Wat is een assessment?
Een assessment is een meting van verschillende vaardigheden. Op deze pagina leggen wij alles uit over het assessment. We starten met de verschillende soorten assessments. Dan laten we zien welke onderdelen je kunt verwachten. Hoe een assessment eruit ziet en tot slot tips om je voor te bereiden.
Selectieassessment
Het selectieassessment is een evaluatie om te bepalen of jij geschikt bent voor een bepaalde functie of opleiding. Dit is het assessment dat je moet maken als je ergens solliciteert of als je toegelaten wilt worden tot een bepaalde opleiding.
Ontwikkelassessment
Een ontwikkelassessment wordt bij sommige werkgevers periodiek afgenomen. In zo’n ontwikkelassessment wordt beoordeeld welke vaardigheden verder ontwikkeld kunnen of moeten worden. Klik hier voor meer informatie over het ontwikkelassessment.
Loopbaanassessment
Een loopbaanassessment evalueert of de huidige loopbaan goed bij jou past. Of dat er een ander carrièrepad is dat goed bij jou past. Dit type assessment wordt vaak bij reorganisaties ingezet. Klik hier voor meer informatie over het loopbaanassessment.
Onderdelen van een assessment
Als je een assessment moet maken dat gebruikt wordt voor selectiedoeleinden, ontwikkeling of jouw loopbaan krijg je vaak dezelfde onderdelen. Het is belangrijk om te snappen dat je niet altijd alle onderdelen krijgt. Soms maak je maar één of twee onderdelen. Andere keren maak je meerdere onderdelen. Hieronder bespreken we kort de verschillende onderdelen die je op een assessment kunt krijgen.
Cognitieve capaciteitentest
Eén van de bekendste onderdelen van het assessment is de capaciteitentest. De capaciteitentest is een vaardighedentest die bestaat uit verschillende soorten vragen. Denk dan aan analogieën, cijferreeksen, figuurreeksen of matrixen. Uit onderzoek blijkt dat er een grote correlatie is tussen carrière succes en een goede score op de capaciteitentest. Onder andere hierom wordt de capaciteitentest veel gebruikt in selectie assessments.
Persoonlijkheidstest
De persoonlijkheidstest meet jouw persoonlijkheid, motivatie en drijfveren. Er zijn veel verschillende soorten persoonlijkheidstesten. De meeste ervan zijn gebaseerd op het werk van Jung. De variaties die je tegenkomt zijn vaak de Big Five test, DISC test, MBTI test of de Roos van Leary. Persoonlijkheidstesten worden heel veel gebruikt en zijn cruciaal voor ontwikkel- en loopbaanassessments.
Case interview / case study
In het case interview moet je een bepaalde case oplossen. De interview legt je een probleem voor. Daarvoor moet jij je vaak goed inlezen en vervolgens moet je de oplossing aandragen. Het lastige is dat je de interviewer moet meenemen in jouw denkproces. Laat zien hoe je tot jouw conclusie komt. Klik hier voor meer informatie over het case interview en ruim 10 gratis voorbeelden.
Factfinding opdracht
Bij een factfinding opdracht moet je bepaalde informatie boven water zien te krijgen. Je krijgt een korte introductie, eventueel op papier, en vervolgens moet je gerichte vragen stellen om de informatie te achterhalen. Vaak heb je maar beperkt de tijd. Ook is de aangereikte informatie erg summier. Het is dus een hele opgave om de informatie te krijgen. Klik hier voor meer informatie over de factfinding opdracht en tips om het tot een goed einde te brengen.
Groepsopdracht
Een groepsopdracht kom je veel bij grote bedrijven tegen. Ze kunnen zo goed evalueren hoe kandidaten in een groep functioneren. Er zijn heel veel soorten groepsopdrachten maar enkele voorbeelden zijn: budgetbespreking, vergadering, case oplossen en een groepsdiscussie. Lees hier meer over de verschillende soorten groepsopdrachten en waar je op moet letten.
Assessment interview
Het assessment interview is beslist niet hetzelfde als het case interview. Dit is heel erg vergelijkbaar met een sollicitatiegesprek. Het verschil is dat het assessment interview oorspronkelijk alleen door psychologen werd afgenomen. Tegenwoordig is dit niet altijd het geval. Het idee van een assessment interview is dat je echt diep op jouw motivatie om ergens te werken ingaat. Klik hier voor verschillende formats en methodes om jouw assessment interview te structureren en vorm te geven.
