Online Assessment

Een Online Assessment is een digitale variant van het Assessment. Het Online Assessment bestaat vaak uit de volgende onderdelen: capaciteitentest of intelligentietest, persoonlijkheidstest, interview en een rollenspel. Om een succes te maken van jouw sollicitatie moet je het Online Assessment Oefenen.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Corstiaan Smit

“Specifieke voorbereiding op alle online assessments,
alleen bij Hellotest.”

Eelloo Q1000

2.000+ oefenvragen

NOA MCT

2.900+ oefenvragen

PiCompany

1.600+ oefenvragen

SHL

2.500+ oefenvragen

Wat is een online assessment?

Het online assessment is de digitale versie van het normale assessment center. Het bestaat uit dezelfde onderdelen: capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een rollenspel. Je krijgt niet altijd alle onderdelen.

Het doel van het online assessment is om een goed beeld van jou te krijgen. Wat kan je, wie ben je en wat motiveert jou? Daardoor kunnen bedrijven goed inschatten of je bij hen past. Maar ook in welk team je het beste past.

Waarom een online assessment?

Er zijn verschillende redenen om online assessments te maken. De voornaamste is dat het als selectiemiddel wordt gebruik tijdens sollicitatieprocessen. Er is namelijk veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat mensen die hoog scoren op een e-assessment ook veel succes in hun carrière hebben.

Voor veel bedrijven heeft het maken van een online assessment nog een aanvullende functie. Het wordt gebruikt om relatief snel en makkelijk heel veel kandidaten te testen. Een online assessment zorgt voor een objectieve, maar schaalbare methode. Door kandidaten verplicht te stellen beter te scoren dan bijvoorbeeld 50% van de normgroep valt ongeveer 50% af.

Hoe moet ik het Online Assessment Oefenen?

Er zijn veel verschillende methoden om jouw talenten te meten. Dat kan met verschillende soorten testen. De testen die je kunt verwachten op het  online assessment zijn de volgende:

  1. Capaciteitentest, ook wel bekend als een IQ test.
  2. Persoonlijkheidsvragenlijst.
  3. Interview.
  4. Rollenspel of praktijksimulatie.

In principe zul je altijd een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest moeten maken. Het interview en het rollenspel worden niet altijd online ingezet. Omdat deze vormen van het online assessment center moeilijker te digitaliseren zijn.

Hieronder lees je per onderdeel hoe je dit het beste voorbereidt en hoe je erachter komt of je een onderdeel tijdens jouw sollicitatie proces krijgt.

Capaciteitentest

De capaciteitentest is waarschijnlijk het bekendste onderdeel van het online assessment. Je moet een aantal vragen maken verdeeld over verschillende categorieën. Deze categorieën zijn:

Er zijn heel veel verschillende testontwikkelaars actief. Elke testontwikkelaar ontwikkelt zijn eigen testen. Daardoor zijn er ruim 70 testen die je kunt krijgen. Daarom is het belangrijk om te weten welke test je precies moet maken.

Persoonlijkheidstest

De persoonlijkheidsvragenlijst is een vast onderdeel van het (online) assessment. Tijdens een persoonlijkheidstest worden bijvoorbeeld jouw motivatie en drijfveren in kaart gebracht. Uiteindelijk ontstaat er daardoor een compleet beeld van jouw persoonlijkheid.

Het is belangrijk dat je beseft dat er geen waardeoordeel kleeft aan de uitslag van de persoonlijkheidstest. De persoonlijkheidstest is er juist voor bedoeld dat je op een goede werkplek terecht komt. Het is daarom ook van belang dat je altijd eerlijk bent op de persoonlijkheidstest.

Een persoonlijkheidstest kan je het beste invullen zonder al te lang stil te staan bij je antwoorden. Kies de beste optie die het eerst in je opkomt. Het is natuurlijk wel prettig om te weten wat je kunt verwachten op een persoonlijkheidstest. Daarom kan je hier meer lezen over de verschillende soorten persoonlijkheidstesten.

Interview

Een interview maakt niet altijd deel uit van het online assessment. Het assessment interview wordt vaak afgenomen door een psycholoog. De psycholoog gaat aan de hand van de uitslagen van jouw testen met je in gesprek. Tijdens dit interview probeert de psycholoog dieper in te gaan op jouw motivatie om bij het bedrijf te willen werken. Maar hij kijkt ook of jouw persoonlijkheid past bij de functie.

Het is niet zomaar even een praatje met een psycholoog. Je kunt echt stevige vragen verwachten over jouw persoonlijkheid, motivatie en drijfveren. Soms wordt het interview door hr-medewerkers of bijvoorbeeld een senior medewerker afgenomen.

Het interview is meestal vrij gestructureerd maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Je kunt altijd vragen wat de opzet gaat zijn in het begin van het gesprek. Een voorbeeld van een interview ziet er als volgt uit:

  1. Kennismaking en introductie.
  2. Opleiding doorspreken
  3. Werkervaring. doornemen.
  4. Motivatie voor functie, team, afdeling en bedrijf.
  5. Sterke en zwakke competenties.
  6. Hobby’s en privé situatie.
  7. Afsluiting.

