Hoe solliciteer je als je introvert bent

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Veel werkgevers houden van extraverte werknemers; in vacatures wordt vaak om een enthousiast, spontaan en proactief iemand gevraagd. Maar niet iedereen is extravert. Wat doe je als je introvert bent? Hoe voer je dan zo goed mogelijk een sollicitatiegesprek?

Gevraagde eigenschappen

Je denkt er misschien niet al te vaak over na wat voor persoonlijkheid je nu precies hebt. Je bent zoals je bent en je hoeft niet per se in een bepaald hokje te passen. Maar ga je solliciteren, dan zul je merken dat in vacatures niet alleen een bepaalde opleiding of werkervaring wordt gevraagd. Vaak ook worden de eigenschappen beschreven die je moet hebben. En heel vaak zijn dit eigenschappen die bij een extravert iemand passen.

Extraverte persoonlijkheid

Als je een persoonlijkheidstest doet, dan wordt je persoonlijkheid meestal beschreven aan de hand van een aantal eigenschappen. Welke eigenschappen dat precies zijn, is per test verschillend, maar heel vaak is een van de geteste eigenschappen ‘extraversie’. Deze eigenschap wordt dus heel belangrijk gevonden. Als je hoog scoort op extraversie en dus een extraverte persoonlijkheid hebt, dan ben je sociaal, praat je veel en ben je graag onder de mensen. Ook ben je waarschijnlijk assertief, actiegericht, snel enthousiast, energiek en gericht op de buitenwereld.

Introverte persoonlijkheid

Heb je een lage score op ‘extraversie’, dan heb je dus een introverte persoonlijkheid. Je bent dan meer naar binnen gericht, rustig, bedachtzaam en je kunt vaak goed luisteren. Meestal sta je dan niet graag in het middelpunt van de belangstelling, je houdt er niet van om je in grote groepen mensen te begeven en je houdt niet zo van het praten over koetjes en kalfjes. Je houdt van een rustige omgeving en je werkt graag alleen.

Solliciteren met een introverte persoonlijkheid

Nu is het natuurlijk niet zo dat je altijd precies het een of het ander hoeft te zijn. Je kunt best wel van het praten over koetjes en kalfjes houden, maar niet graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Als je echter meer introverte dan extraverte kenmerken hebt, dan kan solliciteren lastig voor je zijn. In het algemeen is een sollicitatiegesprek niet iets waarbij een introvert iemand excelleert. Jezelf verkopen en in de aandacht staan zijn immers juist dingen waar een introverte persoon niet zo blij van wordt. Van nature ben je als introverte persoonlijkheid pas bereid om wat meer van jezelf te laten zien als je iemand langer kent. In één sollicitatiegesprek gaat dat dus niet lukken, maar juist in dat ene gesprek moet het wel gebeuren om kans te maken op die baan. Dus wat moet je dan doen? Lees onze tips!

Tip 1: Blijf jezelf

In de eerst plaats: blij jezelf! Als jij introvert bent, hoef je niet te doen alsof je extravert bent. Als je dat doet, voer je namelijk een toneelstukje op. Als het al lukt om net te doen alsof je extravert bent en je aangenomen wordt, dan blijk je als je er eenmaal werkt heel anders te zijn dan dat je je hebt voorgedaan. Jij bent er dan misschien niet op je plaats en je moet misschien dingen doen die je niet goed afgaan.

Tip 2: Neem van te voren poolshoogte

Als jij je, zoals veel introverte mensen, niet zo op je gemak voelt op onbekende plaatsen en in onbekende situaties, neem dan van te voren poolshoogte bij het bedrijf. Ga er gewoon een paar dagen voor je sollicitatiegesprek alvast eens langs. Ga je met de auto, dan kun je zo rustig de route verkennen en kijken waar je moet parkeren. Ga je met openbaar vervoer, dan zie je waar de bushalte is of kun je onderzoeken hoe je het beste vanaf het station moet lopen en hoelang je er dan over doet. Kijk waar de ingang van het bedrijf is en waar je je moet melden. Op de dag zelf kom je dan op vertrouwd terrein, wat goed kan zijn voor je zelfvertrouwen.

Tip 3: Bereid je meer dan goed voor

Voor iedereen geldt, dat een goede voorbereiding de beste kans op het gewenste resultaat (de baan) geeft. Maar als jij als introverte persoonlijkheid niet zo van het improviseren bent, dan moet jij die voorbereiding helemaal goed doen. Dus verdiep je grondig in het bedrijf en de functie en verzin van te voren wat jij allemaal te vragen hebt. Neem ook lijstjes met populaire sollicitatievragen door en verzin antwoorden op deze vragen. Maak een elevator pitch waarmee je je kunt voorstellen als dat wordt gevraagd en heb paraat wat je in je werkend leven al bereikt hebt.

