22 gratis tips om een voller cv te krijgen als starter

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Zodra je als net afgestudeerde begint met solliciteren, dan barst je cv waarschijnlijk nog niet uit z’n voegen van de ‘relevante ervaring’. In veel gevallen kun je misschien alleen je opleiding en een stage vermelden. Maar dat staat wel wat kaal. Hoe je dan toch een voller cv krijgt? Lees snel verder en volg deze 22 tips op.

Welk soort cv kies jij?

Voordat we echter dieper ingaan op hoé je een cv goed vult, is het goed om voor ogen te hebben wat voor soort cv jij kiest. Als je solliciteert is het heel belangrijk om een goed cv te hebben waarop direct te zien is dat jij de perfecte kandidaat voor de openstaande vacature bent. Dat cv kun je op verschillende manieren opstellen. Je kunt kiezen voor een chronologisch cv, een vaardigheden-cv, maar ook voor een combinatie-cv. Maar welke kies jij?

Chronologisch cv

Het meest gebruikte cv is een chronologisch cv. Zoals de naam al doet vermoeden, vermeld je hierop alle informatie in chronologische volgorde. Je maakt verschillende rubrieken, waarvan ‘Opleiding’ en ‘Werkervaring’ de belangrijkste zijn. Deze komen dus, na je personalia en profielschets, bovenaan je cv te staan. Heb je redelijk recent je opleiding afgerond, dan kun je je informatie hierover boven die van je werkervaring zetten. Is je opleiding al wat langer geleden, dan kun je beter je werkervaring het eerste noemen. Voor alle rubrieken geldt, dat je de meest recente informatie als eerste noemt. De volgorde is dus omgekeerd-chronologisch. Een chronologisch cv geeft vaak het beste weer wat je in je mars hebt als je al wat werkervaring hebt opgedaan.

Vaardigheden-cv

Het is niet altijd je werkervaring of je opleiding waarmee je indruk gaat maken bij je sollicitatie. Dat is bijvoorbeeld het geval als je nog niet zo veel werkervaring hebt, je werkervaring niet op elkaar aansluit (je hebt een gat op je cv) of als je op een heel andere functie solliciteert dan waar je ervaring in hebt. Je kunt er dan voor kiezen om een vaardigheden-cv te maken. Zo’n cv wordt ook wel een competenties-cv of een thematisch cv genoemd. Je eventuele werkervaring komt natuurlijk wel aan de orde op zo’n cv, maar de nadruk komt te liggen op je vaardigheden en prestaties. Deze rubrieken komen dus bovenaan te staan. Je vermeldt hierin je vaardigheden en prestaties die relevant zijn voor de functie. Je hoeft deze niet in een betaalde functie te hebben opgedaan. Vaardigheden die je hebt opgedaan met nevenactiviteiten tijdens je opleiding of met vrijwilligerswerk kun je ook rustig vermelden.

Combinatie-cv

Soms voldoet zowel een chronologisch cv als een vaardigheden-cv niet om jouw ‘unique selling points’ het beste tot uiting te laten komen. In dat geval kun je overwegen om een chronologische cv en een vaardigheden-cv te combineren en een combinatie-cv te maken. Een combinatie-cv legt de nadruk op de vaardigheden die je je tijdens je carrière eigen gemaakt hebt. Dit kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld een carrièreswitch hebt gemaakt of als je erg lang bij dezelfde werkgever hebt gewerkt.

Heb jij een kaal cv?

Natuurlijk kan een werkgever van een sollicitant met een vers diploma op zak niet verwachten dat zijn of haar cv al volstaat met relevante werkervaring. Zelfs als je op zoek bent naar een tweede ‘serieuze’ baan, is jouw cv wellicht nog niet heel erg rijk aan relevante ervaring. Daarmee kun je een werkgever dus niet imponeren. Mocht je met die kale cv niet aan een baan komen, dan loop je net als veel starters tegen hetzelfde probleem aan: waar doe je die relevante ervaring dan op? Gelukkig zijn er meer dingen die je op je cv kunt zetten, waardoor je toch een interessante kandidaat wordt voor een vacante functie. In de volgende tips lees hoe je die slimme manieren kunt inzetten.

