat is 67 x 8? En daar zit je dan. Hoofdrekenen is niet je sterkste punt en waar is die topografiekennis wanneer je het nodig hebt? Waarschijnlijk heb je behoorlijk wat tijd gestoken in het bestuderen van het bedrijf en de functie, en alhoewel deze vragen makkelijk lijken komt dit wel erg onverwacht.

Het is belangrijk om te bedenken dat de interviewer zoekt naar iemand die problemen oplost. Hoe structureer je deze problemen? In hoeverre laat je jouw doorzettingsvermogen zien? Welke interpersoonlijke vaardigheden komen hier te pas? Aan de hand van het perspectief van de recruiter geven we je hier een aantal praktische tips:

Glimlach

Je eerste reactie komt hierdoor over alsof je klaar bent voor deze uitdaging en het een positieve verrassing vindt.  

Neem de tijd

Vanzelfsprekend zorgt deze optimistische visie nog niet ervoor dat je het antwoord al hebt. Koop jezelf wat tijd met reacties als: 

  • “Dat is een goede vraag, laat mij daar even over nadenken!” 
  • “Wauw. Dit is de eerste keer dat mij dat gevraagd wordt. Je moet me even een seconde geven.”

Enthousiast en samenhangend antwoord

Eigenlijk het allerbelangrijkste is hoe je jouw antwoord presenteert. De inhoud is in mindere mate van belang omdat je een antwoord nooit echt “goed” kan hebben. Zorg er dus voor dat jouw reactie enthousiast en bondig overkomt. Jouw doel is om te laten zien dat je van een uitdaging houdt en bereid bent nieuwe problemen aan te pakken, dan zit je goed. Probeer niet om een erg inspirerend of inzichtelijk antwoord te bedenken. Als je er niet uitkomt, reageer dan professioneel, glimlach en ga verder.

Nu we hebben besproken wat je eerste reactie kan zijn hebben we nog de vervelende vragen die je graag professioneler wil aanpakken. Hieronder vind je voorbeelden van zulke vragen en daarbij het gewenste antwoord.

Heb je een kinderwens?

Alhoewel hier gediscussieerd kan worden of de vraag niet richting discriminatie neigt, toch kunnen sommigen het niet laten nieuwsgierig hier naar te zijn. Het doel van deze vraag is er achter te komen of je getrouwd bent en of er familieplannen zijn.

Richt je vraag dan voornamelijk op jouw toewijding naar je baan en het bedrijf. Als je nog geen kinderen hebt kun je uitleggen hoe graag je nog wil reizen, carrière wil maken of wat ook maar de reden mag zijn dat je (nog) geen familie wil starten. In het geval dat je al wel kinderen hebt, maak dan duidelijk dat je een goede oppas hebt of dat ze naar een kinderdagverblijf gaan en het hierdoor niet van invloed is op je werk.

Wat vind je minder leuk aan je huidige baan?

De sleutel voor een goed antwoord is het laten blijken van jouw betrokkenheid en toewijding aan je carrière. Je kunt iets zeggen in de trant van: “Voor mij voelt de functie en werkzaamheden niet als uitdagend genoeg. Helaas, bied mijn huidige bedrijf niet de mogelijkheid voor ontwikkeling. Daarom ben ik nu op zoek naar een plek waar ik aan mijn vaardigheden kan werken en nieuwe, interessante uitdagingen aan kan gaan.” Of je kunt altijd nog gaan voor het ‘nieuwe wending in loopbaan’-alternatief.

Wat was je eerste liefde?

Dit kan overkomen als een vreemde vraag om naar je passie te vragen. Dat is namelijk eigenlijk wat ze willen weten. Begin dus niet over drama’s binnen je persoonlijke leven, nee, het is puur zakelijk. Een gepast antwoord bevat een goed voorbeeld van wanneer je jouw passie ontdekte. Neem een voorbeeld uit het verleden hoe je destijds al op jonge leeftijd hier mee bezig was. “Ik realiseerde dat mijn echte liefde lag binnen mode, toen ik als tiener aan het bladeren was door Vogue. Sindsdien heb ik knipsels van mooie designs in boekjes of collages geplakt”.

Waarover klaag je in jouw huidige baan?

Allemaal kunnen we wel iets bedenken waar we over zeuren op werk. Te weinig communicatie, afdelingen zijn gefocust op eigen doelen, management is op micro niveau of juist te weinig aanwezig. Het belangrijkste is echter dat je niet te veel duikt in je diepste en donkerste gedachtes met je mogelijke toekomstige werkgever. Deze vraag werkt twee kanten op. Ten eerste kijkt de manager of je een eerlijk persoon bent. Ten tweede, kan hij/zij erachter komen waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Jouw antwoord zal het beste gericht zijn op wat je irriteerde maar waarin je ook de nodige stappen hebt genomen om dit te voorkomen. Nog beter om dat gevoel van irritatie te overwinnen. “Ik heb eerder geklaagd over de lange vergaderingen, die me tegen hielden van werk. Ik heb zodoende geleerd om zelf mijn verhaal kort te houden, korte uitspraken te doen en mijn ervaringen gedeeld. Hierdoor begonnen ook anderen een voorbeeld aan mij te nemen, wat het maakte tot productieve meetings waarbij snel van ideeën werd gewisseld.”

Wat is volgens jou de kleur van succes?

Je kunt je hierbij ook voorstellen dat hier ook een achterliggende gedachte aan gekoppeld is. Hier gaat het erom of een kandidaat snel kan denken en zijn of haar creativiteit kan inzetten. Hier kan jouw antwoord zijn; groen voor de kleur van geld, want dat reflecteert de winstgevendheid van het bedrijf. Dit laat dus erg zien dat je resultaatgedreven bent. Maar zo kun je ook redenen bedenken voor rood, vanwege de impact die de kleur heeft.

Het allerbelangrijkste van vervelende vragen beantwoorden is eerst laten merken dat je positief tegenover de uitdaging staat door te glimlachen. Dan jezelf te tijd te geven om na te denken over waarom de recruiter of manager dat van je vraagt en hoe dat gerelateerd is tot de functie. Om vervolgens hem of haar te voorzien van een bondig en enthousiast antwoord zoals in de voorbeelden hierboven.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!