Alles over het e-assessment

Hier vind je tips voor jouw e-assessment!

Een e-assessment, ook wel online assessment genoemd, wordt soms gebruikt voor het afnemen van (delen van) een assessment. Vragenlijsten en online capaciteitentests kunnen dan vanuit huis of in een gecontroleerde omgeving gemaakt worden.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten e-assessments, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Wat is een e-assessment?

Een e-assessment is een assessment dat je online kunt maken. Het e-assessment geeft, als het juist gebruikt wordt, een neutraal beeld van de capaciteiten van de verschillende sollicitanten. Ook is het een middel om grote aantallen sollicitanten, waar populaire werkgevers mee te maken krijgen, te verwerken. Daarnaast geldt het e-assessment als een aanvulling op andere middelen om sollicitanten te toetsen.

Aangeboren intelligentie en aangeleerde intelligentie

Op het assessment worden verschillende vaardigheden getoetst. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen onderdelen die aangeboren en aangeleerde intelligentie testen. Een deel van de vragen toetst bijvoorbeeld logisch redeneren. Dit is doorgaans aangeboren, maar uiteraard ook door de jaren heen te verbeteren. Dit soort vragen oefen je door jezelf bekend te maken met de verschillende manieren van toetsen. Je leert voornamelijk jouw intelligentie toe te passen op de manier die assessments toetsen. Door de verschillende soorten vragen vooraf te leren, maak je de toets sneller en beter.

Daarnaast zijn er vragen die aangeleerde intelligentie toetsen. Dit zijn vaardigheden die je tijdens jouw studie opdoet. Het nadeel is dat niet elke studie alle vaardigheden vereist. Dit heeft vooral betrekking op tabellen, woordenschat en in mindere mate cijferreeksen. Bij tabellen zul je bijvoorbeeld met indexcijfers moeten rekenen, voor economen en bedrijfskundigen een makkie. Voor sommige anderen is deze stof sinds de middelbare school niet meer herhaald. Hetzelfde geldt voor woordenschat, makkelijker voor Nederlandstalige studies. In cijferreeksen, tot slot, worden wel eens breuken en machten gebruikt. Het is dus belangrijk dat je die regels ook allemaal beheerst. Deze kennis is makkelijk op te frissen of aan te leren met onze oefenpakketten.

Waarom e-assessment?

Er is steeds een wisselende reden dat je een e-assessment moet doen. Zo zijn er verschillende studies die aantonen dat de mate waarin je een assessment goed maakt een zeer voorspellende waarde heeft voor succes in het bedrijfsleven. Daarom is een e-assessment belangrijk voor starters op de arbeidsmarkt.

Voor veel bedrijven heeft het maken van een e-assessment nog een aanvullende functie. Zo krijgen ze veel kandidaten voor een functie en door een e-assessment te laten maken, komen ze erachter welke kandidaat het meest geschikt is. Een e-assessment zorgt voor een objectieve, maar schaalbare methode. Door kandidaten verplicht te stellen beter te scoren dan bijvoorbeeld 50% van de normgroep valt ongeveer 50% af. Dat percentage is slechts een voorbeeld, er zijn genoeg bedrijven die de norm nog veel strakker stellen, tot wel 70% ten opzichte van de normgroep.

Neutraal beeld sollicitanten

Kandidaten presenteren zich natuurlijk op hun best tijdens de sollicitatieprocedure. Daardoor kan er sprake zijn van een roze bril bij de werkgevers. Daarnaast wordt er via een brief en CV veel persoonlijke achtergrondinformatie gedeeld wat vooroordelen kan veroorzaken.

Assessments zijn een manier om beide kwesties te verhelpen. Elke kandidaat wordt op dezelfde wijze getoetst op zijn capaciteiten. Vaak wordt hierbij gebruikgemaakt van cultuurvrije assessments, waarin woordenschat en bijvoorbeeld maatschappelijke kwesties niet getoetst worden. Het assessment geeft dus een neutraal beeld van de kwaliteiten van de kandidaten. Dat maakt het voor werkgevers makkelijker een objectieve beslissing te nemen.

Omgaan met grote groepen sollicitanten

Voor grote, populaire werkgevers geldt vaak dat deze enorme hoeveelheden sollicitaties binnen krijgen voor één functie. Vaak vindt er al een soort ‘voorselectie’ plaats omdat soortgelijke kandidaten reageren op soortgelijke functies.

Daardoor krijgt de werkgever een grote groep kandidaten die op papier veel op elkaar lijken. Dezelfde hoge cijfers, dezelfde masterrichtingen, dezelfde bijbaantjes en dezelfde nevenfuncties.

Om met deze grote aantallen en uniformiteit om te kunnen gaan, kan het assessment worden ingezet. Veel werkgevers hanteren een bepaalde normscore voor het assessment en kunnen dan snel en gemakkelijk kandidaten afwijzen. Daardoor gaan alleen de ‘beste’ kandidaten binnen de groep door.

Aanvulling op andere assessment onderdelen

Het e-assessment geeft voornamelijk een indicatie van het numerieke, logische, verbale en abstract redeneervermogen. Deze informatie wordt gebruikt samen met de resultaten van andere tests en informatie.

Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van een ‘assessmentdag’ waarin kandidaten moeten samenwerken of alleen getoetst worden. Het beeld wat ontstaat door alle informatie van de kandidaat te combineren, wordt uiteindelijk gebruikt om een beslissing te nemen.

Weging van assessment binnen sollicitatieprocedure

Welke onderdelen zwaarder wegen binnen de procedure, is niet te zeggen. Dat wisselt per bedrijf. Wel kun je stellen dat je beter zo hoog mogelijk voor het assessment kunt scoren, dat geeft een grotere kans die ronde door te komen.

