Alles over het online assessment

Hier vind je tips voor jouw online assessment!

Een online assessment, ook wel e-assessment genoemd, wordt soms gebruikt voor het afnemen van (delen van) een assessment. Vanuit thuis kunnen de vragenlijsten en de online capaciteitentest worden gemaakt. 

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten online assessments, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Verbeter

Verhoog je score en verbeter je kans op een baan.

Gericht

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau.

Kwaliteit

Volgens recruiters representatief voor een echt assessment.

Direct

Direct toegang en meteen aan de slag op alle apparaten: mobiel, tablet en desktop!

Mobiel

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk

Vergelijk je score met anderen en weet waar je staat.

Maxime Boelen

Marketing Officer – Study Association Aureus

Dankzij Hellotest kunnen onze studenten oefenen voor e-assessments. Zo bieden wij extra waarde aan onze leden.

Berthe van der Peet – van Gerven

Partner – De HR Boetiek / Brands for Talents

Dankzij Hellotest kan ik makkelijk kandidaten plaatsen bij bedrijven omdat zij de testen halen.

Wat is een online assessment? 

Een online assessment is een assessment dat je, zoals de naam al zegt, online kunt maken. Een online assessment geeft een neutraal beeld van de capaciteiten van de verschillende sollicitanten. Daarnaast is het een ideaal middel voor grote, populaire werkgevers om een groot aantal sollicitanten te verwerken. Daarnaast geldt een online assessment als een aanvulling op andere middelen om sollicitanten te toetsen.

Waarom een online assessment?

Er zijn veel verschillende redenen waarom bedrijven kiezen voor een online assessment. Veel studies tonen bijvoorbeeld aan dat de mate waarin je een assessment goed maakt een zeer voorspellende waarde van succes in een bedrijfsleven kan zijn. Dit maakt een online assessment belangrijk voor starters op de arbeidsmarkt. 

Voor veel bedrijven heeft een online assessment nog een aanvullende functie. Zo worden er ook aan de hand van assessments klanten gekoppeld aan de juiste werknemer. Een online assessment zorgt ervoor dat er objectief, maar schaalbaar wordt gekozen. Door kandidaten verplicht te stellen om hoger dan bijvoorbeeld 50% van de normgroep te scoren, valt er ongeveer 50% af. 

Hoe ziet een online assessment eruit?

Een online assessment is niet veel anders dan een assessment dat je op papier maakt. Wel zijn er veel verschillende soorten assessments. Het is dan ook goed om er als kandidaat achter te komen welk online assessment je gaat maken. Je ontvangt daarom vaak een uitnodiging rechtstreeks van het bedrijf waar je solliciteert. Ook kan het zijn dat het assessmentbureau, die het online assessment uitvoert, je rechtstreeks uitnodigt. Op de site van het betreffende assessmentbureau tref je vaak uitleg en oefenopgaven aan. 

Het online assessment bestaat vaak uit verschillende onderdelen: 

Wat meet een online assessment?

Met de score van een online assessment wordt berekend of je, op basis van je prestaties, beter of slechter scoort dan de normgroep. Hoe dit wordt gemeten, verschilt per assessmentbureau. Veel assessmentbureaus hebben hiervoor een eigen, geheim, algoritme. Toch is het aannemelijk dat er een aantal factoren worden meegenomen. Zo wordt er gekeken naar hoeveel vragen je hebt gemaakt en hoeveel procent je van deze vragen goed had. Daarnaast kijken ze ook naar welke vragen je goed of fout hebt gemaakt. Heb jij vragen goed die andere juist fout maken dan krijg je extra punten. Maar dit geldt ook andersom. 

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

De tijdsduur en algemene hulpmiddelen zijn afhankelijk van het assessmentbureau waar je het online assessment gaat afleggen. Ons advies is om de invulling van de test te checken.

Welke vaardigheden heb je nodig om online assessment te maken?

Bij het maken van een online assessment worden meerdere vaardigheden getest. Vaardigheden die goed van pas komen bij een assessment zijn: 

  • het vermogen om in een beperkte tijd een capaciteitentest te maken en rustig te blijven
  • complexe informatie kunnen verwerken
  • abstracte, verbale en numerieke problemen oplossen
  • anticiperen op diverse situaties tijdens een rollenspel of interview 

Hoe moet ik het online assessment oefenen?

Er zijn verschillende manieren om capaciteit te meten en ieder assessmentbureau doet dit dan ook anders. Er zijn verschillende online assessments die testen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie. Het is dan ook belangrijk dat je weet welke test jij gaat maken. Dit bepaalt namelijk een groot deel van de voorbereiding. Ook kun je dan gericht gaan oefenen. Dit doe je door een van onze oefenpakketten aan te schaffen. Deze bereiden je voor op jouw online assessment.