Tip 1: Volg een opleiding of cursus

De eerste tip om jouw nog kale cv een boost te geven, is het volgen van een extra opleiding of cursus. Laat je potentiële werkgever zien dat je nog lang niet klaar bent met leren en dat je ’s avonds zeker niet eindeloos Netflix aan het bingen bent. Volg een extra opleiding of cursus die relevant is voor een toekomstige functie die jij wilt gaan vervullen. Dat hoeft niet gelijk een fulltime studie van drie jaar te zijn, met een korte cursus toon je ook al veel wilskracht. Zit je een beetje krap bij kas? Kijk dan eens op internet rond naar gratis mogelijkheden. Online vind je veel cursussen die jij gewoon thuis achter je laptop kosteloos of voor een klein bedrag kunt volgen. Google eens op MOOC (Massive Open Online Course) of kijk op platforms als Coursera en Udemy. Daarbij is een cursus of opleiding bij hoog aangeschreven opleidingsinstituut natuurlijk ook prima. Daarmee kun je ook gelijk een groter en rijker netwerk opbouwen.

Tip 2: Volgorde in je cv: wat eerst vermelden?

Zodra jij een extra opleiding of cursus hebt afgerond, wil je deze natuurlijk voor een voller cv vermelden. Maar hoe? Wat komt er eigenlijk eerst? Een korte checklist voor jouw cv: De opstelling van een CV kan er als volgt uitzien:
  • Mijn doel;
  • Vaardigheden;
  • Professionele werkervaring;
  • Opleidingen;
  • Cursussen;
  • Talen;
  • Referenties
Lees hiervoor ook ons uitgebreide artikel: Wat zet je op je cv?

Tip 3: Volg een stage

Naast een extra opleiding of cursus kun je ook eens rondkijken voor een interessante en relevante stage. Informeer eens naar de mogelijkheid om een stage te volgen bij een bedrijf waarbij je heel graag wilt werken. Een bedrijf dat vindt dat je te weinig werkervaring hebt voor een reguliere baan, is misschien wel bereid om je een stageplaats aan te bieden. Op financieel vlak zet je dan nog geen hele grote stappen, maar qua werkervaring is dit jouw uitgelezen kans. Naast het feit dat je meer ervaring opdoet binnen jouw beoogde bedrijf, leg je gelijk ook veel relevante connecties die jou na een stage wellicht verder kunnen helpen. Zo kun je misschien na de stage zelfs doorstromen naar een ‘echte’ functie binnen hetzelfde bedrijf. Dan kun je een stage als investering voor op de lange termijn zien. Is dat nou niet het geval, dan heb je niet gelijk tijd en moeite weggegooid. Je hebt er namelijk wel weer een item voor op je cv bij.

Tip 4: Ga vrijwilligerswerk doen

Zodra je vrijwilligerswerk doet, staat dat altijd goed op je cv. Hiermee beteken je niet alleen iets voor de maatschappij, maar laat je ook zien dat je een harde werker bent. Mocht dat vrijwilligerswerk dan ook nog eens aansluit bij je vakgebied, dan scoor je natuurlijk nog meer punten! Dus ga bijvoorbeeld bij de dierenambulance werken als je iets met dieren wilt doen, in een zorgcentrum als je ook echt met ouderen wilt werken of maak een website voor het buurthuis als je de IT graag in wilt. Heb je bestuurservaring nodig? Ga dan in het bestuur van je sportvereniging. Probeer in ieder geval relevante ervaring op te doen. Op deze manier breid je ook zo gelijk weer je netwerk uit, wat je onderaan de streep misschien ooit ook weer een baan oplevert. Je weet maar nooit!

Tip 5: Hoe vermeld ik vrijwilligerswerk goed?