Tip 4: Doe onderzoek naar de mensen met wie je het gesprek hebt

Wat ook kan helpen, is om onderzoek te doen naar de mensen met wie je het gesprek hebt. Meestal krijg je van te voren de namen door van je gesprekspartners. Als je telefonisch een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek krijgt, vergeet daar dan niet naar te vragen. Doe op internet onderzoek naar alle mensen die bij het gesprek aanwezig zijn. Google de namen en kijk op LinkedIn, Twitter, Facebook enzovoort. Je krijgt dan inzicht in de achtergronden van iedereen en kunt alvast oefenen welk gezicht bij welke naam hoort.

Tip 5: Oefen het gesprek van te voren

Als je alles goed hebt voorbereid, oefen dan het gesprek. Dat kan in je hoofd zijn door te bedenken hoe het gesprek zal gaan, wat zij vragen, wat jij daar dan op antwoordt en wat voor reactie daar dan weer op volgt. Beter is het nog om het ‘echt’ te oefenen. Vraag dus aan een of meer vrienden of familieleden of zij de sollicitatiecommissie willen vormen. Oefen het hele gesprek, dus vanaf het moment dat je van de receptie wordt opgehaald tot het moment dat je weer buiten staat. Je vindt dit misschien wat gênant, maar je kunt er veel aan hebben. Oefen in ieder geval ook je elevatorpitch totdat deze helemaal goed gaat. Vraag ook achteraf aan de ander(en) hoe het ging. Vraag daarbij om kritische feedback, daar heb je het meest aan.

Tip 6: Let op je non-verbale communicatie

Praten is misschien niet je beste kant, maar zorg er in ieder geval voor dat je non-verbale communicatie in orde is. Als je schichtig om je heen kijkt en steeds met je ogen knippert, maak je een heel onzekere indruk. Doe dit dus niet. Maak een zelfverzekerde indruk door rechtop te lopen bij binnenkomst, iedereen aan te kijken en een stevige handdruk te geven. Als je eenmaal zit, dan probeer je een ontspannen houding aan te nemen, maar dat wil niet zeggen dat je onderuitgezakt op je stoel moet zitten. Zit dus rechtop en spiegel je aan je gesprekspartners. Zitten zij achterover, dan doe jij dat ook. Probeer vriendelijk te kijken en knik als de ander iets vertelt wat je kunt beamen.

Tip 7: Probeer lange stiltes te voorkomen

Waarschijnlijk ben je niet van de vlotte babbel. Je hebt dan ook niet altijd gelijk een weerwoord als er iets gezegd of gevraagd wordt. In een sollicitatiegesprek is het echter niet handig om lange stiltes te laten vallen. Dus weet je zo snel geen antwoord, dan zul je die stilte even moeten opvullen. Zeg bijvoorbeeld dat je even over die vraag moet nadenken of dat je zo snel geen voorbeeld te binnen schiet. Weet je het echt even niet, vraag dan of je er later op terug mag komen. Een tactiek die ook kan helpen is om eerst samen te vatten wat de ander gezegd of gevraagd heeft. Je wint zo wat tijd waarin je over een antwoord kunt nadenken.

Tip 8: Benadruk je positieve kanten

Bedenk dat niet alleen extraverte eigenschappen waardevol zijn voor een werkgever.

Introverte mensen zijn bijvoorbeeld vaak goed in luisteren, observeren en analyseren en zijn geduldig, nauwkeurig, gemotiveerd en goed in het halen van deadlines. Benadruk dus deze positieve kanten van jezelf in het sollicitatiegesprek. Zoeken ze een gemakkelijke prater, dan zijn ze misschien aan het verkeerde adres. Maar willen ze een toegewijde, harde werker, dan moeten ze bij jou zijn! Probeer van te voren te bedenken welke competenties je van pas kunnen komen voor de functie en benoem voor jezelf welke competenties jij hebt.

Na het gesprek

Als je al deze tips hebt toegepast, dan is je sollicitatiegesprek vast goed verlopen. Dat wil niet altijd zeggen dat je verder mag naar de volgende ronde. Dat hangt natuurlijk van veel meer factoren af. Als je na het gesprek een afwijzing krijgt, probeer er dan achter te komen waarom ze niet met jou verder willen. Evalueer ook voor jezelf wat je wel en niet goed vond gaan tijdens het gesprek. Daar kun je wat aan hebben bij een eventueel volgend gesprek. Ben je wel door naar de volgende ronde, dan blijkt maar weer dat werkgevers ook introverte persoonlijkheden nodig hebben.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!