Het sollicitatiegesprek: welke vragen kun je verwachten?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Altijd spannend een sollicitatiegesprek! Natuurlijk bereid je je terdege voor door je te verdiepen in het bedrijf en de functie. Maar wat voor vragen kun je verwachten tijdens het gesprek?

Elk gesprek is anders

Elk sollicitatiegesprek verloopt anders. Elk bedrijf is anders, elke functie is anders en de mensen aan tafel zijn steeds anders. Toch hebben al die sollicitatiegesprekken wel een en ander gemeen. Je potentiële werkgever wil er namelijk achter komen of je geschikt bent voor de functie.

Hij moet dus weten of je het werk aan kunt, wat voor persoon je bent en wat je toekomstplannen zijn. Wil je het werk als je wordt aangenomen eeuwig doen, wil je doorgroeien binnen het bedrijf of wil je over een half jaar gaan backpacken in Australië?

Openingsvraag

Meestal begint een sollicitatiegesprek met een introductie van de werkgever over het bedrijf, de functie en dergelijke. Je kunt dan even rustig achterover leunen, maar daarna komt toch echt de eerste vraag en ben jij aan zet. Een veel gebruikte opening is: “Vertel eens iets over jezelf.”

Deze kun je dus goed voorbereiden. Je kunt hem beantwoorden met je elevator pitch, waarin je in ongeveer een minuut vertelt wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Je kunt iets over je opleiding vertellen, je ervaring en je interesses. Het is aan jou om te bepalen wat je hier kwijt wilt.

Persoonlijkheidsvragen

Naast de standaard openingsvraag zijn er heel wat vragen die een werkgever over jouw persoonlijkheid kan stellen. We zetten er een aantal op een rijtje:

Vragen over je opleiding

Als je pas afgestudeerd bent, krijg je gegarandeerd vragen over je opleiding. Is je studie al een tijdje achter de rug, dan vindt je potentiële werkgever deze misschien helemaal niet meer interessant. Vragen over je opleiding die je kunt verwachten, zijn:

Werk- en functiegerelateerde vragen

De belangrijkste vragen gaan natuurlijk over de functie zelf, over hoe jij denkt over de functie en wat je ervaring is. Je kunt dan denken aan vragen als:

Afrondende vragen

Als je de inhoudelijke vragen hebt gehad, komen er meestal nog een paar afrondende vragen, zoals:

Tot slot

Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen te verzinnen in een sollicitatiegesprek, dus misschien krijg je wel heel andere vragen voorgeschoteld. Maar als je bovenstaande vragen kunt beantwoorden, dan ben je al een heel eind op de goede weg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!