Wat moet je meenemen naar een sollicitatiegesprek?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Hoera, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dat betekent je gesprek goed voorbereiden, een passende outfit klaar leggen en je tas pakken. Maar wat neem je eigenlijk mee naar een sollicitatiegesprek? En wat laat je thuis?

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Altijd spannend zo’n sollicitatiegesprek, zeker als het je eerste is of als het om een functie gaat die je super graag wilt gaan vervullen. Zo’n gesprek moet je dus goed voorbereiden. Je verdiept je in het bedrijf waarbij je solliciteert, je oefent de vragen die vaak bij een sollicitatiegesprek gesteld worden, verzint welke vragen je zelf gaat stellen en breekt je hoofd over wat je aan zult trekken. Je hebt dus een heleboel te doen en dat terwijl er vaak niet zo heel veel tijd zit tussen de uitnodiging en het gesprek zelf. Als je je dan pas op de dag van het gesprek zelf afvraagt wat je eigenlijk mee moet nemen, dan ben je rijkelijk laat. Beter kun je je daar eerder in verdiepen en van te voren je tas pakken.

Wat neem je mee naar een sollicitatiegesprek?

Er zijn een aantal dingen die je wel, en vooral niet, meeneemt naar een sollicitatiegesprek. Maar voordat je je tas kunt pakken, moet je eerst verzinnen wélke tas je gaat pakken. Die keuze hangt natuurlijk ook samen met wat je allemaal mee gaat nemen. Zorg er in ieder geval voor dat je tas er een beetje representatief uit ziet. Neem dus geen plastic tasje van de supermarkt mee of een bijna versleten rugzak die al de halve wereld heeft gezien. Zeker als je bij een bedrijf solliciteert waarbij strikte kledingcodes gelden moet je je realiseren dat ook je tas bijdraagt aan je imago.

Als je eenmaal je tas hebt uitgekozen, dan kan het pakken beginnen. Vergeet daarbij niet aan de volgende items te denken om mee te nemen.

1. Adres en routebeschrijving

Je zult de eerste niet zijn die al onderweg is naar een sollicitatiegesprek en zich dan realiseert dat hij niet eens precies het adres weet waar hij moet zijn. Dat bedrijf zat toch ergens daar op dat industrieterrein? Met internet op je telefoon kom je er waarschijnlijk wel op tijd achter, maar je kunt stress voorkomen door het adres en de route in je mobiel op te slaan of de routebeschrijving te printen. Als een bedrijf meer vestigingen heeft, kijk dan ook altijd even op welke locatie je nu precies verwacht wordt. Reis je met openbaar vervoer, kijk dan ook van te voren hoe je er moet komen en zorg ervoor dat je de treintijden en busnummers bij de hand hebt.

2. Telefoon en agenda

Vergeet in de stress niet om je telefoon mee te nemen. Als je daar net je routebeschrijving in hebt gezet en je hebt je telefoon dan niet bij je, dan schiet je daar natuurlijk niet veel mee op. Ook onmisbaar als je je agenda in je telefoon hebt zitten, stel je voor dat ze gelijk een vervolgafspraak met je willen maken. Gebruik je een papieren agenda, dan neem je die natuurlijk mee.

Je zet natuurlijk tijdens het gesprek wel even het geluid van die telefoon uit.

3. Paraplu

Als het al giet als je thuis weg gaat, zul je er waarschijnlijk wel aan denken om een paraplu mee te nemen. Maar is het dan net droog en wordt er regen voorspelt, stop dan even een opvouwbare paraplu in je tas. Je wilt echt niet half verzopen bij je sollicitatiegesprek binnenkomen. Ook als je met de auto gaat, kan de afstand vanaf de parkeerplaats tot aan de ingang groot genoeg zijn om helemaal nat te regenen. Ook slim: neem een plastic tasje mee om je paraplu in doen, zodat je niet een nat spoor achterlaat in het bedrijf. Is het stralend weer, dan kan je paraplu uiteraard thuis blijven.

