Wat is een assessment bureau?

Een assessmentbureau is een bureau dat, breed gezien, psychologische testen ontwikkelt. Een belangrijk onderdeel van deze psychologische testen zijn persoonlijkheidstesten en capaciteitentesten. In de laatste jaren is het verschil tussen, capaciteitentest, cognitieve test, assessment en psychometrische test verwaterd. In feite wordt vrijwel altijd hetzelfde bedoeld: een test die het denkvermogen van een kandidaat toetst. Op basis van de uitslag wordt de kandidaat geschikt bevonden voor een bepaalde functie binnen een bedrijf.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten e-assessments, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Assessmentbureaus zijn er in vele vormen en maten. Sommige bureaus zijn alleen in Nederland actief. Terwijl andere bureaus internationaal actief zijn. Dit heeft ook invloed op de testen. Zo zullen sommige aanbieders de test in wel 40 talen aanbieden, terwijl andere bureaus de test in misschien maar 4 of 5 talen aanbieden. Als een kandidaat de test in zijn moedertaal kan maken, is dat vaak goed voor de uitslag. Er is minder kans op onnodige vergissingen of ruis.

Naast verschil in talen en grootte is er ook verschil in het aanbod van testen. Sommige assessmentbureaus ontwikkelen veel verschillende testen. Terwijl andere bureaus maar één of twee testen hebben.

Verschillende testen

Elk assessmentbureau ontwikkelt zijn eigen test(en). Hoewel er overlap tussen de verschillende bureaus zit, is er ook veel verschil. Sommige bureaus willen bijvoorbeeld een cultuurvrije test aanbieden. Bij een cultuurvrije test maakt de afkomst, achtergrond en opleiding van een kandidaat niet uit. Andere bureaus maken wel gebruik van onderdelen waarbij bepaalde kandidaten een voorsprong hebben. Voorbeelden van onderdelen die niet cultuurvrij zijn, zijn analogieën en teksten analyseren. Maar ook in mindere mate het gebruik van bepaalde figuurtjes die in sommige delen van de wereld wel of niet voorkomen.

Naast verschil in bijvoorbeeld achtergrond is er ook verschil in onderdelen zelf. Veel assessmentbureaus testen bijvoorbeeld cijferreeksen. Er zijn alleen enorm veel varianten cijferreeksen, denk aan:

 • Een reeks van vier, vijf of misschien wel tien cijfers.
 • Aan het eind één of twee cijfers invullen.
 • Berekeningen kunnen optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen zijn.
 • Machten, breuken en decimalen kunnen voorkomen.
 • Wel of geen gebruik van Fibonacci reeksen.

Elk assessmentbureau kiest een combinatie van de mogelijkheden om de, in hun ogen, beste test te ontwikkelen. Daarom is het dus belangrijk om te weten welk assessmentbureau de test afneemt. Dan kan je namelijk precies die combinatie oefenen die je nodig hebt.

Talent Q elements numeriek oefenen

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Soorten vragen

De vragen zijn verdeeld over drie categorieën: abstract of logisch redeneren, numeriek redeneren en verbaal redeneren. Elke categorie toetst een bepaalde vorm van denken.

 • Abstract of logisch: hierbij wordt het logisch redeneervermogen getest. Vaak zijn dit cultuurvrije onderdelen waarbij een goed beeld van de intelligentie van een kandidaat gevormd wordt.
 • Numeriek redeneren: hierbij wordt het numeriek redeneervermogen getest. Op dit onderdeel is de opleiding van een kandidaat belangrijk. Hoe meer Wiskunde een kandidaat heeft gehad, hoe makkelijker het wordt.
 • Verbaal redeneren: hierbij wordt het verbaal redeneervermogen getest. Dit is een onderdeel dat sterk door de achtergrond, afkomst en opleiding wordt beïnvloed.