Heb jij vrijwilligerswerk gedaan, of ga jij dit doen én geen idee hoe je die vermeldt op je kale cv? Dan is hier een goed voorbeeld om te volgen: Vrijwilligerswerk als docent Engels – Chili, februari tot april 2010.
  • Opstellen en lesgeven in het leerprogramma voor 100+ leerlingen (4-10 jaar) per dag;
  • Onderwijzen en ondersteunen van potentiële leraren in hun klassen van grammatica, woordenschat, cultuur en communicatieve vaardigheden;
  • Zelfstandig gereisd door tien verschillende landen in acht maanden, waarbij ik uitgebreid mijn probleemoplossend vermogen en interculturele communicatievaardigheden heb ingezet.

Tip 6: Ga naar het buitenland

Buitenlandervaring staat ook altijd goed op je cv. Als je in je eentje naar de andere kant van de wereld reist, getuigt dat onder meer van initiatief, doorzettingsvermogen en interesse in andere culturen. Met een reis doe je daarbij ervaring op die je op de normale werkvloer niet snel opdoet: levenservaring. Ben jij zoals velen nog wat jonger? Dan is zo’n reis vaak een enorm omzwaai punt. Dit is levenservaring die ook in je dagelijkse werk van pas kan komen. Behalve met ‘gewoon’ reizen kun je natuurlijk ook je tijd in het buitenland anders invullen. Zoek er (vakantie)werk, ga er studeren, doe er een taalcursus of doe juist daar vrijwilligerswerk. Allemaal mogelijkheden die je cv een stuk interessanter maken en je leven gelijk een stuk rijker maken. Twee vliegen in één klap!

Tip 7: Vaardigheden halen uit je buitenlandreis

Zodra jij over buitenlandervaring beschikt, vind je het wellicht lastig om dit naar duidelijke vaardigheden te vertalen voor in je cv. Daarom hebben we hieronder enkele voorbeelden voor je uitgeschreven:
  • Aanpassingsvermogen; Tijdens je reizen ben je continu van plek veranderd maar is het je wel gelukt om constant aan te passen aan deze omgeving.
  • Cultureel bewustzijn; Je bent in aanraking gekomen met mensen die een andere cultuur of achtergrond hebben, doordat je hier mee hebt samengewerkt of gereisd.
  • Flexibel; In andere landen gaan dingen vaak niet zoals je gewend bent of als gepland was. Hier heb je geleerd mee om te gaan door oplossingen te vinden of je verwachtingen bij te stellen.
  • Budgetteren; Voordat je op reis bent gegaan heb je duidelijk doorgenomen hoeveel je kan uitgeven. Je hebt een berekening gemaakt van de kosten en een potje voor noodgevallen gebudgetteerd.
  • Planning; Een reis of werk in het buitenland vereist een goede planning: op tijd aanvragen van een paspoort, boeken van ho(s)tels en vluchten. Daardoor moet je ook je reis van tevoren uitstippelen.
  • Leiderschap; In je (vrijwilligers)werk ben je situaties tegengekomen die leiderschap vereisten. In groepsverband reizen, vraagt eventueel dezelfde competentie.
  • Initiatief; Niet iedereen durft het aan om te gaan reizen of werken met zoveel onbekende elementen. Daarnaast heb jij ook nog eens daadwerkelijk de stap gemaakt om het te realiseren. Dat bewijst initiatief.
  • Kritisch denken; Nieuwe perspectieven op zaken waar je anders nooit bij stil hebt gestaan zorgen nu ervoor dat je anders en uitgebreider over zaken nadenkt.
  • Communicatief; Je bent (alleen) op reis bent gegaan, hebt nieuwe mensen ontmoet en/of samengewerkt in een onbekende omgeving. Dat toont aan dat je over de nodige interpersoonlijke vaardigheden beschikt.

