Assessmentdag

Moet jij naar een Assessmentdag toe? Tijdens de Assessmentdag worden jouw capaciteiten, vaardigheden, motivatie en drijfveren duidelijk voor jouw potentiële werkgever. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de Assessmentdag. De Assessmentdag bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, rollenspel en een assessment interview.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Corstiaan Smit

“Specifieke voorbereiding op alle soorten assessments,
alleen bij Hellotest.”

Wat is een Assessmentdag?

De Assessmentdag bestaat uit verschillende onderdelen die je op één dag doet. Soms volg je deze Assessmentdag bij jouw nieuwe werkgever. In andere gevallen moet je naar een Assessmentbureau (bijvoorbeeld GITP of LTP). Tijdens de Assessmentdag wordt jouw geschiktheid voor de functie beoordeeld. Denk eraan dat álles wat je doet en zegt kan meetellen.

Hoe ziet een Assessmentdag eruit?

Meestal duurt de Assessmentdag een volle werkdag van 8 uur. Daarin is voldoende ruimte voor (lunch)pauzes ingebouwd. Je begint met de ontvangst. Tijdens de ontvangst wordt uitgelegd wat er van je verwacht wordt. Ook wordt aangegeven wanneer de Assessmentdag officieel begint. Vanaf dat moment wordt alles bijgehouden.

De Assessmentdag bestaat uit een aantal onderdelen. Enkele veelvoorkomende onderdelen zijn:

Capaciteitentest

Tijdens de capaciteitentest moet je verschillende vragen maken. Die vragen zijn onderverdeeld in abstracte, numerieke en verbale vragen. Jouw score voor de test wordt vervolgens vergeleken met het gemiddelde van alle kandidaten die aan hetzelfde profiel voldoen (studie, ervaring). Jij moet dan tenminste 50% van deze normgroep verslaan.

Case interview

Tijdens een case interview moet je een probleem oplossen. Vaak is dit een rekenkundig probleem. Het gaat er dan niet zozeer om of je het antwoord perfect hebt. Het gaat erom dat je de psychologen meeneemt in jouw werk- en denkwijze. Laat zien en horen welke stappen je zet om tot jouw conclusie te komen.

Groepsopdracht

Vaak doorloop je een Assessmentdag met een groep andere kandidaten. Dit zijn niet per se concurrenten voor dezelfde functie. Ook als ze dat wel zijn, behandel jouw medekandidaten dan niet zo. Je moet tijdens een groepsopdracht samen tot een antwoord komen. Sluit niemand uit en neem alle meningen mee om tot een eindconclusie te komen.

Persoonlijkheidstest

Tijdens de persoonlijkheidstest moet je een vragenlijst invullen waaruit jouw persoonlijkheid blijkt. Hierdoor krijg je ook inzichten in jouw drijfveren en motivatie. Er zijn geen goede of foute antwoorden bij een persoonlijkheidstest. Vul deze dus in zoals je je dan voelt. Niet zoals je vroeger voelde of hoe je je zou willen voelen.

Rollenspel

Tijdens het rollenspel moet je een bepaalde rol innemen. Meestal is dit een rol die te maken heeft met jouw nieuwe functie. Op die manier kunnen de psychologen zien hoe jij reageert in een vergelijkbare situatie. Neem een rollenspel serieus. Geef antwoord zoals je dat ook in het echt zou doen.

Totaalpakket assessment oefenen voor 69,99

Het totaalpakket is de ultieme voorbereiding op het assessment: 650+ oefentesten met 12.000 oefenvragen.