Bij Lidl werk je in een groot internationaal bedrijf met meer dan 10.000 vestigingen. Je kunt hier voor uiteenlopende stages, traineeships en kantoorfuncties solliciteren.

Sollicitatieprocedure van Lidl

De sollicitatieprocedure van Lidl bestaat uit aan aantal vaste stappen:

 1. Reageer op een online vacature.
 2. Het eerste gesprek.
 3. Online cognitief assessment.
 4. Online interactief assessment.
 5. Het tweede gesprek.

Online vacature

Zorg dat je goed voorbereid begint aan jouw sollicitatie bij Lidl. Je vindt op de website alle vacatures die momenteel open staan. Als je interesse in een traineeship hebt, kijk dan goed wanneer je hierop kunt solliciteren. Voor een stage geldt dat je nog ingeschreven moet staan bij een hogeschool of universiteit gedurende de hele stage.

Als je weet waarop je gaat solliciteren, moet je een goede motivatiebrief en cv opstellen. Neem daarbij vooral ook de tips van Lild zelf mee. Waarom wil je precies daar werken? Welke functie trekt jou aan en waarom? Kan je jouw eerdere ervaringen koppelen aan de nieuwe functie? Doe dat dan.

Het eerste gesprek

In dit gesprek maak je kennis met de recruiters. Dit is een verkennend gesprek waarin je meer over jezelf vertelt. Probeer aan te geven wie je bent en waarom je goed bij Lidl past. Stel zelf ook vragen aan de recruiter. Vragen die je kunt stellen, zijn:

 • Wie worden mijn collega’s / hoe ziet het team eruit?
 • Wat is de grootste uitdaging van het traineeship/stage/functie?
 • Wat moet ik zeker doen als ik een succes van het traineeship/stage/functie wil maken?

Probeer niet alleen een vraag uit je hoofd te leren en deze te stellen. Maak er een gesprek van. Ga in op het antwoord en ga daarmee verder. Als je dit lastig vindt, is het goed om te oefenen met een vriend(in).

Online cognitief assessment

Je krijgt het assessment dat bekend staat als de HBO/WO selectie test. Deze test bestaat uit cijferreeksen, figuurreeksen en verbale analogieën. Dit zijn onderdelen die je goed moet oefenen omdat je anders onnodige fouten maakt. Met ons oefenpakket voor deze test oefen je precies deze onderdelen. Daardoor ben je optimaal voorbereid en is deze stap in de procedure geen probleem.

Het assessment bestaat ook nog uit een persoonlijkheidstest. Deze kun je in principe niet oefenen. Het kan wel goed zijn om je in te lezen over persoonlijkheidstesten. Hierover vind je meer informatie op onze website in de rubriek persoonlijkheidstesten.

Tot slot moet je een postbakoefening maken. Hierin krijg je post (tegenwoordig meestal e-mails) die je moet sorteren. Je moet bepalen wat voor actie nodig is. Als je dit lastig vindt, is het goed om onze pagina over de postbakoefening goed door te nemen. Daarin vind je ook verschillende tips.

Online interactief assessment

Het interactief assessment bestaat uit verschillende cases. Om je een idee te geven van de verschillende cases kan je de volgende artikelen doornemen:

Na dit assessment krijg je het assessment rapport toegestuurd en hoor je of je doorgaat naar de laatste ronde.

Het tweede gesprek

Dit voer je met de vakafdeling waar je komt te werken. Dit is de laatste kans om goed over de inhoud van het werk te praten en vragen te stellen. De afdeling leert jou kennen maar het is ook de bedoeling dat je hen leert kennen. Zorg dus dat je wel actief aan het gesprek deelneemt en te passief bent. Stel dus vragen over het werk en ook over de collega’s en het team.

Lidl

 • Eigenaar: Lidl Stiftung & Co. KG
 • Vestigingen: meer dan 11.000
 • Opgericht: 1973
 • Werknemers: 315.000
ACT cursusoverzichtACT analogieën

Adaptieve capaciteitentest Oefenpakket

35,00

Online training voor de adaptieve capaciteitentest. De training bestaat uit 1.700+ oefenvragen inclusief uitleg en antwoorden om je op de test voor te bereiden.

In het kort:

30 dagen toegang
14 lessen
57 testen
1.700+ oefenvragen met antwoorden
minimaal 4 en maximaal 16 uur lesmateriaal
500+ tevreden gebruikers

Geschikt voor:

Adaptieve Capaciteiten Test (ACT) – Algemene Intelligentie
HBO / WO Selectie Test

Gebruikt door onder andere:

AVOP, Coolblue, Dentons Boekel, fonQ, Lidl, Menea, Orga, PostNL, Sogeti, Young Capital en Young Colfield.

Bekijk hier het meest recente en volledige overzicht.

Ook te koop als onderdeel van:

Let op: ga altijd uit van het assessmentbureau dat in jouw uitnodiging staat! Als je vragen hebt of twijfelt welk oefenpakket je moet hebben, neem dan contact met ons op.

Lidl assessment

Abstract / Matrixen

Matrixen zijn één van de oudste manieren om het IQ te meten. Een matrix bestaat uit negen vakjes van drie bij drie. Je moet dan één vakje invullen. Daarvoor moet je goed de andere vakjes analyseren om het juiste patroon te vinden. Dit onderdeel krijg je waarschijnlijk niet op de test maar is wel een goede aanvulling op de voorbereiding. Neem het dus altijd voor de zekerheid door.

Cijferreeksen TPI / Numeriek

Bij cijferreeksen krijg je een aantal cijfers te zien waarbij je zelf het laatste cijfer moet aanwijzen. Daarvoor moet je eenvoudige berekeningen uitvoeren. Denk dan aan optellen en aftrekken. Het lastige zit vooral in het herkennen van het patroon. Je moet bijvoorbeeld om en om dezelfde berekening uitvoeren. Ons oefenpakket leert je precies de patronen die je moet kennen.

Figurenreeksen TPI

Bij deze test krijg je telkens een aantal figuren te zien. Elk opeenvolgend figuur verandert volgens een vast patroon. Je moet zelf bepalen welk patroon dat is. Er zijn heel veel soorten veranderingen mogelijk. Denk aan draaien of vergroten. Ons oefenpakket behandelt de patronen die je moet kennen voor Lidl.

Verbale analogieën TPI / Verbaal

Dit verbale onderdeel zie je op veel assessments terug. De analogieën die onderdeel uitmaken van de Lidl test zien er anders uit dan normaal. Je krijgt deze namelijk in een vierkant te zien. Daarin passen vier woorden waarvan je er minstens twee krijgt. De rest moet je zelf aanvullen.