Tip 8: Start een blog of vlog

Deze vijfde tip voor een voller cv voelt misschien wat ver van je bed en moet je ook zeker alleen volgen als je er comfortabel bij voelt: maar begin een blog of vlog! Bloggen of vloggen kan een goed middel zijn om aan de buitenwereld te laten zien dat jij deskundig bent op een bepaald gebied. Je kunt hierin bijvoorbeeld je mening geven over dingen die in je vakgebied spelen. Je kunt ook tutorials voor anderen maken. Het onderwerp van die tutorials moet dan wel aansluiten bij het vakgebied waarin jij een baan zoekt. Wil jij net als Nikkie Tutorials video’s maken over make-up, terwijl je een baan in de ICT zoekt, dan levert dit waarschijnlijk niet het gewenste resultaat op. Een tutorial over de beginselen van Python kan dan weer wel. Op je cv neem je dan de linkjes naar je blogs of vlogs op. Daarbij spoor je je creativiteit aan; dat is altijd mooi meegenomen.

Tip 9: Vermeld je hobby’s op je cv

Een voller cv kun je ook krijgen door een hobby die een link heeft met de functie waarop je solliciteert te vermelden op je cv. Soms kun je je hobby als uitgangspunt nemen voor een nieuwe activiteit die je dan kunt vermelden. Is lezen bijvoorbeeld je hobby? Dan lijkt dat waarschijnlijk niet zo relevant. En als je het liefste doktersromans leest, is dat waarschijnlijk ook zo. Maar stel je houdt heel erg van Nederlandse literatuur en je wilt graag bij een uitgever werken. Als je dan een website begint waarop je je eigen recensies plaatst van de boeken die je hebt gelezen, dan kan dat zeker van toegevoegde waarde zijn voor je cv. Ook bijzondere hobby’s zijn vaak de moeite waard om te vermelden. Ze zijn dan misschien niet relevant voor de functie, maar je valt er wel door op. Dat levert dan vaak ook gespreksstof op tijdens een eventueel sollicitatiegesprek. Ben jij een echte sportheld? Dan kan dit ook laten zien hoeveel discipline je hebt.

Tip 10: Word lid van een beroepsvereniging

Door lid te worden van een beroepsvereniging laat je aan de recruiter of toekomstig opdrachtgever zien dat je je vakgebied serieus neemt en dat je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen. Vaak worden door een beroepsvereniging ook congressen en workshops georganiseerd, waaraan je als lid voor een gereduceerd tarief kunt deelnemen. Het staat goed op je cv als je (regelmatig) aan de activiteiten van je beroepsvereniging deelneemt. Ook komen deze samenkomsten weer van pas bij het opbouwen van je netwerk.

Tip 11: Houd je vakliteratuur bij

Naast het feit dat je middels een beroepsvereniging op de hoogte gehouden kunt worden van alle ontwikkelingen, is het verstandig voor je cv om de vakliteratuur bij te blijven houden. Zorg dat je alles volgt wat er in je vakgebied gebeurt. Hou nieuwsbrieven bij, bezoek regelmatig relevante websites, lees de krant en schaf gelijk dat nieuwe boek aan met de nieuwste ideeën over jouw branche. En vergeet dit allemaal uiteraard niet te vermelden op je cv!

Tip 12: Begin een eigen bedrijf(je)

In de regel houden werkgevers van ondernemende werknemers en hebben deze tijdens de sollicitatieronde vaak een streepje voor. Dus als jij een eigen bedrijf(je) start, staat dat zeker goed op je cv. Zoek je een baan als journalist, dan kan het helemaal geen kwaad om als freelancer alvast wat losse schrijfopdrachten te doen. Maar ook als je bijvoorbeeld een baan in de zakelijke dienstverlening zoekt, maar je daarnaast actief bent als fotograaf, dan kan dat een waardevolle aanvulling zijn op je cv. Vermeld er dan wel bij dat het de bedoeling is dat het een nevenactiviteit blijft, anders verkleint het misschien juist weer je kans op een baan. Dat willen we natuurlijk juist niét bereiken.