Je kunt een interview goed oefenen door vrienden en/of familie naar jouw motivatiebrief en cv te laten kijken. Laat ze kritische vragen stellen over alles wat ze tegenkomen. Probeer zo goed mogelijk antwoord te geven.

Het is ook verstandig om zelf heel kritisch elke regel in je brieven door te nemen. Heb je bijvoorbeeld een gap year? Waarom was dat dan? Heb je lang over je studie gedaan? Heb je wel of geen aanvullende skills geleerd? Waarom wil je bij dit bedrijf, in deze afdeling, dit team en deze functie werken?

Rollenspel

Het rollenspel kom je ook regelmatig tegen tijdens een online assessment. Tijdens het rollenspel of de praktijksimulatie krijg je een relevante casus gepresenteerd. Je neemt de rol aan van bijvoorbeeld een leidinggevende of andere medewerker. In die rol loop je tegen een probleem aan. Jouw medespelers kunnen andere sollicitanten zijn maar ook acteurs, recruiters of psychologen.

Het gaat er om dat je altijd tot een goede oplossing probeert te komen. Wordt in elk geval nooit kwaad of gefrustreerd. Blijf altijd kalm en werk naar een oplossing toe.

Je kunt het rollenspel oefenen met vrienden of familie. Probeer dan een situatie te bedenken die kunt verwachten in je nieuwe rol. Solliciteer je naar een projectmanagement functie? Hou dan rekening met de volgende rollenspellen:

  1. De deadline van het project dreigt niet gehaald te worden.
  2. Zorgen dat een vergadering of meeting goed verloopt.
  3. Het budget van het project is flink overschreden.

Als je solliciteert voor een leidinggevende functie kan je verwachten dat je een leidinggevend gesprek moet voeren. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een volledig ander rollenspel krijgt. Puur om te zien hoe je reageert in een vreemde situatie.

Welke bedrijven maken gebruik van een online assessment?

Tegenwoordig maken bijna alle bedrijven gebruik van een assessment. Maar ook steeds meer opleidingen zetten (delen van) het online assessment in. Zo moet je steeds vaker een toets maken om tot de opleiding te worden toegelaten.

Een aantal bekende bedrijven dat gebruik maakt van het online assessment is:

Maar ook onderwijsinstellingen zoals de universiteit Leiden maken gebruik van het online assessment.

Zorg dat je van tevoren altijd goed uitzoekt of jouw nieuwe werkgever of opleiding ook gebruikmaakt van een online assessment. Als dat het geval is, moet je je altijd goed voorbereiden op het online assessment. Dat doe je natuurlijk het beste met onze oefenpakketten!

Veelgestelde vragen

Afhankelijk van de functie waar je op solliciteert, zul je in ieder geval een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest moeten maken. Soms worden de motivatievragenlijst en drijfverentest gesplitst van de persoonlijkheidstest.

De capaciteitentest bestaat meestal uit een abstract, numeriek en verbaal onderdeel.

Een online assessment maak je thuis. Voor elk onderdeel staat aangegeven hoeveel tijd je hebt. Ook kun je zien of je alle onderdelen in één keer moet maken of dat je de onderdelen los kunt maken. Als je de onderdelen los mag maken, kan je tussendoor zoveel pauze nemen als je wilt. Tenzij natuurlijk anders aangegeven.

Het doel is dat je het hele assessment maakt. Dus de capaciteitentest en de persoonlijkheidstest.

De tijdsduur van een online assessment wisselt. Je moet uitgaan van minstens een half uur tot wel twee uur. Het assessment bestaat meestal uit drie onderdelen: capaciteitentest, persoonlijkheidstest en een motivatievragenlijst. Voor de capaciteitentest heb je een gegeven tijd. Over de persoonlijkheidstest en motivatievragenlijst mag je vaak zolang doen als je zelf wilt.

Een online assessment bestaat meestal uit twee onderdelen: capaciteitentest en de persoonlijkheidstest. Elk van deze onderdelen kan uit één of meer testen bestaan.

De capaciteitentest bestaat vaak uit een abstract, numeriek en verbaal gedeelte. Dat kan door elkaar gevraagd worden of het zijn drie of meer losse testen. De persoonlijkheidstest bestaat vaak uit een persoonlijkheidsvragenlijst aangevuld met een drijfverentest en motivatievragenlijst.

Deze testen maak je in een online omgeving van de testontwikkelaar. Soms is de test geïntegreerd in het systeem van de werkgever of opleiding. Omdat het online is, maak je de test vaak thuis. Of op kantoor of een andere rustige werkplek.

Het online assessment is de digitale versie van het normale assessment center. Het bestaat uit dezelfde onderdelen: capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een rollenspel. Je krijgt niet altijd alle onderdelen.

Het doel van het online assessment is om een goed beeld van jou te krijgen. Wat kan je, wie ben je en wat motiveert jou? Daardoor kunnen bedrijven goed inschatten of je bij hen past. Maar ook in welk team je het beste past.

Totaalpakket assessment oefenen voor 69,99

Het totaalpakket is de ultieme voorbereiding op het assessment: 650+ oefentesten met 12.000 oefenvragen.