Postbakoefening
De postbakoefening is een vrij bekende opdracht bij het assessment. Tegenwoordig gaat het vaker om e-mails en heet daarom ook wel een “e-tray exercise”. Het idee blijft hetzelfde. Je hebt een hele berg post (of e-mails) en weinig tijd om erdoorheen te gaan. Je moet snel evalueren welke berichten relevant zijn en welke niet. Op onze postbakoefening pagina bieden wij tips om deze opdracht succesvol te volbrengen.
Rollenspel
De laatste maar niet de minste in ons overzicht, het rollenspel. Tijdens het rollenspel moet je een bepaalde situatie oplossen. Vaak is dit een “slecht-nieuws-gesprek” met een werknemer. Maar het kan ook een andere situatie zijn die je tijdens jouw werk mag verwachten. Op onze rollenspel pagina laten we verschillende voorbeelden zien en geven we tips om ze op te lossen.
Vorm van het assessment
Eigenlijk komt het assessment in een paar vormen voor:
- Online assessment
- Assessmentdag
- Assessment Center Methode
Online assessment
Het online assessment is precies dat. In plaats van dat je ergens heen moet, moet je verschillende opdrachten online maken. Vanwege technologische beperkingen krijg je dan meestal het interview, de capaciteitentest en de persoonlijkheidstest. Er zijn bedrijven zoals McKinsey die het case interview en verschillende rollenspellen online hebben gezet. Op onze pagina over het online assessment kan je hier meer over lezen.
Assessmentdag
De assessmentdag is een bekende vorm waarbij je één of twee dagen ergens heen moet om door alle assessment onderdelen heen te gaan. Dit zijn soms hele dagen van acht uur. Maar het kan ook om een blok van vier uur gaan. Tijdens een assessmentdag kan je alle genoemde assessmentonderdelen krijgen of een selectie. Op onze pagina over de assessmentdag kan je meer lezen over de invulling van deze dag en hoe jij je daarop voorbereidt.
Assessment Center Methode
De Assessment Center Methode is eigenlijk een vastgelegde methode van het assessment om kandidaten te evalueren op hun geschiktheid voor een baan. In de Assessment Center Methode krijg je in principe altijd: praktijksimulatie (rollenspel, postbakoefening of iets anders), capaciteitentest, persoonlijkheidstest en een assessment interview met een psycholoog. Hier kan je meer lezen over de Assessment Center Methode.
Twee varianten van het assessment zijn het Game Based Assessment en het Gamified Assessment.
Game Based Assessment
Het Game Based Assessment kan zowel online of offline en deel uitmaken van een assessmentdag of de assessment center methode. Game Based houdt in dat de opdrachten vervangen worden door allerlei spellen. Daar zitten dan verschillende kenmerken in verwerkt. Het idee is dat je door die spellen te spelen een goed beeld krijgt van jouw capaciteiten, persoonlijkheid, motivatie en drijfveren.
Gamified assessment
Het gamified assessment kom je ook veel tegen. Dit soort assessments doen alsof ze volwaardige Assessment Games zijn, maar zijn eigenlijk een opgeleukte versie van de ouderwetse opdrachten.
Hoe kan je nou het assessment voorbereiden?
De belangrijkste vraag waar je nu waarschijnlijk mee zit, is hoe je dan het assessment moet oefenen. Het is op de eerste plaats belangrijk om te weten wat je moet voorbereiden. Als je een capaciteitentest moet maken, moet je een capaciteitentest oefenen. Als je een persoonlijkheidstest moet maken, moet je een persoonlijkheidstest oefenen. Als je de verschillende onderdelen moet maken die hierboven genoemd zijn, neem dan de genoemde pagina’s door. Daar vind je eigenlijk alle informatie die je nodig hebt om de onderdelen te oefenen.