Tip 13: Bouw je traditionele cv om

Zodra je jouw cv lekker aan het vullen bent, is het ook goed om gelijk eens te kijken naar de opmaak van jouw cv. Heb jij bijvoorbeeld al wel relevante ervaring of wil je juist extra opvallen met je nog lege cv? Kijk dan eens goed naar het ontwerp van je cv: is dit wel modern genoeg? Solliciteer je bij een hip bedrijf, dan scoor je minder goed met een traditioneel cv. Maar hoe maak je een nu een modern cv? Zoek hierbij vooral eens voorbeelden. Heel het internet staat vol met honderden, zo niet duizenden voorbeelden. Hou bij het ontwerp van je cv in ieder geval voor je wat je echt wilt uitdragen en hoe je dit doet. Met een profielschets maak je altijd al een goed begin. In deze profielschets zet je heel kort uiteen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Je benadrukt jouw ‘unique selling points’. Bedenk dat deze profielschets waarschijnlijk het eerste is wat de recruiter leest, dus deze is het belangrijkste. Vergeet daarbij geen passende foto. Ook kun je extra punten scoren door jouw cv iets aan te passen op het bedrijf. Hebben zij bepaalde primaire kleuren? Verwerk deze dan subtiel in jouw moderne cv!

Tip 14: Aandachtspunten bij een goed CV

Zodra jij volgens de vorige tip bezig gaat met het ontwerp van je CV, moet je anderzijds niet doorslaan. We raden je dan ook aan om niet helemaal los te gaan met je cv. Zorg ervoor dat het een overzichtelijk en leesbaar geheel blijft. Welke lay-out je ook gebruikt of maakt, zorg er voor dat het overzichtelijk en gemakkelijk leesbaar blijft. Gebruik een duidelijk lettertype van voldoende grootte. Voeg vetgedrukte kopjes toe met duidelijke omschrijvingen, waarmee de verschillende onderdelen onderscheiden worden. Maak eventueel gebruik van opsommingen. Vergeet ook niet waar het om draait: de inhoud! Dus vertel niet alleen bij welk bedrijf je hebt gewerkt, maar ook wat je daar hebt gedaan. Vergeet daarbij niet je prestaties te vermelden, bijvoorbeeld omzet die je hebt gegenereerd of processen die je hebt gestroomlijnd. Noem daarbij cijfers als je die beschikbaar hebt.

Tip 15: Ideale lengte van je cv

Een cv is gewoonlijk maximaal twee A4-tjes lang. Ben je net klaar met je opleiding, dan is één A4-tje voldoende. Heb je nog niet zoveel inhoud voor je cv, omdat je nog maar aan het begin van je carrière staat, dan kun je misschien een wat groter lettertype gebruiken, zodat de pagina beter gevuld wordt. Heb je te veel informatie, dan kun je soms ruimte winnen door een kleiner lettertype te gebruiken of gebruik te maken van twee kolommen. Heb je meer informatie, dan zul je keuzes moeten maken en alleen de meest relevante zaken vermelden. Ook kun je ruimte besparen door infographics te gebruiken. Hiermee maak je je cv gelijk visueel aantrekkelijker. Infographics leven zich bijvoorbeeld perfect om je vaardigheden of prestaties uit het verleden weer te geven. Ook kun je ervoor kiezen om je cv in een andere vorm te gieten. Geef bijvoorbeeld geen opsomming van je opleidingen en ervaring maar maak er een tijdlijn van.

Tip 16: Pas je cv aan ATS aan

Wees er op bedacht dat je cv door een ATS (Applicant Tracking System) bekeken gaat worden. Een ATS zal je cv screenen op bepaalde woorden, dit kunnen woorden zijn die je opleiding weergeven, je werkervaring of bepaalde competenties. Gebruik daarom in je cv woorden die in de vacaturetekst genoemd worden. Wordt daarin een proactieve, klantgerichte persoonlijkheid gevraagd met goede communicatieve vaardigheden, dan kan het geen kwaad om deze begrippen bijvoorbeeld in je profielschets te gebruiken en verderop in je cv te herhalen. Let daarbij ook op dat je niet alles in infographics zet. Een ATS is namelijk niet erg dol op infographics, omdat het systeem deze vaak niet op een goede manier kan lezen. Zorg er daarom voor dat de meest relevante informatie ook gewoon in tekst op je cv staat. Let er op dat je geen typefouten maakt in de woorden waarop een ATS je cv misschien screent. Deze woorden zullen dan namelijk niet meer herkend worden.