4. Kam, spiegeltje, enzovoort

Ook als je niet door de regen hebt gelopen, is het handig om wat spulletjes bij je te hebben om er voor te zorgen dat je helemaal op en top het gesprek in gaat. Een kam bijvoorbeeld, een spiegeltje en alles wat je nodig hebt om je make-up even bij te werken. Als je een panty draagt, is het handig om een reserve-exemplaar mee te nemen voor het geval dat je een ladder krijgt.

5. Identiteitsbewijs

Meestal is het niet nodig om je identiteitsbewijs bij te je hebben. Bij sommige bedrijven moet je je echter identificeren om naar binnen te mogen. Kom je met de auto, dan heb je natuurlijk je rijbewijs bij je. Neem in andere gevallen je ID-kaart of paspoort mee. In het algemeen zal het bij de uitnodiging voor het gesprek vermeld staan als je een identiteitsbewijs nodig hebt.

6. Namen van je gesprekspartners

En dan sta je bij de receptie van het bedrijf om te zeggen dat je een afspraak hebt met …, wie was het ook alweer? Als je niet zo’n ster bent in het onthouden van namen, zorg dan dat je de namen van de mensen met wie je een afspraak hebt opslaat in je telefoon of ergens opschrijft. Je kunt natuurlijk ook de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek printen als je die per mail hebt gekregen. Ook handig om hun telefoonnummers bij de hand te hebben als je onderweg vertraging oploopt waardoor je niet op tijd kunt zijn voor je afspraak.

7. Pen en papier

Je kunt natuurlijk aantekeningen op je laptop maken tijdens je sollicitatiegesprek, maar over het algemeen zal dat niet echt nodig zijn. Het is wel handig om pen en papier mee te nemen. Of liever nog twee pennen, voor het geval dat de een het ineens niet meer doet. Als papier neem je een mooi schrijfblok of opschrijfboekje mee. Hierbij geldt net als bij de tas dat het blok of boekje bijdraagt aan het beeld dat jij uitstraalt. Dus ga je zelf op chic, neem dan niet een verfomfaaid kladblok mee.

Zorg ervoor dat het blok of boekje leeg is of dat je gesprekspartners niet kunnen lezen wat er al in staat, zeker niet als je het ook bij je vorige sollicitatiegesprek hebt gebruikt.

8. Vragen

Het getuigt van een goede voorbereiding als je jouw vragen aan het bedrijf op papier hebt staan. Het maakt dan niet uit of je ze met de hand in je schrijfblok hebt gezet of dat je ze hebt geprint. Door ze op papier te hebben staan kun je aan het eind van het gesprek ook gemakkelijk checken of alles aan de orde is geweest wat jij wilde weten. Heb je specifieke vragen over de vacaturetekst, dan is het handig om de vacature zelf ook mee te nemen.

9. Cv

Over het algemeen zal de hele sollicitatiecommissie wel jouw cv gezien hebben, maar misschien heeft niet iedereen hem meegenomen. Het is daarom handig om zelf een of meer exemplaren mee te nemen om te laten zien als dat ter sprake komt.

10. Portfolio of scriptie

Als je solliciteert naar een bepaalde functie, bijvoorbeeld van webdesigner of architect, dan kan het handig zijn als je je portfolio kunt laten zien tijdens het sollicitatiegesprek. Dat kan een portfolio op papier zijn, maar ook een portfolio dat je ergens online hebt staan. Neem in dat geval je laptop of een tablet mee en zorg dat het al klaar staat, zodat je met een druk op de knop alles kunt laten zien. Ook als je in je huidige baan bijvoorbeeld een rapport hebt geschreven waar je trots op bent, kun je dat meenemen om te laten zien. Als je pas bent afgestudeerd bent, kan het een goed idee zijn om je scriptie mee te nemen, zeker als het onderwerp van je scriptie gerelateerd is aan de functie waarop je solliciteert.

11. Visitekaartjes

Heb je visitekaartjes, vergeet deze niet mee te nemen. Natuurlijk staan al je gegevens ook op je cv, maar voor diegenen die je cv niet bij zich hebben, kan een visitekaartje nuttig zijn.

