Je zult ze niet elke dag krijgen of sturen: een bedankbrief. Dat is eigenlijk opmerkelijk, want je kunt in veel verschillende situaties een welgemeende bedankbrief sturen. Of misschien nog beter: hoe leuk om een bedankbrief in je mailbox te ontvangen? Wanneer je geen idee hebt waar te beginnen, schieten wij te hulp. Lees alles over bedankbrieven en bekijk de voorbeelden van een bedankbrief onderaan de pagina.
Wat is een bedankbrief eigenlijk?
Zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden, is een bedankbrief een brief waarin je iemand bedankt. Simpel als dat? Simpel als dat. Maar het is wel net iets officiëler en informeler dan gewoon een appje of ander berichtje waarin je iemand bedankt. Vooropstaand: het is in Nederland niet heel gebruikelijk om een bedankbrief te schrijven en sturen. Sommigen zien het als ‘geslijm’, maar weet dat iedereen die er een ontvangt blij verrast zal zijn.
Goede situaties voor een bedankbrief
Tijd om wat dieper op de inhoud in te gaan, want een bedankbrief stuur je dus niet naar Jan en Alleman. Het is daarvoor net iets te formeel. Je ziet dan ook dat vooral rondom een stage, werk of carrière bedankbrieven van pas komen. De volgende gelegenheden zijn passend voor het versturen van een bedankbrief:
- Na het ontvangen van een goede beoordeling op een stage die je hebt behaald. De bedankbrief kan helpen om het contact warm te houden.
- Wanneer je een geweldige tip hebt gekregen vanuit je netwerk voor bijvoorbeeld een nieuwe job.
- Als je een leerzame sollicitatie hebt gehad en bent afgewezen. Maar tóch erg blij bent met de ervaring.
- Wanneer je geholpen bent door iemand waarmee je echt een volgende stap hebt gezet.
Bedankbrief: stap voor stap
Het schrijven van een bedankbrief hoeft niet per se complex te zijn. Houd het namelijk heel kort. Zie het als een formele mail, maar dan in briefvorm. Kill your darlings en blijf bij de kern tijdens het schrijven van jouw bedankbrief. Dit is overigens tweeledig, want formuleer vooral uit jouw visie en kern. Benoem het in de ik-vorm en leg duidelijk (en beknopt!) uit wat jij uit de situatie/periode hebt meegenomen en wat het voor jou zo speciaal maakt. Sluit passend af en wens degene, mochten jullie wegen scheiden, het allerbeste toe.
Zo maak je géén goede bedankbrief
Er zijn ook enkele valkuilen waar wij je voor willen behoeden. Wees bijvoorbeeld niet onderdanig in je bedankbrief. Maak het niet te slijmerig en blijf oprecht en jezelf. Alleen zo komt de boodschap duidelijk over. Vermijd daarnaast vragen. Iemand die een bedankbrief krijgt, moet daar niet nog eens verplicht op antwoorden. En wees daarbij niet te doorzichtig. Laat je eventuele bijbedoelingen buiten beschouwing. Wil je toch nog een kans of een uitnodiging voor een vervolggesprek? Leg dit er absoluut niet te dik bovenop.
Overige tips
Extra scoren met je bedankbrief? Dan hebben we een aantal tips:
- Wees authentiek. Zet bijvoorbeeld je echte handtekening met pen onder de brief en gebruik een echte postzegel op de enveloppe. Dit zal de waardering nog groter maken.
- Wat ook ontzettend goed werkt, is heel persoonlijk blijven. Laat zien dat je ook echt geïnteresseerd bent in de geadresseerde. Dit doe je bijvoorbeeld door een vraag te stellen aan het eind van je brief.
- Een laatste en zeer belangrijke tip: bij twijfel, niet doen! Voelt het toch niet comfortabel genoeg om de brief te sturen? Stuur hem dan niet. Dat zal de boodschap uiteindelijk namelijk niet sterker maken. Voelt het te formeel? Dan is een e-mail ook altijd een goede optie.
Voorbeeld van een bedankbrief
Hopelijk hebben bovenstaande tips je een eind op weg geholpen. Tijd voor de laatste stap: een praktijkvoorbeeld! Erik heeft een fantastische tip via zijn LinkedIn gekregen en zet binnenkort zijn handtekening onder het contract van zijn dromen door die tipgever. Tijd voor een bedankje.
Beste Maarten,
Met deze brief wil ik je persoonlijk bedanken. Na mijn intensieve zoektocht en oproep via LinkedIn kreeg ik van jou de tip om bij Bedrijf A te solliciteren. Hoewel het voor jou misschien een kleine moeite was, ben ik je hier enorm dankbaar voor. Dit was de tip waar ik naar op zoek was. Jij was degene op het perfecte moment op de juiste plaats.
Hoewel ik doorgaans niet helemaal in de kracht van social media geloof, heb jij mij het tegendeel bewezen. Een fantastisch netwerk levert hele mooie dingen op. Dus nogmaals: enorm bedankt.
Met vriendelijke groet,
Erik
Hiermee moet het jou lukken om een ijzersterke bedankbrief te versturen. Bekijk zeker onze assessment blogs voor andere handige tips, zoals over online solliciteren of een krachtige openingszin bij het solliciteren.