Veelgestelde vragen
Een assessment is vrij belangrijk omdat dit vaak een harde eis is om aangenomen te worden. Als jouw score onvoldoende is voor de capaciteitentest ga je simpelweg niet door naar de volgende ronde. Meestal mag je dan ook ruim een jaar niet meer solliciteren bij de werkgever waar je solliciteert. Het is dus heel belangrijk om het assessment goed te maken.
Het assessment is heel bepalend. Je haalt het of je haalt het niet. Als je het assessment niet haalt, ga je niet door in het sollicitatieproces. Of je wordt niet toegelaten tot jouw nieuwe opleiding. Daarom is het heel belangrijk om goed te oefenen voor jouw assessment.
In principe is elk assessment moeilijk en je moet ook altijd het gevoel hebben dat het moeilijk is. Maar met een goede voorbereiding is het altijd te doen als je voldoet aan de voorwaarden van de functie. Als een functie op hbo/wo niveau is, moet in principe iedereen met een hbo/wo werk- en denkniveau deze test kunnen halen met de juiste voorbereiding.
Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.
De assessment center methode is de naam voor de huidige vorm waarin assessments worden afgenomen. Deze methode beoordeelt talenten en motivaties van kandidaten.
De aanleiding voor het assessment is om te bepalen of jij geschikt bent voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt. Aan de hand van de uitslag van het assessment kan de werkgever zien of jij past in de functie, team en het bedrijf.
Het assessment bij een selectieprocedure wordt gebruikt om te bepalen of jij geschikt bent voor een functie in een bedrijf. De uitslag van het assessment geeft aan of je wel of niet doorgaat binnen de selectieprocedure. Als jouw scores en uitslagen niet goed passen, ga je niet door naar de volgende ronde in de procedure.
Het assessment wordt tijdens de sollicitatie gebruikt om te beoordelen of jij geschikt bent voor de functie waarop jij solliciteert. Om daar achter te komen, moet je een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en praktijksimulatie doorlopen. Afhankelijk van de uitslag van deze onderdelen, ben je wel of niet geschikt voor de functie.
Als je een assessment moet maken, moet je verschillende testen doen om jouw talenten en motivatie te beoordelen. Je moet onder andere een capaciteitentest maken en een persoonlijkheidstest maken.
Het doel van een assessment is om een goed beeld van jou als kandidaat te krijgen. Een werkgever wil voordat hij jou aanneemt een aantal dingen weten:
- Past jouw persoonlijkheid in het team waar je gaat werken?
- Is jouw persoonlijkheid de juiste voor de functie waar je op solliciteert?
- Beschik je over de juiste capaciteiten voor de functie en rol die je krijgt?
- Heb je de juiste motivatie om in het team en bedrijf te werken?
Een assessment geeft antwoord op deze en nog veel meer vragen. Daardoor kan de werkgever een goede keuze maken of jij de beste persoon voor de functie bent. Dat betekent niet altijd dat je niet aangenomen wordt. Het kan ook juist betekenen dat het assessment uitwijst dat je veel beter op je plek bent in een andere functie binnen hetzelfde bedrijf.
Als je een assessment moet maken, moet je verschillende stappen doorlopen. Het belangrijkste is dat je je van tevoren goed voorbereidt op de verschillende onderdelen. De onderdelen die je kunt verwachten zijn: capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een rollenspel
Er zijn drie soorten assessments: het selectieassessment, het ontwikkelingsassessment en het loopbaan assessment.
Het selectieassessment wordt gebruikt om te bepalen of jij geschikt bent voor een bepaalde functie binnen een bepaald bedrijf. Hierbij wordt aangegeven of jij geschikt of ongeschikt bent voor een functie. Dit assessment is een harde eis om aangenomen te worden.
Bij een ontwikkelingsassessment gaat het erom om te zien voor welke functies binnen het bedrijf waar je al werkt goed past. Het gaat niet om geschikt of ongeschikt maar om het vinden en ontwikkelen van jouw potentieel.
Een loopbaanassessment geeft aan welke beroepen en organisaties bij jou passen op basis van jouw profiel. Hierbij ga je dus op zoek naar de perfecte baan die bij jou past.
Een goede voorbereiding op het assessment begint met weten welk assessment je moet maken. Er zijn veel verschillende assessmentbureaus actief. Die hebben elk een eigen test ontwikkeld. Die testen verschillen onderling enorm. De ene test bestaat namelijk uit 3 onderdelen en de ander uit 8. Als je weet welke test je moet maken, kun je je specifiek voorbereiden.