Tip 17: Checklist voor wat niét moet

Is jouw cv nu meer na je eigen smaak gemaakt? Neem dan voor de zekerheid deze korte checklist nog even door van dingen die je niet moet tegenkomen in je cv:
  1. Je cv ziet er onoverzichtelijk uit
  2. Je cv is niet afgestemd op de functie waarop je solliciteert
  3. Er staan taal- of typefouten op je cv
  4. Je cv is te lang
  5. Er staan onwaarheden op je cv
  6. Je cv bevat overbodige informatie
  7. Je contactgegevens kloppen niet (meer)
  8. Er staat geen professionele foto op je cv
  9. De referenties die je opgeeft kloppen niet
  10. Je cv komt niet overeen met je online leven

Tip 18: Realistische en duidelijke proofread

Een laatste maar belangrijke stap is om je onlangs gecorrigeerde cv nogmaals proef te lezen. Vragen die je hierbij kan stellen zijn o.a.:
  • Voldoet het aan de eisen van de functie?
  • Komt dit overeen met de verwachtingen van de werkgever?
  • Is het realistisch hoe ik bewezen heb dat ik voldoe aan deze vereisten?
  • Kan ik dit goed onderbouwen tijdens een sollicitatiegesprek?

Tip 19: Ga jij liever voor een digitaal cv?

Alle voorgaande tips opgevolgd voor een voller cv? Dan kun je dit als de kers op de taart zien. Het kan allemaal namelijk ook nog anders of als extra. Je kunt namelijk je cv ergens online zetten. Je cv is dan 24/7 zichtbaar voor iedereen die daar interesse in heeft, dus ook voor jouw potentiële werkgever die een fantastisch baan in de aanbieding heeft. Dit wordt een digitaal cv of een online cv genoemd. Het grote voordeel van een digitaal cv is dat je gemakkelijk online kan worden gevonden. Je hebt een plekje op internet waarop je jezelf kunt presenteren aan alle potentiële werkgevers. Je profiel op LinkedIn is ook een soort digitaal cv. Hiermee ben je goed vindbaar, zeker als je aanvinkt dat je gegevens voor iedereen zichtbaar mogen zijn. Je kunt hier wel alleen je informatie kwijt op de manier dat LinkedIn verzonnen heeft. Een andere mogelijkheid is om je eigen website te maken. Op je eigen website kun je natuurlijk alle informatie over jezelf kwijt die je maar wilt. Er zijn allerlei aanbieders van gratis websites, zoals WordPress.com. Hiermee kun je prima je eigen website maken. Nadeel is wel dat je in je domeinnaam (de naam van de website die je in moet typen) dan ook de naam van die aanbieder hebt staan. Je domeinnaam wordt dus vrij ingewikkeld en lang. Neem de link naar je digitale cv altijd in je gewone cv op. Als je dan bij een sollicitatie een normaal cv moet meesturen, kun je je potentiële werkgever toch leiden naar de extra informatie op je digitale cv.

Tip 20: Voor nog studerenden: cv-building

Alle tips uit dit artikel zijn eigenlijk gericht op net afgestudeerden. Maar stel dat jij je alvast goed wilt voorbereiden op ‘die grote mensenwereld’ en nu nog volop studeert, dan kun je al enkele dingen doen om je cv te vullen. Wat voor activiteiten dat het beste kunnen zijn, hangt sterk af van wie jij bent en wat voor baan je zoekt. In zijn algemeenheid is echter wel aan te geven welke toevoegingen op je cv door werkgevers meestal op prijs worden gesteld. Activiteiten die helpen bij het vinden van een baan straks ná je studie zijn bijvoorbeeld:
  • een netwerk opbouwen;
  • van een studievereniging lid worden;
  • een bestuursjaar doen;
  • op uitwisseling gaan;
  • stage lopen;
  • aan een honoursprogramma deelnemen;
  • een relevante bijbaan nemen;
  • extra vakken of een minor volgen;
  • een relevant onderwerp voor je scriptie zoeken;
  • aan je soft skills werken;
  • een portfolio bijhouden.

