LVNL FEAST oefenen

Ga jij bij LVNL solliciteren? Als luchtverkeersleider moet je over goede vaardigheden en competenties beschikken. Daarom is er een stevige selectieprocedure. Op deze pagina lees je meer over deze procedure en hoe je je kunt voorbereiden op de verschillende onderdelen.

Wat ga je leren
Wat je ontvangt in de cursus

34,99

Ook te koop als onderdeel van ons totaalpakket.

4.4/5
Corstiaan Smit
"Wist je dat maar 45% van de kandidaten voor het assessment slaagt zonder te oefenen?"

Gratis oefentoets voor LVNL

Ruimtelijk inzicht oefentoets

Eén van de onderdelen die je krijgt tijdens de FEAST is ruimtelijk inzicht. Met de quiz hieronder kan je ruimtelijk inzicht oefenen.

Werken bij LVNL

LVNL assessmentLuchtverkeersleider Nederland is een belangrijke schakel in het Nederlandse vliegverkeer. Maar daarom dus ook een belangrijke schakel in de Nederlandse economie. Bij LVNL heb je heel veel verantwoordelijkheid. Omdat je er voor moet zorgen dat het luchtruim veilig blijft. De selectieprocedure is dan ook zeer streng.

Selectieprocedure LVNL

De selectieprocedure van LVNL bestaat uit 6 stappen:

 1. Cognitieve vaardigheid: uitgevoerd door Brainsfirst als Neurolympics.
 2. Capaciteitentest: in de vorm van FEAST 1.
 3. Multipass: FEAST 2.
 4. Assessment: in de vorm van een assessment center.
 5. Interview
 6. Job Sample

Cognitieve vaardigheid

De cognitieve vaardigheidstest van LVNL wordt afgenomen door Brainsfirst en heet de Neurolympics. Deze test bestaat uit vier games die elk zo’n 10 minuten duren. In totaal ben je ongeveer 45 minuten bezig met deze test. Je kunt hier niet voor oefenen. Je moet gewoon goed uitgerust aan de spellen beginnen.

Capaciteitentest

De LVNL capaciteitentest is eigenlijk de FEAST. FEAST staat voor First European Air traffic controller Selection Test. Deze testen worden in heel Europa gebruikt om luchtverkeersleiders te testen. Ook bij LVNL. De FEAST 1 (capaciteitentest) bestaat uit testen voor ruimtelijk inzicht, snel en nauwkeurig checken en cijfermatig inzicht.

Multipass

De Multipass en DART test duren ongeveer 2 uur en zijn een simulatie van het luchtverkeersleiders werk. Deze testen duren ongeveer 2 uur. Je moet hier vooral laten zien dat je goed kan multi-tasken. Deze testen hoef je niet voor te bereiden. Ze zijn opgesteld voor beginners en voorzien van een duidelijke uitleg.

Assessment

Het assessment is een assessment dag waarbij je verschillende assessment opdrachten moet maken. Je krijgt individuele en groepsopdrachten. Lees onderstaande artikelen om je voor te bereiden op deze verschillende opdrachten:

Het interview

Het interview heeft de vorm van een standaard sollicitatiegesprek. Je vertelt over jouw motivatie en drijfveren om luchtverkeersleider te worden. Je moet ook kunnen vertellen over jouw persoonlijke ervaringen, opleiding(en) en eventuele loopbaan. Dit gesprek voer je in het Nederlands.

Job sample

De Job sample duurt drie dagen. In deze drie dagen word je uitgebreid getest door een simulatie uit te voeren. Je krijgt 10 dagen van tevoren een uitgebreid informatie en lespakket. Dat moet je goed doornemen zodat je de simulatie kunt uitvoeren. Het is belangrijk dat je tijdens deze dagen de competenties in de gaten houdt:

 • Overzicht houden en scheppen
 • Goed communiceren
 • Leidinggeven
 • Oplossingsgericht te werk gaan
 • Geconcentreerd en focus

Persoonlijkheidstest

Tijdens de sollicitatieprocedure moet je ook een persoonlijkheidstest maken. Dit is een vragenlijst over jouw motivatie, drijfveren en persoonlijkheidstrekken. Deze test heet de FPQ en is onderdeel van FEAST 3. De test duurt ongeveer 45 minuten. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Lees hier meer over persoonlijkheidstesten:

Andere assessments

Veelgestelde vragen over luchtverkeersleider zijn bij LVNL

Je moet een vwo diploma of een hbo propedeuse hebben.

Bij LVNL zijn jaarlijks zo’n 2000 aanmeldingen om luchtverkeersleider te worden. 

Nee, met kleurenblindheid kan je geen luchtverkeersleider worden. Dat is directe grond om niet toegelaten te worden tot de selectieprocedure.

Nee, LVNL stelt geen eisen aan het vakkenpakket. Als je een vwo diploma of hbo propedeuse hebt, kan je toegelaten worden.

De opleiding bij LVNL is helemaal gratis. Je krijgt zelfs betaald. Op dit moment start je met een salaris van zo’n €25.000 bruto per jaar.

Het maakt niet uit welke hbo propedeuse je hebt. Er is geen eis voor vakken of richtingen bij LVNL. Een technische opleiding kan je natuurlijk wel helpen tijdens de opleiding. Maar dat is dus geen voorwaarde.

Het startsalaris van een luchtverkeersleider is €25.000 bij het begin van de opleiding. Als je klaar bent met de opleiding verdien je meteen €80.000 bruto per jaar.

In principe kan je als luchtverkeersleider elk uur van de dag, zeven dagen per week moeten werken. Het luchtverkeer houdt namelijk nooit op. Wel mag je overdag maximaal 2 uur en 20 minuten achter elkaar werken. Daarna heb je verplicht pauze.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

LVNL assessment oefenen voor 34,99