Zes redenen waarom jij geen ronde verder komt na je sollicitatie

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Het lijkt soms niet eerlijk: je vriend met dezelfde studie en vergelijkbare werkervaring wordt bij de eerste de beste sollicitatie aangenomen en jij vangt steeds bot. Is jouw vriend echt zo veel beter dan jij of ligt het ergens anders aan?

Verschillende fasen tijdens het sollicitatieproces

Of je ergens wordt aangenomen, ligt niet altijd aan je competenties of je werkervaring. Tijdens het hele sollicitatieproces wordt er op meer dingen gelet. Op papier kun je geschikt zijn, maar in de praktijk wordt er soms anders geoordeeld. Hier volgen zes redenen waarom jij in de verschillende fasen van het sollicitatieproces geen ronde verder komt.

Reden 1: je sollicitatieformulier is niet compleet of klopt niet

Reageer je op een vacature door middel van een sollicitatieformulier, vul deze dan secuur en helemaal in. Check dus voordat je op verzenden drukt nog even of je echt alles hebt ingevuld en niet dat ene item waar je nog even over na moest denken hebt leeg gelaten. Incomplete formulieren worden vaak gelijk opzij gelegd. Zorg er ook voor dat de informatie op het sollicitatieformulier overeenkomt met je cv als je dat mee moet sturen. Het staat heel slordig als de jaartallen net niet kloppen of als je op het formulier aangeeft dat je Duits uitstekend is, terwijl op je cv staat dat je het redelijk beheerst.

Geef in ieder geval eerlijk antwoord op de gestelde vragen. Als je wel een ronde verder komt, val je alsnog af als blijkt dat je het sollicitatieformulier niet naar waarheid hebt ingevuld.

Reden 2: je brief en cv zijn niet goed

Solliciteer je op de traditionele manier door een sollicitatiebrief en je cv naar aanleiding van een vacature naar een bedrijf te sturen, zorg dan voor een goede eerste indruk. Die maak je door een goede, enthousiaste brief te schrijven, die in positieve zin opvalt tussen de andere brieven die binnenkomen. Het gaat dan om de inhoud van de brief, maar zeker ook om het uiterlijk! Een brief die rommelig overkomt, wordt al snel terzijde gelegd. Dit geldt ook voor je cv.

Verzin verder een goede openingszin, maar belangrijker nog: maak duidelijk waarom jij deze functie graag wilt én waarom jij zo geschikt voor de functie bent. Dit doe je op een prettig leesbare manier, waarbij je ellenlange verhalen en herhalingen voorkomt. Kort en krachtig dus. En o ja: maak geen schrijf- en taalfouten!!! Ook die zijn vaak reden om niet met je verder te gaan in het selectieproces. Laat je brief dus door iemand anders nalezen als je niet zeker van je zaak bent.

Reden 3: je slaagt niet voor het online-assessment

Sommige, meestal de wat grotere, bedrijven maken vaak een eerste selectie door de sollicitanten direct na hun sollicitatie een online-assessment te laten doen. Afhankelijk van de functie wil het bedrijf er zo achter komen hoe jij bijvoorbeeld scoort op het gebied van numeriek, verbaal of logisch redeneren. Of hoe je reageert in bepaalde (werk)situaties of wat je communicatieve vaardigheden zijn.

Als je voor het eerst zo’n test doet, kan het zo maar zijn dat je niet het percentage goede antwoorden haalt dat voor de functie vereist is. Vaak komt dat niet doordat jouw competenties op dit gebied onvoldoende zijn, maar doordat je geen ervaring hebt met het maken van dit soort assessments. Hoe je dit kunt oplossen? Door te oefenen! Oefen van te voren het type testen dat je krijgt. Je weet dan wat te wachten staat en je krijgt op deze manier handigheid in het oplossen van de opgaven.

Reden 4: je hebt je zenuwen niet onder controle tijdens het sollicitatiegesprek

Als je het online-assessment goed bent doorgekomen, betekent dat in de meeste gevallen dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent dan al een heel eind in het proces gekomen, maar ook dan kan het nog mis gaan. Als je op van de zenuwen bent bijvoorbeeld en het je niet lukt om je zenuwen onder controle te krijgen. Dat je je wat gespannen voelt, is niet meer dan normaal. Het schijnt zelfs goed te zijn om beter te presteren. Maar als je zo zenuwachtig bent, dat je niet meer uit je woorden kunt komen of dat je een totale black-out krijgt, dan heeft dat geen gunstige invloed op je sollicitatie. Grote kans dat dan iemand anders de voorkeur krijgt.

Als je weet dat je altijd erg zenuwachtig bent bij examens en andere belangrijke gebeurtenissen, dan is het misschien goed om daar eens iets aan te gaan doen. Ontspanningsoefeningen, yoga, mindfullness, faalangsttraining….. Zoek uit wat jou kan helpen om die zenuwen onder controle te krijgen, zodat je een volgende keer redelijk ontspannen het gesprek kan aangaan.

Reden 5: je komt niet goed over tijdens het sollicitatiegesprek

Ook al beschik je over alle benodigde competentie en heel veel relevante werkervaring, als de indruk die ze tijdens het sollicitatiegesprek van je krijgen niet goed is, zullen ze toch niet met je in zee gaan. Het gaat daarbij ook om uiterlijk. Heb je je kleding aan het bedrijf en de functie aangepast? Zit je er niet helemaal verkreukeld bij, is alles schoon en heel wat je aan hebt? Maar daarnaast speelt ‘uitstraling’ een grote rol. Ook die moet passen bij de functie waarop je solliciteert. Als je in je nieuwe functie veel met klanten moet omgaan, is het handig als je gemakkelijk praat en mensen voor je inneemt. Voor iemand op een financiële afdeling is dat minder van belang. Daarnaast moet je uitstralen dat je zin in de nieuwe functie hebt en niet dat je daar alleen zit omdat je nu eenmaal ergens je geld mee moet verdienen. Doe dus enthousiast, maar overdrijf dit niet. Toon je interesse in het bedrijf en laat merken dat je je grondig op het gesprek hebt voorbereid. Wees beleefd, kijk je gesprekspartners aan en stel vragen. Kortom laat zien dat jij de ideale nieuwe werknemer bent.

Reden 6: je slaagt niet voor het eind-assessment

Sommige bedrijven onderwerpen je aan het begin van de selectieprocedure aan een assessment, maar het komt ook vaak voor dat het assessment aan het eind van de sollicitatieprocedure zit. Na de sollicitatiegesprekken zijn er nog twee of drie kandidaten overgebleven die geschikt worden geacht voor de functie. Om deze kandidaten objectief te kunnen vergelijken, worden ze onderworpen aan een assessment. Een dergelijk assessment vindt vaak bij een assessmentbureau plaats en kan zo maar een hele dag duren. Behalve capaciteitstesten en persoonlijkheidstesten krijg je vaak ook te maken met een praktijksimulatie. Hierbij wordt een situatie uit de werkpraktijk nagebootst en wordt er gekeken hoe jij handelt en problemen oplost. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met een postbakoefening, een rollenspel, een groepsopdracht of een case-interview.

Voor het eind-assessment geldt hetzelfde als voor het online-assessment aan het begin van een sollicitatieprocedure: een goede voorbereiding kan je resultaat positief beïnvloeden. Check van te voren wat je te wachten staat en ga oefenen! Je voorkomt daarmee dat gebrek aan ervaring er voor zorgt dat je slechter scoort dan je medekandidaten. Het kan dan alsnog zijn, dat een ander beter is dan jij en de baan krijgt, maar dan ligt dat in ieder geval niet aan jezelf.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!