Tip 21: Lieg niet, of wel?

Na deze lang lijst met uitgebreide tips moet het jou dus lukken om je cv wat op te poetsen en zo als starter op de arbeidsmarkt de plek wat meer zeker te stellen. Toch zijn we er niet en sluiten we deze rij met tips af met twee wellicht open deuren. Toch willen we deze graag nog even aanhalen, beginnend bij tip 17: lieg niet op je cv. Als je net niet aan de gestelde eisen in een vacature voldoet, kan de verleiding groot zijn om je cv op te pimpen met wat verzonnen kwalificaties. Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat het ‘not done’ is om op je cv te zeggen dat je een bepaald diploma hebt behaald, als dat niet waar is. Als tijdens de sollicitatieprocedure uitkomt dat je niet de waarheid hebt gesproken, kun je vanzelfsprekend die baan wel vergeten. Als je niet alleen zegt dat je een opleiding hebt gevolgd, maar zelfs zover gaat om de bijbehorende diploma’s of getuigschriften te vervalsen, dan pleeg je valsheid in geschrifte. Als dit uitkomt, kun je er voor vervolgd worden. Niet doen dus! Sommige dingen kun je echter wel wat verdoezelen. Je begeeft je dan een beetje in een grijs gebied. Dit schijnt veel voor te komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om:
  • functies, ervaring en verantwoordelijkheden aandikken;
  • begin- en einddatum dienstverband aanpassen;
  • werkloosheid of ziekte verhullen;
  • reden van vertrek maskeren;
  • kennis of vaardigheden overdrijven;
  • een vriend als referentie opgeven.
Een ervaren recruiter zal daar echter vaak doorheen kijken. Een echte aanrader is dit dus niet. Daarbij: zometeen val je op de werkvloer keihard de mand en zit bijvoorbeeld op een plek die veel te hoog gegrepen is voor jou. Ben je dan echt gelukkig? Nee! Beter is het dan ook om te werken aan je kwalificaties.

Tip 22: Profileer jezelf goed

Vrijwel alle voorgaande tips heb je niet binnen een heel kort tijdsbestek gerealiseerd. Dus als je nu die leuke vacature ziet waarop je vandaag nog moet reageren, dan kun je dat allemaal niet zo snel bewerkstelligen. Dan zit er maar een ding op: profileer jezelf zodanig dat je de recruiter nieuwsgierig maakt. Schrijf een profiel, waarin je enthousiast je ambities beschrijft en je competenties laat zien. Zeg er eerlijk bij dat je nog niet zo veel werkervaring hebt, maar dat je motivatie des te groter is om aan de slag te gaan. Denk ook eens out of the box en schrijf geen motivatiebrief, maar neem een motivatievideo op. Zo onderscheid jij je van de rest en weet je toch op te vallen. Hierbij geldt wel, net als bij het bloggen en vloggen, dat jij je hier comfortabel bij moet voelen. Zo niet, dan kan het juist in je nadeel werken als je een video opstuurt die jou portretteert als een schuwe of zenuwachtige kandidaat. In dit artikel heb je veel tips gelezen over het aanvullen van jouw nog lege(re) cv. Van stages en cursussen tot het lezen van vakliteratuur. Ga er in ieder geval altijd met volle enthousiasme en moed tegenaan: werkgevers vinden het ook vaak juist een voordeel dat je een starter bent. Nog jong, kneedbaar en met volle energie. Straal dit dan ook uit en begin jouw carrière met een vliegende start, succes!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!