Je voorbereiding bestaat uit het leren en maken van oefenopgaven voor het assessment. Als je cijferreeksen moet maken, leer je eerst wat cijferreeksen zijn. Vervolgens leer je de specifieke soorten cijferreeksen die je op jouw test krijgt. Daarna ga je die cijferreeksen oefenen. Hetzelfde geldt voor de andere onderdelen die je moet maken.
De persoonlijkheidstest, motivatievragenlijst en drijfverentest hoef je niet te oefenen. Dat zijn vragenlijsten die je gewoon eerlijk moet invullen.
De praktijksimulaties kun je oefenen maar vaak is het voldoende om hier je over in te lezen. Dan weet je namelijk wat er van je verwacht wordt. Maar ook wat je wel en niet moet doen.
Het assessment maak je tegenwoordig bijna altijd online. Daarom heet het ook wel een online assessment of een e-assessment. Je krijgt dan online een aantal vragenlijsten over jouw persoonlijkheid, motivatie en drijfveren. Daarna moet je verschillende testen maken. Meestal is dat een abstracte, numerieke en verbale test.
Een assessment duurt over het algemeen 2 tot 4 uur. Het ligt er volledig aan welk assessment je moet maken. Voor een persoonlijkheidstest, motivatievragenlijst en drijfverentest staat meestal geen vaste tijd. Maar het zijn vaak veel vragen waardoor je hier al snel 1 of 2 uur mee bezig bent inclusief pauze.
De capaciteitentest heeft meestal wel een strakke tijd. Tegenwoordig is de trend om deze testen kort te houden. Meestal korter dan 45 minuten. Maar het kan ook zo zijn dat je drie testen van een half uur moet maken.
Zorg dus dat je van tevoren weet welke test je moet maken. Je kunt dan zien hoe lang je nodig hebt voor het assessment.
Een assessment kan best spannend zijn maar uiteindelijk is het gewoon een test. Het assessment bestaat uit meerdere onderdelen: capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een rollenspel. De capaciteitentest kan je heel goed voorbereiden met het oefenmateriaal op Hellotest. De persoonlijkheidstest moet je gewoon eerlijk invullen en daar is geen oefening voor nodig. Het interview kan best pittig zijn maar je kunt je op die vragen voorbereiden. Op het Hellotest blog vind je ruim 100 artikelen om je op het interview voor te bereiden. Een rollenspel klinkt moeilijker dan het is. Meestal moet je namelijk de rol vervullen die je wilt hebben. Doe wat je zou doen als je aangenomen bent. Dan krijg je de beste feedback en het eerlijkste beeld.
Als je het assessment online moet maken, moet je alle vragenlijsten en testen online invullen. Dat kan vaak thuis of op kantoor. Soms moet je daarvoor naar een locatie toe zodat je niet kan valsspelen. Voor de vragenlijsten staat meestal geen tijd. De capaciteitentest wisselt tussen de 12 minuten en 2 uur.
Daarna moet je vaak nog een interview en rollenspel doen. Zo’n interview duurt meestal 1 à 2 uur. Terwijl het rollenspel langer kan duren. Deze onderdelen zijn meestal op locatie. Maar kunnen tegenwoordig ook remote worden afgenomen.
Als je het assessment niet haalt, word je niet aangenomen voor jouw nieuwe baan of opleiding. Dus het assessment weegt vrij zwaar. Daarom is het zo belangrijk om het assessment goed voor te bereiden. Dat doe je het beste bij Hellotest.
Over het algemeen is het assessment een bindende voorwaarde om toegelaten te worden of aangenomen te worden. Je kunt wel voor bepaalde zaken meer tijd krijgen of uitstel. Bijvoorbeeld voor dyslexie, kleurenblindheid of een zwangerschap. Vraag altijd naar de mogelijkheden als je denkt dat je meer tijd of uitstel nodig hebt.
Het belangrijkste waar je bij een assessment op moet letten, is welk assessment je moet maken. Dan kan je je namelijk specifiek voorbereiden.
