Alles over het assessment interview

Hier vind je tips voor jouw assessment interview!

Nadat je een assessment succesvol hebt uitgevoerd, word je vaak uitgenodigd voor een assessment interview. Afhankelijk van het soort assessment krijg je dit interview voor, tijdens of na andere sollicitatiegesprekken. Als je een assessmentdag hebt, zal het interview op die dag waarschijnlijk worden gehouden. Dit interview wordt in vele vormen gehouden. In dit artikel lees je daarom alles dat je moet weten voor een perfecte voorbereiding.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten e-assessments, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Wat is een assessment interview?

Een assessment interview is vergelijkbaar met een standaard sollicitatiegesprek, maar gaat meer de diepte in op jouw persoonlijkheid. Sollicitatiegesprekken worden meestal afgenomen door een HR-manager of collega en een assessment interview wordt veelal afgenomen door een gedragspsycholoog. Een assessment interview is dan ook uitgebreider.

Het is in de sollicitatieprocedure een ideale manier om met een assessment jouw intelligentie te testen, om vervolgens je persoonlijkheid te testen met een assessment interview.

Hoe ziet een assessment interview eruit?

Een assessment interview zal in het algemeen ongeveer een uur duren. Vaak stelt de psycholoog je vragen volgens een vaste opbouw. Dit kan natuurlijk per psycholoog verschillen, maar die opbouw kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

  1. Introductie en kennismaking
  2. Vragen over je opleiding en carrière tot nu toe
  3. Vragen over je ambitie en motivatie
  4. Vragen over je competenties (sterk én zwak)
  5. Vragen over hobby’s en interesses
  6. Afronding

Hoe kun je je assessment interview voorbereiden?

Op een assessment interview kun je je goed voorbereiden. Lees je bijvoorbeeld in in veelgestelde sollicitatievragen. Je kunt er namelijk vanuit gaan dat ze vragen gaan stellen over je competenties en motivatie. Ook je cv wordt uitgespit, dus het is belangrijk dat je je werkervaring goed kunt verwoorden. Bereid concrete voorbeelden voor van situaties waar je in je werkervaring mee te maken hebt gehad. Bekijk je eigen cv eens door de ogen van een ander. Zijn de stappen die je genomen hebt logisch en zit er een bepaalde opbouw in? Wat ging er goed in je carrière tot nu toe en waar was je minder over te spreken? En wat heb je daarvan geleerd?

Daarnaast wordt er gekeken naar je ambitie en sterke en zwakke punten. Denk daarom ook na over je competenties: welke zijn belangrijk voor je nieuwe functie? Maak alvast een rijtje met competenties waar waarschijnlijk naar gevraagd gaat worden en bedenk hier voorbeelden bij die je met behulp van de STAR-methode kunt toelichten. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Hiermee beschrijf je jouw competenties door middel van een situatieschets, taak, actie en het behaalde resultaat. Je kunt dit aanvullen met wat je geleerd hebt van deze situatie en hoe je dit in de toekomst toepast. En die sterke en zwakke punten kun je natuurlijk ook van tevoren uitwerken, net zo als je loopbaanperspectief en je voorstelpitch.

Het lijkt alsof het interview veel overlap met een sollicitatiegesprek heeft, maar het tegendeel is waar. Een psycholoog zal namelijk het interview objectief uitvoeren, omdat hij of zij geen bedrijfsbelang heeft bij jouw plaatsing. Daarmee is het een extra test in de sollicitatieprocedure die voor iedereen vergelijkbaar zal moeten zijn.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Assessment interview oefenen

Een assessment interview oefenen voelt misschien een beetje gek. Want om nou in de spiegel het gesprek met jezelf aan te gaan… Dat hoeft helemaal niet! Je kan het assessment interview oefenen door over bepaalde zaken goed na te denken. Waarom wil je deze baan en wat drijft jou om uit je bed te komen?

Er zijn veel psychologen die hun diensten aanbieden om een vergelijkbaar interview voor te bereiden en te oefenen. Onze ervaring is echter dat als je de recruiter hebt weten te overtuigen van jouw competenties, ambitie en motivatie dat dit met de psycholoog ook zal lukken. Ben je nog in een eerder stadium in de sollicitatieprocedure en moet je eerste nog het assessment afleggen? Hier kun je je goed op voorbereiden met één van onze oefenpakketten. Moet je meerdere soorten assessments maken, omdat je bijvoorbeeld bij meerdere bedrijven hebt gesolliciteerd? Kijk dan naar het Hellotest totaalpakket. Met dit pakket bereid jij je voor op ieder soort assessment.

Andere assessments

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers