Een goede sollicitatievoorbereiding met een oriëntatiegesprek

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Dan is het slim om, voordat je gericht gaat solliciteren, in beeld krijgt hoe een organisatie daadwerkelijk in elkaar steekt. Het komt namelijk zo vaak voor dat een functie in realiteit tegenvalt. Een sollicitatieprocedure voelt als een soort strijd om een baan te bemachtigen, maar is de baan ook echt wat jij zoekt?

Een goede manier om een eerste indruk te krijgen van een organisatie, de functie en de werknemers is middels een oriënterend gesprek. In dit gesprek focus jij je op het verkrijgen van zoveel mogelijk informatie over de baan en het bedrijf. Benieuwd hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees dan verder.

Hoe organiseer je een oriënterend gesprek?

Dat jij je graag wil oriënteren is natuurlijk heel goed. Maar hoe kom je aan de echte informatie achter een organisatie? Het is in ieder geval niet verstandig om de HR-afdeling te bellen met het verzoek voor een oriënterend gesprek. Dat is veel te direct voor een bedrijf. Je maakt veel meer kans via je eigen netwerk.

Een gebruikelijke manier om contact te leggen is via LinkedIn; een groot online netwerk platform. Zoek tactisch naar mensen met functies waar jij geïnteresseerd in bent en vraag of ze bereid zijn een keer kort te bellen over hun werkzaamheden en hun blik op de organisatie.

De voorbereiding

De belangrijkste voorbereiding schuilt in het doel van jouw oriëntatiegesprek. Wat wil je te weten komen over het bedrijf? Gaat het jou om sfeer, werkdruk of juist echt om de inhoud van een functie? Ook kan het heel interessant zijn om erachter te komen of je te maken hebt met een hiërarchische organisatie. Of juist met een platte organisatie te maken hebt.

Lees je goed in door de website en social media te bekijken. Zo kun je vanuit de informatie die de organisatie deelt meer doelgerichte vragen stellen. Als je het bedrijf echt interessant vindt, wil je natuurlijk ook een goede eerste indruk make. Dat moet je zeker niet vergeten tijdens zowel de voorbereiding als het gesprek zelf!

Hoe voer je een oriënterend gesprek?

Door jouw goede voorbereiding weet je precies wat je gesprekspartner doet en hoe de organisatie ervoor staat. Stel vervolgens gerichte vragen waarmee jij de functie, die in dit oriënterende gesprek centraal staat, het beste kunt beoordelen. Vergeet ook niet te vragen hoe de sollicitatieprocedure eruit ziet bij het bedrijf.

Misschien werken ze wel met verschillende assessments, zoals een capaciteitentest of intelligentietest. Deze kun je vervolgens, voordat je gaat solliciteren, alvast oefenen met de speciale oefenpakketten die hiervoor beschikbaar zijn.

Heb je alle kennis vergaard die je tijdens je voorbereiding had vastgesteld? En ben je enthousiast? Schroom dan niet om na een prettig gesprek deze persoon toe te voegen aan je LinkedIn-netwerk. Dit maakt contact opnemen in de toekomst weer een stukje gemakkelijker.

Vooral in deze arbeidsmarkt, waar de banen voor het oprapen liggen, is het goed om zelf kritisch te blijven. Een oriënterend gesprek kan jou precies het stukje inzicht geven wat je over de streep trekt, of juist niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!