Assessmentbureaus hebben over het algemeen een database met vragen verdeeld over verschillende categorieën. Afhankelijk van de werkgever en het niveau wordt uit die vragenbatterij een test gemaakt. Zo krijg je bij PiCompany bijvoorbeeld een combinatie van cijferreeksen, figuurreeksen en matrixen. PiCompany beschikt over een, voor ons, onbekend aantal vragen en de kandidaat krijgt daaruit bijvoorbeeld 20 willekeurige vragen te zien.

Zo blijft het niveau van de testen hetzelfde maar krijgt toch elke kandidaat andere vragen. Dat voorkomt ook dat kandidaten met behulp van screenshots of vrienden vragen uit hun hoofd kunnen leren. Om deze reden is het dus ook belangrijk om te snappen welke concepten een assessmentbureau toetst. Dan kan je bijvoorbeeld oefenen op cijferreeksen waar optellen en aftrekken in voorkomen in plaats van cijferreeksen waar machten in zitten.

Werkgevers versus assessmentbureaus

Werkgevers, zoals ABN Amro, ontwikkelen over het algemeen niet zelf een test. Deze test wordt ingekocht bij een assessmentbureau. Elke werkgever heeft zijn eigen sollicitatieprocedure. Meestal krijg je aan het begin van deze procedure een capaciteitentest, net na de sollicitatiebrief.

Later in de sollicitatieprocedure kan er nog gebruik worden gemaakt van andere assessment tools zoals: een persoonlijkheidstest, gesprek met een psycholoog of een case. Ook deze onderdelen worden ontwikkeld door een assessmentbureau.

Omdat elke werkgever een test inkoopt en er een beperkt aanbod testen is, kan het dus zomaar zijn dat je vaker dezelfde test tegenkomt. Op dit moment gebruikt ABN Amro bijvoorbeeld de test van Cubiks net als L’Oréal. Als je bij die twee partijen gaat solliciteren en de test moet maken, kan je twee vliegen in één klap slaan door voor de Cubiks test te oefenen.

Is er geen ander verschil tussen de werkgevers dan? In principe biedt het assessmentbureau dezelfde test aan, die wordt samengesteld uit dezelfde vragenbatterij. Waar wel verschil in zit is de normgroep. Zo kan ABN Amro bijvoorbeeld verlangen dat je bij de top 20% zit en L’Oréal willen dat je bij de top 40% zit. Ook kan een bepaalde werkgever gebruikmaken van een korte hertest om te controleren of je niet vals gespeeld hebt. De werkgever kan er ook voor kiezen om de test op een ander punt in de sollicitatie in te zetten, eventueel redelijk onaangekondigd. Dan is ook nog eens de locatie variabel, soms mag je de test thuis maken, een e-assessment. Een andere keer moet de capaciteitentest op het kantoor van de werkgever of misschien zelfs bij het assessmentbureau worden gemaakt.

De normgroep

De werkgever toetst jouw uitslag met die van de normgroep. Letterlijk de groep waarmee jouw score wordt vergeleken. De normgroep kan op verschillende manieren worden vastgesteld. Sommige assessmentbureaus kiezen ervoor om eenmalig of regelmatig een aantal mensen uit te nodigen om de test te maken. Op basis daarvan wordt de norm bepaald voor bijvoorbeeld: MBO, HBO en WO kandidaten. Bij andere assessmentbureaus is de normgroep altijd in beweging. Elke kandidaat draagt bij aan de norm.

De normgroep kan naast opleidingsniveau ook nog op andere manieren worden vastgesteld. Bijvoorbeeld op basis van studierichting of de branche waar je solliciteert. Zo zullen kandidaten die op de advocatuur mikken misschien meer op verbaal getoetst worden. Of worden kandidaten die bankier willen worden meer op rekenvaardigheden worden getoetst.

Het idee is dat de kandidaat de normgroep verslaat. Hiervoor kiest de werkgever, in overleg met het assessmentbureau een norm. Je moet dan een bepaald percentage van de normgroep “verslaan”. Je moet bijvoorbeeld een hogere score hebben dan 70% van de normgroep. Als je de grens niet haalt, heb je de test niet gehaald en eindigt vaak de sollicitatieprocedure. Het is belangrijk om te weten dat bij zo’n normgroep dus rekening wordt gehouden met jouw achtergrond en de eisen voor de functie.