Het is dus belangrijk goed te oefenen voor het assessment. Als je je gaat voorbereiden, controleer dan eerst welke test je gaat maken. Selecteer binnen de test de onderdelen waar je moeite mee verwacht te hebben. Oefen deze goed, maar vergeet ook de andere onderdelen niet. Immers, hoe hoger de score, hoe beter.

Hoe ziet e-assessment eruit?

Moet je een e-assessment uitvoeren? Dan ontvang je als kandidaat vaak een uitnodiging rechtstreeks van het bedrijf waar je solliciteert. Ook kan het zijn dat het assessmentbureau, die het e-assessment uitvoert, je rechtstreeks uitnodigt. Op de site van het betreffende assessmentbureau tref je vaak oefenopgaven aan.

Zodra je een e-assessment start, krijg je per onderdeel een uitleg over wat je kunt verwachten. Zo krijg je te zien wat voor vragen je moet maken. Op basis hiervan moet je je strategie bepalen.

Het online assessment bestaat vaak uit vier onderdelen:

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Wat meet een e-assessment?

De score van het e-assessment wordt berekend op basis van je prestatie in vergelijking met je normgroep. Op deze manier wordt er gekeken of jij beter of slechter scoort dan deze groep. De manier waarop dit gemeten wordt, verschilt echter per assessment. Veel assessmentbureaus hebben hier een algoritme voor bedat, welke geheim is. Toch is het aannemelijk dat een paar factoren het resultaat bepalen. Zo is het percentage van het aantal vragen dat je goed hebt gemaakt van belang, maar worde er ook gekeken naar welke vragen je goed of slecht maakt. Maak jij een vraag goed, waar veel andere mensen een fout maken, dan telt deze extra positief. Maar dit geldt ook andersom.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

De tijdsduur en algemene hulpmiddelen zijn afhankelijk van het assessmentbureau waar je het e-assessment gaat doen. Ons advies is om de invulling van de test te checken.

Welke vaardigheden heb je nodig om e-assessment te maken?

Bij het maken van een e-assessment worden meerdere vaardigheden getest. Vaardigheden die goed van pas komen bij een assessment zijn:

  • het vermogen om in een beperkte tijd een capaciteitentest te maken en rustig te blijven
  • complexe informatie kunnen verwerken
  • abstracte, verbale en numerieke problemen oplossen

Hoe moet ik het e-assessment oefenen?

Zoals je eerder al kon lezen, zijn er veel verschillende manieren om capaciteit te meten. Er zijn dan ook veel verschillende e-assessments om te testen of jij geschikt bent voor een bepaalde functie. Het is dan ook goed om te weten welke test jij gaat maken. Dit bepaalt namelijk een groot deel van de voorbereiding. Ook kun je dan gericht gaan oefenen. Dit doe je door een van onze oefenpakketten te volgen. Deze bereiden je voor op het e-assessment. Met de juiste voorbereiding en veel oefentijd kom je misschien als één van de beste sollicitanten uit de bus. Als je een erg hoge score haalt, val je daardoor ook in positieve zin op bij de recruiter. Daardoor krijg je wellicht wat extra aandacht gedurende het sollicitatieproces. Laat dus niets aan het toeval over en bereid je goed voor op het assessment!

Voorbereiden van onderdelen waar je goed in bent

Vaak zal je op een baan solliciteren waar je in jouw opleiding al op voorbereid bent. Deze opleiding heeft ervoor gezorgd dat je bepaalde kwaliteiten hebt ontwikkeld. Je bent wellicht goed in rekenen als je een finance achtergrond hebt, of goed met taal als je een juridische achtergrond hebt. Maar dat hebben jouw studiegenoten natuurlijk ook. Waarschijnlijk solliciteren zij op dezelfde functies als jij. Daarom zal jouw relatieve voordeel veel kleiner zijn dan jouw gevoel aangeeft. Je kan wel goed in rekenen zijn, maar toch bij de slechte helft van finance sollicitanten horen. We raden daarom altijd aan om ook de onderdelen waar je comfortabel mee bent goed voor te bereiden. Dan weet je zeker dat jouw niveau hoog genoeg is.

Voorbereiden van onderdelen waar je niet goed in bent

Bij onderdelen waar je niet goed in bent, is het essentieel dat je jezelf goed voorbereidt. Je moet de norm die gesteld is namelijk wel halen. Daarnaast is het niet bekend of slecht gemaakte onderdelen gecompenseerd worden door goede onderdelen. Je zult dus alle onderdelen goed moeten maken om zeker te zijn van een goed resultaat. Besteed dus veel tijd aan het voorbereiden van jouw slechte onderdelen.

Begin op tijd met voorbereiden

Voorbereiden op assessments neemt vaak meer tijd in beslag dan je vooraf denkt. Soms moet je bijvoorbeeld nog rekenvaardigheden gaan herhalen. Of weer bekend raken met een grafische rekenmachine. Zorg dus dat je ruim op tijd begint met voorbereiden en plan ook genoeg tijd in.

Je weet natuurlijk al bij welke bedrijven je gaat solliciteren. Je kunt dan al voordat je de brief hebt verzonden al beginnen met oefenen. In ons bedrijvenoverzicht zie je namelijk voor een groot aantal werkgevers welke test wordt gebruikt. Dan kun je je daar vast op voorbereiden.

Het nadeel is namelijk dat als je hoort dat je een assessment moet maken, je hier meestal maar enkele dagen voor hebt. Uit ervaring blijkt dat het assessment meestal binnen twee dagen gemaakt moet worden. Vaak lopen kandidaten dan tegen tijdnood aan terwijl dit eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Verder lezen:

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers