Wat is een talent assessment?

Hier vind je tips voor jouw talent assessment!

Het talent assessment is bedoeld om potentiële talenten van kandidaten te vinden en tonen. In principe heeft het dus veel overlap met een standaard assessment, alleen zou je het talent assessment specifieker kunnen noemen. Het is namelijk bedoeld om in de sollicitatieprocedure talenten te herkennen.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten assessments, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Waarom een talent assessment?

Bij het talent assessment wordt een kandidaat beoordeeld op zijn competenties, capaciteiten, drijfveren, persoonlijkheid en andere factoren. Daarmee kan een kandidaat beter worden gematcht aan functies in een specifiek team. Het gaat dus eigenlijk een stap verder dan alleen een capaciteitentest of persoonlijkheidstest. Het doel van het talent assessment is dus om een kandidaat succesvol is een bedrijf te plaatsen, op de voor hem of haar perfecte plek. Het effect dat hiermee moet worden bereikt, is meer werktevredenheid en een lager verloop in personeel.

Hoe ziet het talent assessment eruit?

Met een talent assessment test op 5 onderdelen:

  • Competenties
  • Capaciteiten
  • Drijfveren
  • Persoonlijkheid
  • Learning agility

Hier gaan we hieronder iets dieper op in.

Competenties

Om competenties tijdens een talent assessment goed over te brengen, wordt er vaak gebruikgemaakt van de STAR-methode. Dit staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Met deze vier punten kan een situatie uit het verleden worden behandeld. Zo kan worden toegelicht hoe er in een bepaalde situatie of met een bepaald probleem wordt gehandeld. Deze structuur kan van tevoren goed worden geoefend.

Capaciteitentest

Met de capaciteitentest wordt het denkniveau vastgesteld. Intelligentie is de belangrijkste voorspeller van werkprestaties. Met de capaciteitentesten van HFMtalentindex of TMA kunnen de cognitieve capaciteiten van de kandidaten worden vastgesteld. Deze testen kunnen op diverse niveaus worden ingezet: mbo, hbo en wo. De scores van de test worden vervolgens vergeleken met een uitgebreide en representatieve normgroep op het gewenste niveau.

Capaciteitentesten worden ingezet voor het meten van:

  • Abstract redeneervermogen
  • Cijfermatig redeneervermogen
  • Logisch redeneervermogen
  • Rekenvaardigheid
  • Verbale aanleg

Meer informatie over de inhoud van de capaciteitentesten vind je op de pagina’s van HFMtalentindex en TMA.

Drijfveren

Door de drijfveren te testen, kan er snel en eenvoudig worden geconcludeerd wat een kandidaat werkelijk beweegt en welke doelen worden nagestreefd in zijn of haar carrière. Is de kandidaat op zoek naar veiligheid? Vrijheid? Verantwoordelijkheid? Drijfveren makkelijk het namelijk mogelijk om iemand vanuit zijn of haar passie te laten werken en medewerkers te verbinden in hun werk.

Ieder assessmentbureau test de drijfveren op een andere manier. HFM maakt bijvoorbeeld gebruik van het gevalideerde model van Robert Quinn. Op basis van 8 voorkeursrollen wordt in kaart gebracht hoe een kandidaat functioneert en zich ten opzichte van anderen gedraagt. De rollen die de drijfveren onderscheidt, worden met kleuren aangeduid. Het geeft niet alleen een beeld van aan welke rollen de kandidaat de voorkeur geeft, maar ook waarom. Een voorkeur voor de rol ‘Ondernemer’ kan bijvoorbeeld voortkomen uit een behoefte aan succes, of aan de drang om te pionieren.

Persoonlijkheidstest

Met een persoonlijkheidstest kan inzicht worden verkregen in eigenschappen en gedragskenmerken van een kandidaat. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van verschillende soorten persoonlijkheidstesten. Een veelgebruikte test is de Big-Five test. Hierbij word je getest op vijf hoofdeigenschappen, die samen je persoonlijkheid omschrijven. Een andere veel gebruikte test is de DISC test. Dit is vaak een (online) vragenlijst die je moet invullen. Er worden per vraag steeds vier mogelijkheden gegeven waaruit je kunt kiezen. Op basis daarvan worden vier fundamentele persoonlijkheidskenmerken getoetst: dominant (D), invloedrijk (I), stabiel (S) en consciëntieus (C).