Stel: je solliciteert op een MBO functie en krijgt dezelfde test als bijvoorbeeld iemand met WO niveau. Dan zal dat betekenen dat de MBO kandidaat beter moet scoren dan 60% van de MBO normgroep. De WO kandidaat moet beter scoren dan 60% van de WO normgroep.

MBO, HBO en WO niveau op de test

Anders dan veel kandidaten verwachten is er vaak geen verschil tussen MBO, HBO en WO niveau op de test. Het verschil in testen zit vaak in:

 • het aantal vragen in de test;
 • de tijd voor de test of de tijd per vraag;
 • de normgroep;
 • de onderdelen.

Aantal vragen:

Afhankelijk van het niveau wordt vaak het aantal vragen aangepast. Dat kan twee kanten op, soms krijg je op MBO niveau juist heel veel vragen die je rustig mag maken. Dan krijg je goed de kans om je niveau aan te tonen. Aan de andere kant krijg je soms op WO niveau veel vragen om aan te tonen dat je heel snel berekeningen kan uitvoeren.

De tijd voor de test of per vraag:

Vaak krijgen MBO kandidaten meer tijd voor een test of voor een vraag dan HBO en WO kandidaten.

De normgroep:

Zoals eerder aangegeven, word jouw score vergeleken met de juiste normgroep. Dus MBO kandidaten worden met een MBO normgroep vergeleken, HBO kandidaten met een HBO normgroep en WO kandidaten met een WO normgroep. Zo ontstaat een eerlijk beeld van elke kandidaat.

Onderdelen:

In sommige gevallen worden onderdelen aangepast of vervangen. Een bekend voorbeeld is kubussen. Dit onderdeel wordt vrijwel uitsluitend op MBO niveau testen gebruikt. Dan vervangen kubussen de figuurreeksen. Zo kan je ook bijvoorbeeld rekensommen krijgen in plaats van cijferreeksen. Of classificeren in plaats van analogieën. Het is goed om te weten dat dit in Nederland eigenlijk maar bij één test gebeurt: de Q1000 test van Eelloo (vroeger Meurs HRM).

Alle assessmentbureaus

Hieronder vind je een overzicht van alle assessmentbureaus. Daarbij zie je ook staan welke onderdelen getoetst worden door elk assessmentbureau. Als er verschillende testen bestaan, zoals bij HFM, zie je beide testen vermeld staan.