Het assessment wordt gebruikt om te toetsen of jij geschikt bent voor een bepaalde functie of opleiding. Door het assessment met goed gevolg af te ronden, laat je zien dat jij goed op je plek zult zijn.
Bedrijven en opleidingen gebruiken assessments om te bepalen of jij geschikt bent voor die opleiding of functie. Als jouw score niet goed genoeg is, zal je waarschijnlijk niet goed op je plek zitten.
Een bijkomende reden is dat het een selectiemiddel is. Daardoor hoeven bedrijven en opleidingen niet meer zelf door honderden aanmeldingen te filteren. In plaats daarvan laten ze 50% afvallen in het assessment. Dat bespaart ze heel veel tijd en personeelskosten.
Als je het assessment niet haalt, word je niet toegelaten tot jouw opleiding of aangenomen voor jouw baan. Dat betekent meestal ook dat je 1 jaar niet meer mag aanmelden.
In sommige gevallen kan je om een herkansing vragen. Maar die wordt meestal niet gegund. Daarom is het belangrijk dat je goed oefent voor jouw assessment zodat je dus wel meteen aangenomen wordt.
Als je het assessment voor jouw gevoel slecht maakt, is dat niet altijd iets slechts. Tegenwoordig zijn er veel adaptieve testen. Die worden steeds moeilijker als jij een vraag goed hebt. Daardoor heeft eigenlijk iedereen het idee dat de test slecht ging. Maar hoe moeilijker de test was, des te beter je dus de vragen hebt gemaakt. Anders zou je namelijk geen moeilijke vragen krijgen.
Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.
Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.
Je krijgt jouw score altijd uitgedrukt ten opzichte van de normgroep. Een goede assessment score is dan altijd beter dan het gemiddelde van de normgroep.
Een HR assessment wordt gebruikt als selectiemiddel bij een openstaande vacature. Kandidaten moeten dan het assessment maken om aan te tonen dat ze geschikt zijn voor de functie. Als de score niet hoog genoeg is, worden ze niet aangenomen.
Een assessment meet jouw abstracte, numerieke en verbale capaciteiten. Daarnaast wordt een profiel opgesteld van jouw persoonlijkheid, competenties, motivatie en drijfveren. Samen geeft dat een goed beeld van jou als kandidaat. Dat bepaalt of jij wordt aangenomen voor een baan of toegelaten tot een opleiding.
Het assessment meet jouw abstracte, numerieke en verbale capaciteiten. Het wisselt per assessment wat je moet kunnen, maar over het algemeen is het goed als je het o.a. volgende kan/hebt:
- basisrekenvaardigheden,
- goede woordenschat,
- vermogen om verbanden te herkennen en leggen en
- kritisch lezen.
Het assessment bestaat uit de volgende onderdelen:
- capaciteitentest of intelligentietest,
- persoonlijkheidstest,
- drijfverentest,
- motivatievragenlijst,
- rollenspel en een
- assessment interview.
Daarnaast heb je een assessment dat op locatie plaatsvindt. Maar ook een online assessment of e-assessment.
Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.
Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.
In principe laat het assessment zien of jij geschikt bent voor een bepaalde baan of opleiding. Maar er zijn wel een aantal kanttekeningen te plaatsen. Allereerst is het assessment een momentopname. Als jij een slechte dag hebt, kan je lager scoren op jouw capaciteitentest. Als je net een vervelende ervaring hebt gehad, kan je feller reageren op jouw persoonlijkheidstest waardoor die een vertekend beeld geeft.
Ook veranderen er dingen in jouw leven. Als jij (nu) niet goed bent in rekenen maar een jaar lang numerieke problemen moet oplossen. Dan zal je over een jaar beter scoren op dat onderdeel. Ook jouw persoonlijkheid, drijfveren en motivatie veranderen. Misschien ben je nu niet zorgvuldig maar als je een paar maanden met buskruit hebt gewerkt juist wel.
Trek je daarom niet teveel aan van de uitslag van het assessment. Beschouw het als een kans om te zien waar je op dat moment staat. Gebruik de uitslag om punten te verbeteren.
Een assessment bestaat uit een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en een praktijksimulatie zoals een rollenspel. Elk van deze onderdelen moet je voorbereiden om een assessment goed te maken.