12. Documenten waarom gevraagd is

Soms wordt in de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek gevraagd of je bepaalde documenten wilt meenemen. Dit kunnen diploma’s, cijferlijsten of andere certificaten zijn of bijvoorbeeld een kopie van je paspoort. Lees dus goed de uitnodiging door om erachter te komen of er van je wordt verwacht dat je zoiets meeneemt.

Wat moet je niet meenemen?

Het is nu dus duidelijk wat je allemaal wel moet meenemen naar je sollicitatiegesprek, maar wat moet je niet meenemen? In principe is dat simpel: alles wat niets met je gesprek te maken heeft. Dus neem geen grote tassen met spullen mee, omdat je toevallig net op doorreis bent. Als je met openbaar vervoer reist, probeer dan deze spullen op het station in een kluisje achter te laten. Ook sportattributen horen in het algemeen niet op een sollicitatiegesprek thuis. En doe ook niet nog even snel je boodschappen voor het gesprek, behalve als je die in je auto op kunt bergen.

Wat ook niet slim is, is om een product van een concurrent mee te nemen. Zelfs een pen met het logo van een ander bedrijf in dezelfde markt, kan een verkeerde indruk geven.

En daarna?

Heb je een sollicitatiegesprek gehad, dan kun je natuurlijk rustig afwachten totdat je gebeld wordt door de recruiter of ze wel of niet met jou in zee willen. Je kunt ook de wachttijd benutten door jezelf nog eens onder de aandacht te brengen. Met een bedankje bijvoorbeeld! Je brengt jezelf nog een keer op een positieve manier onder de aandacht en je kunt je enthousiasme voor de functie nog eens laten blijken. Eventueel kun je ook nog even ingaan op een punt uit het sollicitatiegesprek, waarvan je het gevoel hebt dat je een beter antwoord had kunnen geven.

Mail, LinkedIn-bericht of kaartje

Een gebruikelijke manier om een bedankje te sturen is om te mailen naar de recruiter en de eventueel andere aanwezigen bij het gesprek. Een probleem kan zijn, dat je niet beschikt over de e-mailadressen van deze personen. Vaak is de uitnodiging via een secretaresse verlopen. Je kunt dit oplossen door een visitekaartje te vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Wil je dit niet, dan kun je ook altijd nog die secretaresse bellen om de e-mailadressen te vragen.

Gebruikmaken van LinkedIn kan ook. In plaats van per e-mail stuur je dan via je LinkedIn-account een berichtje aan je gesprekspartners.

Wil je je echt onderscheiden, dan kun je ook per post een handgeschreven briefje of kaartje sturen. Gebruik hiervoor geen printerpapier of kladblaadje, maar neem echt briefpapier of koop een mooie kaart.

Wanneer sturen?

Wacht niet te lang met het sturen van je bedankje. Het moet niet als herinnering opgevat worden dat ze je nog iets moeten laten weten. Afhankelijk van hoe snel een reactie je is toegezegd, verstuur je het direct na het gesprek of maximaal twee dagen later.

Als het na het sollicitatiegesprek erg lang duurt voordat je een reactie krijgt, dan kun je het beste even opbellen om te vragen of ze al weten of je in aanmerking komt voor de functie. Dit moet je echter loskoppelen van je bedankbriefje.

Wat zet je in je bedankje?

Houd je bedankje kort. Niemand zit op een heel lange mail of brief van jou te wachten waarin je nogmaals alles over jezelf vertelt. Die sollicitatiebrief van jou hebben ze tenslotte al lang gelezen.

Je begint met te bedanken voor het prettige gesprek. Dan kun je iets zeggen dat de nadere informatie over het bedrijf en de functie je nog enthousiaster voor die baan heeft gemaakt en dat je die dus graag zou vervullen. Eventueel kun je daarna nog (ook in het kort!) aangeven dat je een bepaald onderwerp dat tijdens het gesprek aan de orde is geweest, nog wilt aanvullen.

Wij hopen dat je door het lezen van dit artikel weet wat je mee moet nemen naar een sollicitatie en wat je daarna nog kunt opsturen. Wij wensen je veel succes. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!