AssessmentbureauOnderdelenLessenTestenVragen 
ACTcijferreeks, matrix, analogieën, figuurreeks14491110ACT oefenpakket
AMNNumerieke aanleg, verbale aanleg, redeneervermogen, evaluatievermogen, ruimtelijk inzicht642920AMN oefenpakket
AOB CompazAnalogieën, cijferreeksen, figuurreeksen, matrixen14491100AOB Compaz oefenpakket
Assessment GameNumerical reasoning – cijferreeksen,
Cognitive spatial reasoning / ability – hidden figures,
Logical reasoning – matrixen
619370Assessment Game oefenpakket
AVOPAnalogieën, cijferreeksen, figuurreeksen, matrixen14491100AVOP oefenpakket
BerenschotAnalogieën, cijferreeksen, figuurreeksen, matrixen12491100Berenschot oefenpakket
Brainsfirst----Meer informatie
CEBDeductief redeneren, figuurreeksen, inductief redeneren, redactiesommen, rekenvaardigheid, syllogismen, tabellen en grafieken, teksten analyseren311082.028CEB oefenpakket
Cognitive Ability testComponenten, cijferreeksen, controleren, spiegelbeelden, woordanalogieën8501.505Cognitive Ability oefenpakket
Cubiks (Advanced)Abstract, numeriek, verbaal1625424Logiks Advanced oefenpakket
Cubiks (Intermediate)Analogieën, antoniemen, cijferreeksen, figuurreeksen, rekenvaardigheid, syllogismen, synoniemen24892.090Logiks Intermediate oefenpakket
Cut-eMeting van numeriek redeneren, meting van verbaal redeneren, ontdekken van regels en relaties1419244Cut-e oefenpakket
EellooAnalogieën, figuurreeksen, cijferreeksen, diagrammen,
kubussen,
rekenvaardigheid
9531.058Eelloo oefenpakket
EPSOAbstract, numeriek, verbaal1326458EPSO oefenpakket
GITPAnalogieën, cijferreeksen, figuurreeksen9481.008GITP oefenpakket
HFM (SIT)Analogieën, cijferreeksen, figuurreeksen, syllogismen11521.228HFM SIT oefenpakket
HFM (VIT)Analogieën, cijferreeksen, rekenvaardigheid, syllogismen14551.511HFM VIT oefenpakket
Hrmforceanalogieën, cijferreeksen, redactiesommen, kubussen, figuurreeksen12541.108hrmforce oefenpakket
HrorganizerMeting van numeriek redeneren, meting van verbaal redeneren, ontdekken van regels en relaties1419244Hrorganizer oefenpakket
HudsonNumeriek, ruimtelijk, verbaal1320346Hudson oefenpakket
LeeuwendaalAnalogieën, figuurreeksen, cijferreeksen, diagrammen9531.058Leeuwendaal oefenpakket
LTPAbstracte test, cijferreeksen, matrix, NIT, numerieke test, verbale relaties20571.145LTP oefenpakket
Meurs (nu Eelloo)Analogieën, figuurreeksen, cijferreeksen, diagrammen9531.058Meurs oefenpakket
NOAComponenten, controleren, cijferreeksen, exclusie, rekenvaardigheid, spiegelbeelden, woordanalogieën, woordrelaties16642.050NOA oefenpakket
PearsonAbstract redeneren, analogieën, cijferreeksen, rekenvaardigheid, ruimtelijk redeneren16731.415Pearson oefenpakket
PiCompanyAnalogieën (connector verbal), cijferreeksen, figuurreeksen, matrixen17471.035PiCompany oefenpakket
PolitieCijferpatronen, letterpatronen, taaltoets, woordrelaties17671.388Politie CCT oefenpakket
Predictive Index (ook wel PI / PILI of PLI)Antoniemen, cijferreeksen, enkele analogieën, exclusie, figuurreeksen, redactiesommen, rekenvaardigheden, syllogismen, visuele analogieën24631.468Predictive Index oefenpakket
pymetrics----Meer informatie
SavilleAbstract, numerical, verbal1431505Saville oefenpakket
SHLDeductief redeneren, figuurreeksen, inductief redeneren, redactiesommen, rekenvaardigheid, syllogismen, tabellen en grafieken, teksten analyseren311082.028SHL oefenpakket
Talent QLogical, numerical, verbal1027525Talent Q oefenpakket
TestgroupAbstract, numeriek, verbaal1219326Testgroup oefenpakket
The Selection LabWoordrelaties, Cijferreeksen, Figuurreeksen, Woordbeeld, Syllogismen, Kubussen, Redactiesommen, Analogieën, Diagrammen, Componenten19781.613The Selection Lab
Thomas InternationalCijfers, stellingen, ruimtelijk inzicht, vergelijken, woordrelaties, 6372.140Thomas oefenpakket
TMAAnalogieën, cijferreeksen, figuurreeksen, redactiesommen, rekenvaardigheid23791.698TMA oefenpakket
VidactoAnalogieën, cijferreeksen, figuurreeksen, matrixen14491.110Vidacto oefenpakket
Watson GlaserLogische gevolgtrekking, Aannames herkennen, Deduceren, Interpreteren, Argumenten evalueren520240Watson Glaser oefenpakket

Hellotest is niet verbonden of gelieerd aan assessmentbureaus. Alle informatie, lessen en oefenmaterialen zijn onafhankelijk door Hellotest ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen tijdens hun sollicitatieprocedure en niet bedoeld als selectiemiddel.

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers