Welke sollicitatievraag kun je verwachten naar aanleiding van je cv

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Het opstellen van een goed cv is best lastig. Een slecht cv kan er voor zorgen dat je niet ver komt in de sollicitatieprocedure. Word je wel uitgenodigd voor een gesprek, dan kunnen opvallende onderdelen op je cv leiden tot lastige vragen. Wat moet je daarom vermijden op je cv?

Wat je op je cv moet zetten

Op je cv staat alle informatie die voor de recruiter die hem leest van belang is. Je opleiding dus, je werkervaring, je vaardigheden, je nevenactiviteiten en eventueel je vrijetijdsbesteding en je hobby’s.

Deze informatie verdeel je in rubrieken die je allemaal een kopje geeft. Per rubriek orden je je informatie ook weer, meestal gebeurt dit omgekeerd-chronologisch. Je meest recente opleiding of werkervaring staat dus bovenaan.

Wat valt een recruiter op?

Doordat jij je cv heel overzichtelijk maakt, is het voor een recruiter gemakkelijk snel door de informatie te scrollen. Hij of zij ziet dus vrijwel gelijk of jij een kandidaat bent die voor een gesprek kan worden uitgenodigd. Heb jij de juiste opleiding, ervaring en competenties? Die overzichtelijkheid kan ook een nadeel hebben. De recruiter kan ook gemakkelijk zien wat jij liever zou verdoezelen.

Gaten in je cv

Waar jij liever misschien niet de nadruk oplegt, zijn de gaten in je cv. Opleidingen die niet op elkaar aansluiten of je laatste baan die inmiddels al weer een poosje geleden is: hoe zet je die op je cv? Of als je ergens ver beneden het niveau van je opleiding werk heb verricht?

Soms kun je te veel informatie vermijden door niet heel specifiek te zijn. Noem alleen jaartallen in plaats van maanden erbij en zeg dat je algemeen medewerker bij een exportfirma was en niet dat je daar alleen maar kratten hebt gesjouwd. Zijn die gaten wel zichtbaar? Dan kun je er vragen over verwachten.

Opvallende punten

Bereid je daarom altijd goed voor op je sollicitatiegesprek. Bekijk je cv goed en bedenk wat er opvalt en tot vragen kan leiden. En verzin alvast wat je op die vragen gaat beantwoorden. Onderwerpen die tot vragen kunnen leiden zijn onder andere:

  • opleidingen die niet op elkaar aansluiten;
  • werk dat niet op elkaar aansluit;
  • een opleiding of ervaring die niet aansluit bij de vacature;
  • een carrièreswitch.

Antwoorden

Zorg dat je een antwoord paraat hebt als je over een van deze onderwerpen een vraag krijgt. Sluiten je opleidingen niet op elkaar aan: wat heb je gedaan in de tussentijd? Een wereldreis gemaakt (kun je rustig op je cv zetten) of lamlendig op de bank gelegen? In dat laatste geval zal je iets anders moeten verzinnen, misschien iets met oriëntatie op de arbeidsmarkt.

Als je langere tijd werkloos bent geweest, moet je aangeven wat je hebt gedaan om weer aan de slag te komen. Een opleiding gevolgd, een stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan, dat zijn allemaal positieve punten die je kunt noemen. En als je opleiding en ervaring niet aansluiten bij het werk dat je wilt gaan doen, dan zal dat heel goed moeten kunnen motiveren.

Positief opvallend

Overigens kunnen er ook positieve punten op je cv staan die opvallen. Veel relevante bijbanen tijdens je studie bijvoorbeeld of een bijzondere hobby. Of dat je vloeiend Chinees of Russisch spreekt. Daar kan je dan ook wel een opmerking of vraag over verwachten. Daarop antwoorden zal echter meestal geen probleem zijn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!