Wat kun je verwachten bij een groepsopdracht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Het komt niet zo heel vaak voor, maar je kan er mee te maken krijgen tijdens een assessment: de groepsopdracht. Een groepsopdracht wordt gebruikt om te kijken hoe je in een groep functioneert en welke rol je aanneemt. Wat kan je hierbij verwachten?

Wanneer een groepsopdracht?

Grotere bedrijven maken soms gebruikt van een groepsopdracht tijdens het sollicitatieproces om gemakkelijk kandidaten met elkaar te kunnen vergelijken. De verschillende kandidaten worden bij elkaar in een team gezet en moeten gezamenlijk een opdracht vervullen. Je teamgenoten zijn dan je concurrenten voor een bepaalde functie.

De groepsopdracht is voor een werkgever een goede manier om er achter te komen hoe je binnen een groep opereert en welke rol je vervult. Ben jij degene die het voortouw neemt en als eerste iets begint te roepen? Of blijf je meer op de achtergrond en analyseer je een probleem eerst grondig voordat je je mening geeft?

Verschillende soorten groepsopdrachten

Het aantal deelnemers aan een groepsopdracht varieert meestal van drie tot acht personen. De soort opdracht die vervuld moet worden, kan verschillen. Gebruikelijk groepsopdrachten zijn:

  1. een fysieke opdracht;
  2. een casus-opdracht;
  3. een groepsdiscussie;
  4. een vergadering.

1. Fysieke opdracht

Tijdens een fysieke groepsopdracht moet er bijvoorbeeld een parcours worden afgelegd of er moet met karton een toren gemaakt worden of met houten palen een vlot gebouwd worden. Iedere deelnemer heeft hetzelfde gezamenlijke einddoel, dat alleen bereikt kan worden door samen te werken. De verschillende deelnemers kunnen hierbij het werk verdelen en verschillende rollen vervullen.

2. Casus-opdracht

Bij een casus-opdracht krijg je een situatie of probleem voorgelegd die je als groep moet oplossen. Vaak krijgt iedere deelnemer vooraf andere informatie en instructies. Je moet dus proberen te achterhalen wat anderen weten en wat voor doelen ze nastreven.

Van belang is het probleem goed te analyseren, je eigen doel goed voor ogen te houden, maar je ook goed in te leven in je teamgenoten, én gezamenlijk het probleem proberen op te lossen.

Het kan zijn dat er gedurende de opdracht nieuwe informatie wordt gegeven, waardoor de situatie verandert en je misschien je eigen doelen moet bijstellen.

3. Groepsdiscussie

Groepsdiscussies worden nog wel eens ingezet bij de selectie voor managementfuncties. Er wordt een probleem geschetst waarover gediscussieerd moet worden. Hierbij gaat het niet alleen om het vinden van de juiste oplossing, maar ook om het luisteren naar en overtuigen van anderen. Lukt het je om de verschillende partijen bij elkaar te brengen?

4. Vergadering

Een vergadering is vergelijkbaar met een groepsdiscussie, alleen wordt hierbij meestal een doel gesteld dat aan het eind van de vergadering bereikt moet zijn. Tijdsbewaking is hierbij erg belangrijk; er is geen tijd voor ellenlange discussies. Probeer tijdens een vergadering een constructieve bijdrage te leveren en luister naar de feedback van anderen. Probeer met een oplossing te komen waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Waar wordt op gelet?

Waar de assessors op letten tijdens een groepsopdracht hangt natuurlijk af van de functie en het bedrijf. In het algemeen kan gezegd worden dat er vooral gelet wordt op hoe de kandidaten in de groep functioneren en welke bijdrage ze leveren aan het groepsproces. Communicatie, leiderschap en creativiteit zijn daarbij vaak van groot belang.

Er wordt gekeken naar wat voor invloed je op anderen hebt. Probeer je anderen bij het proces te betrekken of probeer je alleen te scoren? Grijp je in bij conflicten, hoe presteer je onder tijdsdruk en hoe ga je om met feedback?

Voorbereiden

Een groepsopdracht voorbereiden is over het algemeen lastig. Probeer in ieder geval te achterhalen om wat voor soort groepsopdracht het gaat. Bij een fysieke opdracht valt er weinig voor te bereiden. Hoe alles verloopt hangt voor een groot deel af van de groepsdynamiek en je eigen rol daarin. Bij een casus-opdracht kun je van te voren wel iets doen. Verdiep je in het bedrijf en bedenk welke casussen aan de orde zouden kunnen komen en wat het bedrijf belangrijk vindt.

Tips voor tijdens de groepsopdracht

Wat voor soort groepsopdracht je ook krijgt, zorg dat je er actief aan deelneemt! Langs de zijlijn blijven staan en afwachten wat anderen doen, levert meestal geen punten op. Dat je bent uitgenodigd voor het assessment wil al zeggen dat het bedrijf potentie in je ziet.

Dus ook al ben je niet degene die gelijk na het startschot in actie komt, probeer wel een positieve bijdrage te leveren. Dit kan ook door aantekeningen te maken, tussentijds samen te vatten, vragen te stellen en anderen proberen bij te sturen. Als het team vastloopt, probeer dan het probleem eens vanaf een andere kant te benaderen. Probeer je sterke punten naar voren te laten komen.

Bedenk verder dat je niet wordt beoordeeld op hoe je als mens bent, maar of je binnen de organisatie past en of je de meest geschikte kandidaat voor de vacante functie bent. Blijf daarom jezelf en doe tijdens de groepsopdracht gewoon wat je op dat moment denkt dat goed is.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!