Learning agility

Met een Learning Agility Scan wordt gemeten welke mensen op basis van nieuwe ervaringen snel nieuw effectief gedrag kunnen ontwikkelen. Het doel hiervan is de wendbaarheid kennen én vergroten bij de medewerkers. Bij een sollicitatieprocedure wordt er gezocht naar medewerkers die nú en in de toekomst beschikken over de kwaliteiten om een organisatie vooruit te helpen. Met een Learning Agility Scan wordt daarom getoetst welke kandidaten de toekomst van de organisatie kunnen dragen.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Wat meet het talent assessment?

Zoals hierboven duidelijk is geworden, word je bij het talent assessment gemeten op vijf onderdelen: je competenties, capaciteiten, drijfveren, persoonlijkheid en learning agility. Het doel hiervan is om jou als kandidaat succesvol is een bedrijf te plaatsen, op de voor jou perfecte plek.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

De tijdsduur en algemene hulpmiddelen zijn afhankelijk van het assessmentbureau dat het talent assessment bij je afneemt. Bij TMA heb je namelijk per onderdeel een bepaalde tijd voor alle vragen. Zo is het mogelijk om meer tijd te besteden aan een moeilijke vraag en kan er tijd worden gewonnen met een makkelijke vraag. Bij HFMtalentindex is dit ook weer afhankelijk van of je de SIT of VIT test krijgt. Bij de Specifieke Intelligentietest (SIT) zijn de vragen geclusterd per onderdeel, waarbij je per onderdeel een maximum tijd hebt. Bij de Volledige Intelligentietest (VIT) krijg je alle 68 vragen achter elkaar, waarbij alle onderdelen door elkaar staan. Hierbij heb je voor de gehele test één tijdsblok.

Als je precies wil weten hoeveel tijd je hebt en hoe de test er inhoudelijk uitziet, adviseren we je om onze pagina’s voor TMA en HFMtalentindex te bezoeken. Hier vind je uitgebreide informatie over de type talent assessments.

Welke vaardigheden heb je nodig om een talent assessment te maken?

Om het talent assessment succesvol te maken, heb je een aantal belangrijke vaardigheden nodig. Het is natuurlijk geen standaard assessment, dus de lat ligt hoger. Het belangrijkste is dat je tijdens de test niet in de stress raakt en je dus goed kunt presteren onder (tijds)druk. Door veel te oefenen, wen je hier waarschijnlijk vanzelf aan. Verder is het belangrijk dat je vaardigheden met betrekking tot verbaal redeneren, logisch of abstract redeneren en numeriek redeneren op peil zijn. Door deze onderdelen te oefenen, zul je beter presteren en misschien wel de baan van je dromen krijgen!

Hoe moet ik het talent assessment oefenen?

Het talent assessment kun je goed voorbereiden door veel te oefenen. De voorbereiding tref je door de volgende informatie te winnen:

1. Uitnodiging

Pak de uitnodiging die je van de recruiter of organisatie hebt ontvangen. Hier staat in welk bureau de talent test afneemt en of dit bijvoorbeeld HFMtalentindex of TMA is. 

2. Assessmentbureau

Staat in jouw uitnodiging niet welk bureau de test afneemt? Kijk dan in ons bedrijvenoverzicht welk bureau wordt ingezet door welke organisatie.

3. Aan de slag

Met onze oefenpakketten kun jij je extra goed voorbereiden op het talent assessment. Maak de oefenvragen in bijvoorbeeld het TMA oefenpakket, HFMtalentindex SIT of HFMtalentindex VIT en bereid je voor!

Vind je het lastig om het juiste oefenpakket te vinden of heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Onze assessment trainers helpen jou het juiste oefenpakket uitzoeken!

Verder lezen:

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers