Als je solliciteert, wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen. Je besteedt dan ook veel aandacht aan je sollicitatiebrief en cv. Maar wat doe je als er een gat in je cv zit? Probeer je die te verbloemen of kun je er eerlijk voor uit komen dat je een tijdje niet gewerkt hebt?
Verschillende oorzaken van een gat in je cv
Heb je een gat in je cv? Dan ben je echt de enige niet! Ze bestaan natuurlijk wel, die mensen die na hun opleiding gelijk beginnen met werken en dat blijven doen totdat ze met pensioen gaan. Maar bij velen lukt dit niet. Sommige mensen lassen zelf ergens een pauze in, anderen worden er door omstandigheden toe gedwongen. De oorzaken van een gat in je cv kunnen heel divers zijn. De meest voorkomende is werkloosheid: je wilt wel aan de slag, maar het lukt je gewoon niet om een baan te vinden. Daarnaast kan ziekte een oorzaak zijn, of ziekte van een familielid. Of je bent een aantal jaar thuisgebleven om voor je kinderen te zorgen. Het kan ook zijn dat je bent gestopt bent met werken voor een sabbatical. Je wilde je bezinnen op de rest van je leven of eindelijk eens die grote reis maken. Wat de oorzaak ook is: je hebt kortere of langere tijd niet gewerkt.
Waarom is een gat in je cv een probleem?
In hoeverre het een probleem is dat je een gat in je cv hebt, hangt erg van je situatie af. Liggen de banen voor het opscheppen en zijn werkgevers hard op zoek naar iemand met jouw kwaliteiten? Dan zal dat gat op je cv niet snel een belemmering vormen voor een nieuwe baan. Zoek je echter een functie waarvoor niet veel vacatures zijn en waarvoor de concurrentie dus groot is, dan kun je wel degelijk een probleem hebben. Werkgevers zijn vaak bang dat als jij een tijdje uit de roulatie bent geweest, je niet meer op de hoogte bent van de nieuwste werkprocessen en ontwikkelingen op de markt. Ook het gebrek aan werkritme kan in je nadeel werken. Een werkgever geeft vaak de voorkeur aan iemand die van de ene baan direct doorgaat naar de andere.
Gat verbloemen op je cv
Je wilt bij je sollicitatie natuurlijk een eerlijke kans maken en op je kwaliteiten beoordeeld worden en niet gelijk afvallen omdat je een poosje niet gewerkt hebt. Als je niet al te lang inactief bent geweest, kun je dat op je cv soms nog wel verbloemen. Door niet al te gedetailleerd de perioden te noemen die je hebt gewerkt bijvoorbeeld. Dus niet ‘functie X: van juli 2015 tot maart 2016’ en ‘functie Y: van mei 2017 tot februari 2018’, maar ‘functie X (2015 – 2016)’ en ‘functie Y (2017 – 2018)’.
Vaardigheden-cv
Ook kun je in plaats van een standaard-cv een vaardigheden-cv maken. In een vaardigheden-cv vertel je niet in chronologische volgorde wat je werkervaring is, maar leg je de nadruk op de vaardigheden die je hebt opgedaan en de prestaties die je hebt geleverd. Je deelt je cv dus anders in dan gebruikelijk. Onder het kopje ‘Vaardigheden’ benoem je waar je goed in bent. Als uitgangspunt hiervoor neem je de competenties die gevraagd worden voor de functie waar op je solliciteert. Je geeft aan over welke relevante vaardigheden je beschikt en hoe je die verkregen hebt. Ook geleverde prestaties kun je zo weergeven. Je werkervaring beschrijf je dan niet in chronologische volgorde, maar aan de hand van rollen die je vervuld hebt. Per rol vertel je dan wat die inhield.
Groter gat
Wees je er van bewust dat je een groter gat niet zo gemakkelijk kunt verbloemen, ook niet als je een vaardigheden-cv maakt. In dat geval kun je maar het beste in je sollicitatiebrief of op je cv zelf aangeven hoe dat gat is ontstaan. Breng jezelf in ieder geval niet in de problemen door op je cv aan te geven dat je ergens drie jaar gewerkt hebt, terwijl dat in werkelijkheid maar drie maanden was. Probeer je periode van (gedwongen) rust altijd positief te benaderen. Heb je thuis zeten met een burn-out? Geef aan wat je hiervan hebt geleerd, bijvoorbeeld om bewuster keuzes te maken en je grenzen te bewaken. Het kan ook zijn dat deze ervaring je in een andere carrièrerichting heeft gestuurd. Dit kun je dan in je sollicitatiebrief aangeven. Heb je een sabbatical genomen? Benadruk dan niet die maanden waarin je bij hebt liggen komen op het strand, maar benoem de ervaringen die je hebt opgedaan of ga in op de cursus die je hebt gevolgd.
Werkloos?
Als het gat op je cv bestaat uit een periode van (langdurige) werkloosheid, geef dan vooral aan wat je in deze periode hebt gedaan om in contact te blijven met je werkveld. Een cursus gevolgd, beurzen bezocht, vakliteratuur bijgehouden of nieuwsbrieven gelezen? Je potentiële werkgever moet in ieder geval niet de indruk krijgen dat je de hele periode in stille afwachting op de bank hebt gezeten. Vrijwilligerswerk is ook altijd een goede invulling van een werkloze periode. Het geeft aan dat je je wilt inzetten voor anderen, ook als er geen geldelijke beloning tegenover staat. Daarnaast kun je competenties ontwikkelen en ervaring opdoen, wat je dan weer op je cv kunt zetten.
De oorzaak van je werkloosheid hoef je niet te vermelden. Soms kun je er wel mee aangeven, dat je er zelf niet zo veel aan kon doen dat je werkloos werd, bij een grote reorganisatie bijvoorbeeld.
Sollicitatiegesprek
Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan kun je geheid een vraag over dat gat op je cv verwachten. Bereid je antwoord hierop dus goed voor! Probeer een positieve draai aan je situatie te geven en ga niet in een slachtofferrol zitten. Werkloos of ziek zijn is vervelend, maar richt je op de toekomst. Ben je na een conflict met je vorige werkgever werkloos geworden, dan kun je dat beter voor jezelf houden. Geef als er gevraagd wordt naar de reden van je vertrek bij je vorige baan, een kort, niet zo veel zeggend antwoord. Laat je in geen geval negatief uit over je vorige werkgever. Leg de nadruk op je ambities en hoe je de nieuwe functie wilt vervullen.
Niet aangenomen?
Als je niet wordt aangenomen voor een nieuwe functie en het gat op je cv is daar de oorzaak van, zorg er dan voor dat je gat alsnog gevuld gaat worden. Zoek vrijwilligerswerk, word actief binnen de vereniging waarvan je lid bent of volg een cursus waaraan je wat kan hebben bij een nieuwe functie. Op internet zijn bijvoorbeeld heel wat MOOC’s te vinden (MOOC staat voor Massive Open Online Course), die je gratis kunt volgen. Door positieve nieuwe ervaringen en kennis toe te voegen, valt het gat minder op!